Άρθρα - Γνώμες

12/06/2019 - 08:02

ΙΔΕΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΣΙΣ

Γράφει ο Δημήτρης Τσαμουράς *

-«Έγω είμαι η πρόοδος!», φωνάζει ο  Αλέξης, αγέρωχος και λαοπλάνος . «Εσείς κ. Μητσοτάκη είστε η συντήρηση και η λιτότητα, είστε το ΔΝΤ προσωποποιημένο», συνεχίζει.

-«Επ,συγνώμη, είμαι και εγώ εδώ. Το Πασόκ είναι το προοδευτικό, η σοσιαλδημοκρατία η αυθεντική», πετάγεται η Φώφη, και χώνεται ανάμεσα τους. «Εσύ Αλέξη είσαι ένα κακέπτυπο, άσε το χώρο μου ήσυχο».

-«Δε περίμενα κάτι διαφορετικό από ένα ριζοσπαστη αριστερό, πάλι διχάζεις τον κόσμο; Εγώ είμαι φιλελεύθερος! Εσύ Φώφη τι είσαι τελικά;», απαντά γουρλωμένος ο Κυριάκος.

Μας μπερδεύετε κύριοι και κυρίες! Πολύ ορολογία έπεσε, ποιος είναι ποιος τελικά;

Ας δούμε όμως στα γρήγορα τι σημαίνουν όλα αυτά.

Οι προοδευτικοί εντάσσονται κυρίως στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, καθώς και στον φιλελεύθερο χώρο. Μάχονται για κοινωνική πολιτική χαμηλούς φόρους, ανθρώπινα δικαιώματα, «καλές δουλειές», σταθερή οικονομική ανάπτυξη με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών. Σύμφωνα με το μανιφέστο του, το προοδευτικό κίνημα βασίζεται σε 4 πυλώνες:

·         Στην ελευθερία, πολιτική και οικονομική

·         Στις ίσες ευκαιρίες, πολιτικές και οικονομικές

·         Στην ατομική ευθύνη, απέναντι στον άνθρωπο και στο κοινό καλό

·         Στη συνεργασία ανθρώπων, ιδεών και θεσμών

Οι φιλελεύθεροι κινούνται στο χώρο του κέντρου, και έχουν σαν βασικές αρχές τις ατομικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διάκριση των εξουσιών. Πιστεύουν στο μικρό κράτος, με ρόλο να:

·         Προάγει τις ίσες ευκαιρίες για όλους

·         Προστατεύει τις πολιτικές και οικονομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα

·         Εγγυάται ότι κανείς δε θα βρεθεί στην ανέχεια

·         Δίνει λύσεις, χώρις να έχει παρεμβατικό χαρακτήρα

Οι σοσιαλδημοκράτες κινούμενοι στην κεντροαριστερά, πιστεύουν:

·         Στην ισότητα

·         Στην αλληλεγγύη

·         Στην ανευ όρων υποστήριξη της φιλελεύθερης αστικής δημοκρατίας

·         Στη μεταρύθμιση του καπιταλισμού στα σοσιαλδημοκρατικά ιδεώδη

·         Στην ανάπτυξη της οικονομίας με θεσμούς ελέγχου της αγοράς

Οι συντηρητικοί απ τη πλευρά τους βρίσκονται από τον κεντροδεξιό χώρο έως τις παρυφές τις ακροδεξιάς. Ασπάζονται κάποια στοιχεία του φιλελευθερισμού, και πιστεύουν στα παρακάτω χαρακτηριστικά:

·         Στην ατομική ευθύνη

·         Στο μικρό κράτος, με ρόλο να αφήνει «ελεύθερο» τον άνθρωπο να πιάσει τους στόχους του

·         Στις ελεύθερες από παρεμβάσεις αγορές

·         Στο έντονο πατριωτικό αίσθημα

Η ριζοσπαστική αριστερά, γέννημα της διάσπασης κομμουνιστικού κινήματος, εδραίωσε τη θέση της μετά την πτώση της Σοβιετικής ένωσης. Μείγμα πολλών αριστερών τάσεων, χαρακτηρίζεται από λενινιτικά, τροτσκιστικά, μαοϊκά και αναρχοσυνδικαλιστικά ρεύματα. Έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

·         Είναι κατά της παγκοσμιοποίησης, περισσότερο υπέρμαχος του εθνικού απομονωτισμού

·         Είναι πολέμια του νεοφιλελευθερισμού

·         Είναι υπέρμαχος του κρατισμού

·         Είναι αναδιανεμητική (υπερφορολογεί για να μοιράσει)

·         Αν και υπάρχουν ενστάσεις στο εσωτερικό της, είναι κυρίως αντιευρωπαική, πολέμια της ευρωπαικής ενοποίησης

