Άρθρα - Γνώμες

07/10/2013 - 03:10

Η Χρυσή Αυγή κάνει και καλό

yle="border: 0px none; font-family: 'Open Sans',sans-serif; font-size: 12.7273px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; line-height: 1.5; vertical-align: baseline; margin: 0px 0px 20px; padding: 0px; color: rgb(51, 51, 51); letter-spacing: normal; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; word-spacing: 0px; background-color: rgb(255, 255, 255); text-align: justify;">του Γιώργου Καρελιά / protagon.gr

Στην αρχή σκέφτηκα να βάλω τίτλο «Σε ευχαριστούμε, ω φύρερ μου» (με μικρό το «φ» ή, αλλιώς, φυρερίσκος), αλλά συγκρατήθηκα. Αλλά αυτό που άρχισε να σχηματοποιείται στο κεφάλι μου από το περασμένο Σάββατο (συλλήψεις) και μετά, έγινε πεποίθηση. Ναι, η Χρυσή Αυγή (θα) κάνει, τελικά, καλό. Σε πολλούς, αν όχι σε όλους.

Πρώτα-πρώτα θα κάνει καλό σ’ αυτούς που κυβερνούν, δηλαδή στον Σαμαρά και στους συν αυτώ. Υπό μια προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ: ότι θα συνειδητοποιήσει βαθιά μέσα του (ο Σαμαράς) ότι με τον φασισμό και τους νεοναζιστές δεν παίζεις, για να μαζέψεις ψηφαλάκια. Μόνο αν αποκαλύψεις τη φύση τους και τσακίσεις τη δράση τους μπορείς να βγεις κερδισμένος. Γι’ αυτό, καλό θα του κάνει αν επιβάλει σε ορισμένους που έχει δίπλα του να προσέχουν διπλά όταν μιλάνε για τη Χρυσή Αυγή και απειλούν ότι, αν χρειαστεί, η ΝΔ θα συνεργαστεί μαζί της (εδώ). Αν κρίνουμε από την, έστω καθυστερημένη, αντίδραση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και των εισαγγελέων, ο Σαμαράς έχει καταλάβει κάτι παραπάνω από πριν. Καλό είναι.

Η υπόθεση αυτή έκανε ήδη καλό στον Τσίπρα και στους περισσότερους του ΣΥΡΙΖΑ. Από το περασμένο Σάββατο, όταν άρχισαν οι συλλήψεις χρυσαυγιτών, πελαγοδρομούσαν μεταξύ της θεωρίας του «αυτονόητου» (ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση δεν έκανε και τίποτα ιδιαίτερο, αλλά απλώς το αυτονόητο) και του αιτήματος για άμεσες εκλογές. Διπλό το λάθος, που αποκαλύπτει βιασύνη, λάθος στόχους και ασταθή στρατηγική. Ναι, αυτά που γίνονται τις τελευταίες μέρες είναι «αυτονόητα», αλλά πόσα αυτονόητα ΔΕΝ γίνονται στην Ελλάδα; Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ πόσες φορές κάνει το ακριβώς αντίθετο; Το δεύτερο λάθος, με τις εκλογές, είναι χειρότερο στη συγκεκριμένη συγκυρία. Όχι γι’ αυτό που λέει ο ανεκδιήγητος Κεδίκογλου ότι, δηλαδή, υπονομεύεται η πορεία της χώρας και άλλες μπούρδες), αλλά γιατί οι εκλογές ΤΩΡΑ θα εξυπηρετούσαν τη Χρυσή Αυγή. Αναμπουμπούλα θέλουν αυτοί οι τύποι, μπας και τη σκαπουλάρουν. Ποιος θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι η έρευνα θα προχωρούσε κανονικά, όταν οι μισοί απ’ όσους την κάνουν ή την καθοδηγούν θα είχαν το ένα μάτι τους στραμμένο στο εκλογικό νταβαντούρι; Η τελευταία, όμως, αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες, μόλις έμαθε ότι τρεις χρυσαυγίτες βουλευτές αφέθηκαν ελεύθεροι, ήταν πολύ υπεύθυνη (εδώ) και μας εξέπληξε ευχάριστα. Δικαιώθηκε λίγες ώρες μετά με την προφυλάκιση του Μιχαλολιάκου. ‘Άλλο ένα καλό, λοιπόν.

Τελειώνοντας με τους πολιτικούς και τα κόμματα, θα ήταν μίζερο να μην αναγνωρίσουμε ότι, ειδικά στο θέμα της Χρυσής Αυγής, φέρθηκαν πολύ υπεύθυνα το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Εγκαίρως προειδοποίησαν, ζήτησαν αυστηρή αντιμετώπιση και συστράτευση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων. Δικαιώθηκαν σε όλα και πρέπει να το αναγνωρίσουμε.

Καλό θα κάνει η Χρυσή Αυγή και στα μέσα ενημέρωσης. Υπό τον απαράβατο όρο ότι ορισμένα θα παραμερίσουν, έστω μόνο σ’ αυτό, την επιδίωξη της μέγιστης εμπορικότητας. Για παράδειγμα, όσοι μέχρι τώρα έβλεπαν τους χρυσαυγίτες και ως προϊόν που πουλάει και πρόβαλαν τη life style πλευρά τους (εδώ και εδώ), ας το ξανασκεφθούν. Η εκ των υστέρων προσχώρηση των ίδιων στην ούλτρα αντιφασιστική ομοφωνία έτσι δεν πείθει.
Για άλλους του σιναφιού μας, των μέσων ενημέρωσης, που από τη μια στιγμή στην άλλη γίνονται δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόροι, οι τελευταίες εξελίξεις ήταν ένα σκληρό μάθημα. Ολα, βεβαίως, κρίνονται. Αλλά όχι επιπόλαια και για να μαζέψουμε τηλεθεατές και αναγνώστες (ένα παράδειγμαεδώ). Δηλαδή, τώρα που ανακριτής και εισαγγελέας μπουζούριασαν τον Μιχαλολιάκο, αντί για «αίσχος» θα εισπράξουν «ζήτω»;

Τέλος, πιστεύω ότι η Χρυσή Αυγή θα κάνει μεγάλο καλό στους περισσότερους απ’ όσους την ψήφισαν τον Ιούνιο του 2012. Διότι, αν εξαιρέσουμε λίγους, που είναι συνειδητοί και αμετανόητοι φασίστες, οι άλλοι θα καταλάβουν ότι δεν έχουν καμιά σχέση με προστάτες, νονούς, εκβιαστές και βιαστές (εδώ το κατηγορητήριο για τον Λαγό). Έχω προσωπικά ενδείξεις ότι κάποιοι ήδη το κατάλαβαν.
Όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα.

Μοιράσου το άρθρο!