Άρθρα - Γνώμες

30/10/2015 - 18:57

Γιατί τα τείχη και οι φράχτες μόνο σκοτώνουν!

Γ

ράφει η Τζώρτζια Ρασβίτσου * : Ξεκινήσαμε να χτίζουμε γέφυρες οικονομικές και πολιτικές κι ήμασταν αφελείς, γιατί μιλούσαμε μόνο μεταξύ μας. Συνεχίσαμε υπογράφοντας συνθήκες για να κρατήσουμε όρθιες τις γέφυρες αυτές (Συμβούλια Βρυξελλών 2003, 2005,2007,2008,2009, κώδικας συνόρων του Σένγκεν 2006, Δουβίνο ΙΙ, Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.), άσχετα αν η μία συμφωνία ερχόταν σε αντίθεση με την άλλη, και ήμασταν πάλι πολύ αφελείς. Εμείς και η «ένωσή» μας, η Ευρωπαϊκή, μέσα στη θαλπωρή  των συνόρων μας, (αφού γκρεμίσαμε το τείχος του Βερολίνου και τακτοποιήσαμε «μια χαρά» τα Βαλκάνια), προασπιζόμενοι την ειρήνη, την κατανάλωση, το κοινό μας νόμισμα, τον πολιτισμό μας, τα συμφέροντά μας και μια αμφισβητούμενη δημοκρατία. (Μια δημοκρατία, που επίσης αφελώς,  απλά παρατηρεί την άνοδο της ακροδεξιάς στους κόλπους της).

 

Όμως.. δεν ήμασταν μόνοι. Λίγο πιο κάτω από μας ήταν η  εξωτική Αφρική και η μακρινή Μέση Ανατολή. Η πρώτη πεινούσε και γ’αυτό σφαζόταν κι η δεύτερη σφαζόταν και γι’αυτό πεινούσε. Χρόνια τώρα… τίποτα καινούριο, μακρινές ιστορίες… Κάναμε  μια ευχή κάθε Χριστούγεννα: «και επί γης ειρήνη», όπως απαιτούσε η θρησκεία μας, στέλναμε και καμία βοήθεια, όπως απαιτούσε  ο «πολιτισμός» μας, είχαμε άλλωστε κι εμείς τα «προβλήματά» μας…. και ξεχνιόμασταν μ’αυτά.

 

Ώσπου μας χτύπησαν την πόρτα….. δεν θα πω ποιοί… γιατί είναι πάρα πολλοί. Κι έτσι αρχίσαμε να γκρεμίζουμε τις γέφυρες που χτίσαμε, να καταπατάμε τις υπογραφείσες συνθήκες, να αθετούμε συμφωνίες, να ξαναφτιάχνουμε φράχτες και τείχη και να μαλώνουμε μεταξύ μας. Και πάλι όμως είμαστε θλιβερά αφελείς. Γιατί τα τείχη και οι φράχτες, δεν  σταματούν κανέναν άνθρωπο αποφασισμένο, μόνο σκοτώνουν! (μιας και υπάρχουν  οι δρόμοι της θάλασσας, τα χωράφια-ναρκοπέδια της Κροατίας, ο χειμώνας). Αυτό κατάντησε σήμερα να επιδιώκει η Ευρώπη της ειρήνης και του πολιτισμού; 

 

Χαίρομαι που ζω σε τούτο το νησί, γιατί, σε πείσμα πολλών, εμείς συνεχίζουμε να χτίζουμε γέφυρες… (με τα χέρια μας).

 

* H  Τζώρτζια Ρασβίτσου είναι συμβολαιογράφος και αρθρογραφεί στο Lesvosnews.net

 

Μοιράσου το άρθρο!