Άρθρα - Γνώμες

28/02/2016 - 07:07

Η ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ

Αναμφίβολα η εξαγγελθείσα ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ στην επιχείρηση ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, καταδεικνύει την σημασία που αποδίδεται από την διεθνή κοινότητα στο όλο ζήτημα. Η αθρόα εγκατάλειψη μαζικά πληθυσμών από την σπαρασσόμενη Μέση Ανατολή προς την ευημερούσα Βόρεια Ευρώπη, δοκιμάζει τις αντοχές των ευρωπαϊκών κοινωνιών αλλά και τα αντίστοιχα θεσμικά πολιτικά εποικοδομήματα σε κρατικό και υπερεθνικό επίπεδο.

Η ανάδειξη ακραίων συμπεριφορών και η απομάκρυνση από τις κοινές μεταπολεμικές αξίες, με κλασσικούς εμπειρικούς ενδείκτες την ξεκάθαρη τάση περιχαράκωσης και το κλείσιμο των συνόρων από ορισμένες χώρες της ΕΕ, συγκροτούν το υφιστάμενο ζοφερό πολιτικό πλαίσιο το οποίο χαρακτηρίζει σήμερα την Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η βαρύτητα του θέματος της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό τονίστηκε από το γεγονός ότι σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη οι ηγέτες των μεγάλων δυτικών δρώντων ουσιαστικά επισήμαναν στην Τουρκία ότι θα πρέπει να σταματήσει να υπονομεύει με τακτικισμούς την άμεση ενεργοποίηση του όλου εγχειρήματος.

Η σκόπευση της όλης επιχείρησης περιγράφεται και προσδιορίζεται με εξαιρετική σαφήνεια στο κείμενο των 8 σημείων το οποίο συνομολογήθηκε ομοφώνως στο πολιτικό επίπεδο της ατλαντικής συμμαχίας.

Η εξακρίβωση των παράνομων διακινήσεων και των προσφυγικών ροών, η διάσωση των κινδυνευόντων στη θάλασσα και η επιστροφή τους στην Τουρκία αποτελούν τους βασικούς όρους της επιχείρησης.

Είναι προφανές ότι η αποτελεσματική κατάληξη της νατοϊκής επιχείρησης προϋποθέτει για ευνοήτους λόγους την ουσιαστική σύμπραξη της Τουρκίας αφού η επιστροφή των προσφύγων/μεταναστών στα τουρκικά παράλια απαιτεί σε τεχνικό επίπεδο την φυσική συμμετοχή τουρκικών πλοίων ή την παροχή συγκατάθεσης από πλευράς της σε άλλες μονάδες.

Η όποια επίκληση παρελκυστικών ενστάσεων σε τεχνικές διαδικασίες θα υπονομεύσει ευθέως την επιτυχία του κοινού εγχειρήματος εκθέτοντας την Τουρκία τόσο στο επίπεδο της συμμαχίας όσο και διεθνώς.

Παρίσταται αυτονόητο ότι από ελληνικής πλευράς είναι ζητούμενο η άμεση έναρξη και η επιτυχία της επιχείρησης όπως ακριβώς συνομολογήθηκε στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το προσφυγικό το οποίο δοκιμάζει την χώρα μας με ιδιαίτερη ένταση, έχοντας προσλάβει πλέον πανελλήνια διάσταση.

 

Δημήτρης Παπαγιαννίδης

Αντιναύαρχος ΠΝ εα

Μοιράσου το άρθρο!