·         Μάχεται τον καπιταλισμό και την αστική Δημοκρατία

Ουφ, μπερδεύτηκα περισσότερο. Πως κύριε Αλέξη μου καβαλάς το άρμα του προοδευτισμού όταν παρεμβαίνεις στη δικαιοσύνη; Όταν κλείνεις τα «βοθροκάναλα» και δε σ΄αρέσει να σε ελέγχουν; Όταν υπεροφορολογείς τα πάντα και ανακοινώνεις με στόμφο επιδόματα παντού; Όταν μιλάς για την αναδιανομή του πλούτου και μετακυλίεις τα βάρη στους «μενουμευρώπηδες»; Όταν μεγαλώνεις το Δημόσιο με ανόητους και ανάξιους φίλους; Αισθάνεσαι καλά με τα camp τύπου Μόριας;  Όταν μας κοροιδεύεις ότι εισάγεις την αξιολόγηση, και αξιολόγηση δε βλέπουμε; Όταν πολεμάς την UBER και συμπλέεις με τους Λυμπερόπουλους; Όταν συγκυβερνάς με την «ψεκασμένη» ομοφοβική ακροδεξιά και τελικά υιοθετείς τα κουφάρια των ΑΝΕΛ; Όταν λες «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» με τον Παυλή αγκαλιά; Οι αληθινά προοδευτικοί δε διχάζουν, δε μισούν. Ενώνουν και συνθέτουν. Τα διλήμματα σου απαντήθηκαν στις ευρωεκλογές, πώς θα δελεάσεις τώρα τους κεντρώους ριζοσπάστη γητευτή μου; Με διορισμούς στο δημόσιο; Φευ! Κάτι θα βρεις, δε σε φοβάμαι εσένα χαμαιλέων. Τουλάχιστον έφερες το σύμφωνο συμβίωσης και την ιθαγένεια.

Εσύ κυρία Φώφη μου ακόμη δε καταλαβαίνω ούτε που λες ότι ανήκεις, ούτε που τελικά ανήκεις. Τη μια σοσιαλδημοκρατία, την άλλη φλερτ με το σύριζα που ούτε απ΄έξω δε περνά από δάυτη. Τη μέρα νοικοκύρισσα, τη νύχτα αριστερή. Προχτές υπερασπιζόσουν τους Σαμαροβενιζέλους όπου ήσουν υπουργός, χτες έδιωξες τον πολλά βαρύ Βαγγέλη γιατί είναι λέει δεξιός. Αύριο που θα ‘σαι;

Και εσύ Κυριάκο; Δηλώνεις φιλελεύθερος. Καπετάνιος όμως σε δυσκίνητο βαπόρι, συντηρητικό -τις προάλλες λέει η Άννα η Μησέλ οτι παντρεύτηκε από τάμα- . Πήρες το τιμόνι στα κλέφτικα, κούρσεψες και το ποτάμι. Καλά ως εδώ, αλλά τώρα θα κριθείς στα αλήθεια. Μίλησες για τη μείωση των φόρων. Κοίτα να τιμήσεις τα λόγια σου και αύριο, οι φόροι ήταν που έριξαν το κόμα σου στα τάρταρα. Η αναντιστοιχία λόγων-πράξεων θα σε απαξιώσει όσο τον Αλέξη. Θα φέρεις μαζί σου αλλαγές ή θα είσαι συνέχεια των αποτυχημένων κρατικοδίαιτων διαχειριστών εξουσίας και μιζέριας; Οι βολεμένες συντεχνίες «στη φυλάνε». Στη γωνιά σε περιμένουν, και μη γελιέσαι, δεν είναι μόνο ροζο-κόκκινες. Βαρίδια μπλε ραδιούργα θα σε τσιγκλάνε, μαθημένα στο «ρουσφέτι», έχουν τεφτέρι απ τα παλιά. Για ανανέωση και μετριοπάθεια σε διάλεξαν, μη σε δούνε με σαπάκια και κοκότες.

Εσύ που με διαβάζεις πως προσδιορίζεσαι; Βλέπεις κάπου τον εαυτό σου; Άλλαξες γνώμη; Μήπως τελικά συνεχίζουμε να μιλάμε με όρους του 20ου αιώνα; Σα πολύ πίσω δε μείναμε; Η απόσταση από το δυτικό κόσμο μεγαλώνει. Τουλάχιστον μην απέχεις, συναποφάσισε.

8

* Ο Δημήτρης Τσαμουράς είναι από τη Μυτιλήνη, ζει όμως στην Αθήνα λόγω εργασίας. Ένας νέος άνθρωπος που θέλει ( ; )  να έρθει στο νησί μας με την οικογένειά του!

Μοιράσου το άρθρο!