Άρθρα - Γνώμες

08/05/2014 - 21:06

Η ευρωπαϊκή λάμψη ξεθωριάζει

style="text-align: justify;"> 
Της Νεφέλης Τζανετάκου
 
Ποια Ευρώπη θα προσέλθει άραγε στις κάλπες στις 22 και 25 Μαΐου; Εκείνη της οικονομικής κρίσης; Εκείνη που αμφισβητεί το ρόλο των Βρυξελλών; Εκείνη των νέων των χωρών του Νότου που αναζητούν τρόπους για να ξεφύγουν από την ανεργία; Ή εκείνη της μεγαλύτερης ενιαίας αγοράς στον κόσμο; Εκείνη που εξακολουθεί να αποτελεί το όνειρο ζωής για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από την Αφρική και την Ασία;
 
Δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές και στην Ελλάδα αναλωνόμαστε καθημερινά στις συνεχείς και άνευ ουσίας «διενέξεις» του Αντώνη Σαμαρά με τον Αλέξη Τσίπρα, στην ανταλλαγή θλιβερών, κενών περιεχομένου, ανακοινώσεων ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμη και οι διάλογοι στις ρούγες είναι πιο εύστοχοι.
 
Είναι γεγονός ότι πανευρωπαϊκά, αν και ευρωεκλογές, το παιχνίδι παίζεται με επιχειρήματα που θα έπειθαν μόνο εντός των συνόρων. Οι εθνικές προτεραιότητες παραμερίζονται. Εξ ου και οι επιλογές των προσώπων που απαρτίζουν τα ευρωψηφοδέλτια. Πρόκειται σαφώς για κάτι το παράδοξο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη κόπτονται για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
 
Από τη στιγμή που ξέσπασε η οικονομική κρίση, η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών έναντι των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κλονίστηκε. Ακόμη και των Γερμανών, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού think tank Open Europe. Ολοι αισθάνονται «θύματα», τόσο οι πολίτες των χωρών του Νότου, τόσο και άλλο τόσο οι πολίτες των χωρών του Βορρά. Μία δεύτερη έρευνα εν τω μεταξύ του αμερικανικού think tank Pew Research Center κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το ευρωπαϊκό όραμα πάσχει λόγω της έντονης δυσπιστίας των Ευρωπαίων πολιτών».
 
Εχει ενδιαφέρον πάντως η φωτογραφία που οι αρμόδιοι στις Βρυξέλλες επέλεξαν για την προεκλογική εκστρατεία, με το σύνθημα «Δράσε - Αντίδρασε - Επηρέασε». Είναι μία πανοραμική φωτογραφία από δορυφόρο της Ευρώπης. Ακόμη και τα φώτα όμως επιβεβαιώνουν ποιες περιοχές είναι οι πιο ανεπτυγμένες. Η Βρετανία, το Λουξεμβούργο, το Παρίσι και η πεδιάδα του Ρήνου είναι λουσμένα στο φως. Η Πράγα, η Βουδαπέστη, η Βαρσοβία, αλλά και η Αθήνα λάμπουν με το δικό τους τρόπο.
 
Είναι όμορφα να κοιτάζει κανείς από ψηλά και μακριά το σύνολο. Ισως αυτός να ήταν και ο στόχος. Η Ευρωπαϊκή Ενωση να φαντάζει ως ένα από τα ομορφότερα μέρη στον πλανήτη. Από πιο κοντά όμως, η ευρωπαϊκή λάμψη θαμπώνει και ξεθωριάζει. Η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κρίση και τα μέτρα λιτότητας, με ό,τι συνεπάγεται, την κατάρρευση του κράτους πρόνοιας για παράδειγμα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Ο κίνδυνος μιας ακραίας επιλογής και της εισόδου στο Ευρωκοινοβούλιο παρατάξεων που αμαυρώνουν την έννοια της Δημοκρατίας είναι μεγάλος. Η ένδεια προτάσεων και προσώπων και η απαξίωση της πολιτικής από το ίδιο το πολιτικό σύστημα που μετέχει στην εξουσία δίνουν δυστυχώς χώρο στα σκοτεινά σημεία της φωτογραφίας.
 
πηγή: enet.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!