Άρθρα - Γνώμες

09/10/2013 - 18:29

Imagine all the people

τ

ου Κώστα Βελούτσου
Σαν σήμερα  την 9η Οκτωβρίου, γεννήθηκε ο μεγάλος Τζων Λένον στο Λίβερπουλ της Αγγλίας.   Αγωνιστής και οραματιστής για έναν  υπέροχο και όμορφο κόσμο όπως λέει και το τραγούδι του τίτλου.  Διάσημος που γρήγορα άνοιξε τα φτερά του  και δια μέσω της μουσικής του έγινε πασίγνωστος. Σαν τον Τζων Λένον  υπήρξαν αρκετοί αυτού του είδους, που ονειρεύτηκαν ή ακόμα και που μπορούσαν να δουν αρκετά μπροστά από την εποχή τους.

Ενδεχομένως η αιτία  να είναι αυτή η σχολή της Rock μουσικής που αφήνει  ελεύθερα, το πνεύμα και την ψυχή  να ταξιδέψουν,  δεν γνωρίζει από σύνορα και περιορισμούς και που αντιλαμβάνεται αλλιώς πολλά πράγματα.   Πλήθος των μηνυμάτων που μας πέρασε,  σ’  εμάς της λεγόμενης « παλιάς σχολής», μέσα από τα τραγούδια του, και που τα περισσότερα είχαν αντιπολεμικό και πολιτικό χαρακτήρα και κάποια άλλα μιλούσαν για την κοινωνική και προσωπική ελευθερία αλλά και για ισότητα και  δίκαιη μεταχείριση.

Τέτοιους μπροστάρηδες, αλλά χαμηλότερου βεληνεκούς, είχαμε και στην Ελλάδα  και όχι μόνο τραγουδοποιούς αλλά  γενικότερα ανθρώπους  του πνεύματος  και διανοούμενους όπως είπε πρόσφατα και ο Δ. Πουλικάκος.   Συχνά  όλοι εκείνοι, έβγαιναν μπροστά ή και ακόμα έβαζαν πλάτη  σε πολλά, και που ήταν οι οδηγητές σε   πορείες και  πολιτικές διαδηλώσεις.  Είχαν άλλο κύρος τότε  μ’ αυτούς.  Κι όχι μόνο αυτό αλλά συμπαρέσερναν και απλούς πολίτες  και ο όγκος τους  ήταν πράγματι  μεγαλειώδης.

Τώρα όμως  λάμπουν δια της απουσίας τους,  την στιγμή που όχι μόνο η δική μας κοινωνία  έχει ανάγκη  τέτοιους ανθρώπους, αλλά και γενικότερα  όλος ο κόσμος και παντού.

Πάντως έναν τέτοιο κόσμο σαν τον σημερινό δεν  φαντάστηκε ποτέ ο Τζων Λένον  γράφοντας  το συγκεκριμένο τραγούδι.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!