Άρθρα - Γνώμες

11/03/2011 - 12:56

Η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 έρχεται - η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή ;

Άρθρο  του Θ.Βαλσαμίδη στην Εφημερίδα "Ο Συνήγορος του Βορείου Αιγαίου"

Η συζήτηση για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 έχει ήδη ξεκινήσει. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στο πλαίσιο της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου 2007 – 2013 και είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί θα δοθεί η δυνατότητα να επανασχεδιάσουμε τα Προγράμματα, αξιολογώντας την πορεία υλοποίησης τους και κυρίως να τα προσαρμόσουμε στις σημερινές ανάγκες της χώρας μας.

Την ευκαιρία αυτή θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες που θα πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν, όπως:

• Αποτίμηση των επιπτώσεων της εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο μέχρι σήμερα

• Συγκέντρωση, επεξεργασία και ιεράρχηση των ώριμων προτάσεων για έργα και παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την κοινωνία

• Κατάρτιση 3ετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από τα αρμόδια θεσμικά όργανα, την Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης και το Περιφερειακό Συμβούλιο

Ειδικό βάρος θα πρέπει να δοθεί στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Προγράμματος «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου» 2007-2013, στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί έργα που αντιστοιχούν στο 61% των διαθέσιμων πόρων, ποσοστό που μπορεί να φθάσει το 70% έως τον Ιούλιο που η διαχείριση του περνά στην αιρετή Περιφέρεια. Δεδομένου λοιπόν ότι οι διαθέσιμοι πόροι είναι εξαιρετικοί λίγοι, θα πρέπει να διεκδικήσουμε την αύξηση του Π/Υ του Προγράμματος, γεγονός που είχε συμβεί και στην αναθεώρηση του Γ΄ ΚΠΣ. Θα πρέπει δε να ληφθεί υπόψη, ότι κρίσιμοι τομείς για την ανάπτυξη όπως η επαρχιακή οδοποιία, η ύδρευση & αποχέτευση, οι υποδομές εκπαίδευσης και πολιτισμού έχουν καλυφθεί, ενώ άλλοι σημαντικοί τομείς όπως η προστασία της φυσικής κληρονομιάς, η προώθηση τόπων φυσικού κάλλους και η βελτίωση των τουριστικών υπηρεσιών δεν έχουν καν ενεργοποιηθεί.

Ταυτόχρονα θα πρέπει η Περιφέρεια πλέον να προγραμματίζει μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων. Δεν είναι δυνατό ακόμη και σήμερα τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν να αποφασίζονται στο πλαίσιο κλειστών συναντήσεων και κρυφών συμφωνιών !!

Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας, η ανάπτυξη είναι ο μοναδικός μοχλός που μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη την ελληνική οικονομία και οι πόροι για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός μπορούν να δοθούν πλέον μόνο μέσω του ΕΣΠΑ. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε άμεσα την ευκαιρία αυτή, προκειμένου να στηρίξουμε την τοπική οικονομία και την απασχόληση στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Θεόδωρος Βαλσαμίδης Περιφερειακός Σύμβουλος Βορ. Αιγαίου Με το Συνδυασμό «Αγώνας για τα Νησιά μας»

Μοιράσου το άρθρο!