Άρθρα - Γνώμες

13/11/2015 - 12:50

Η Ευρώπη οπισθοδρομεί

Γράφει η Τζώρτζια Ρασβίτσου *: Τεύτονες, Βησιγότθοι, Σλάβοι, Μαγυάροι, κλείνουν τα σύνορά τους, υπερασπίζονται την καθαρότητα των χριστιανικών τους κρατών και φοβούνται τις οικονομικές επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης μετακίνησης - μετανάστευσης. Έχουν ξεχάσει, βέβαια, τον ρόλο που η θρησκεία αυτή έπαιξε ως κινητήρια δύναμη πολέμων και δεινών, στην ήπειρο που προασπίζονται, βυθίζοντας την Ευρώπη στον Μεσαίωνα, έχουν ξεχάσει την καταγωγή τους (π.χ. οι μαγυάροι έφτασαν από τα Ουράλια ή τις μεγάλες μεταναστεύσεις σλαβικών φύλων, που με τους χρόνους ενοποιήθηκαν).

Το παιδί της Αναγέννησης κι εγγόνι του μεσαίωνα (η Ευρώπη), την εποχή της παγκοσμιοποίησης,  των εύκολων μετακινήσεων, της αστραπιαίας διάδοσης πληροφοριών και ιδεών, είναι κοιτίδα των τεχνών, της αισθητικής, της ελευθερίας έκφρασης,  της ειρήνης και της δημοκρατίας (σε σχέση πάντα με άλλες χώρες του πλανήτη και όχι όπως την εννοούμε κάποιοι από εμάς), που προέκυψαν μέσα από μια ιστορία πολέμων και ζυμώσεων λαών και φυλών, σήμερα κοιτάζει με πρόσωπο παραμορφωμένο από την ξενοφοβία και τον συντηρητισμό. Πανικόβλητη, για να διαφυλάξει τις κεκτημένες της απολαύσεις,  κλείνει τις πόρτες της, σηκώνει τείχη και φράχτες και στρέφεται σε συντηρητικές κυβερνήσεις.

Το λαμπερό παιδί της γηραιάς ηπείρου, αφού αποδείχτηκε άπειρο στην πρόληψη των κρίσεων κι ανίκανο στη διαχείρισή τους, σήμερα οπισθοδρομεί θλιβερά, τόσο ιδεολογικά, όσο και ηθικά, απεμπολώντας τις αξίες της, για να  αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Στην οπισθοδρόμηση αυτή με έκπληξη παρακολουθούμε να πρωτοστατούν οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλόκ, που απεκδύθηκαν μεμιάς τις ουμανιστικές αξίες του κομμουνισμού και θεωρούν ότι η μετανάστευση υπονομεύει το μέλλον τους ως ευρωπαϊκών εταίρων.

Φυσικά και μας ενοχλούν αισθητικά και ιδεολογικά οι θρησκευτικοί φονταμενταλισμοί και τα οπισθοδρομικά ασιατικά ιδεολογήματα, εξίσου όμως ενοχλεί κι ο αναδυόμενος ευρωπαϊκός σοβινισμός, που πολύ εύκολα μεταλλάσσεται σε ευρωπαϊκή τρέλα, σε κοινωνική διάλυση (μιάς και υπάρχουν ήδη ασιάτες στην Ευρώπη) και σε φασισμό!

 

* H  Τζώρτζια Ρασβίτσου είναι συμβολαιογράφος και αρθρογραφεί στο Lesvosnews.net

 

 

Μοιράσου το άρθρο!