Άρθρα - Γνώμες

17/01/2021 - 08:28

Καπετάνισσα Σοφία είσαι σπουδαία!

Γράφει η Μαρία Παρέντη *

O σπουδαιότερος μάρτυρας ενός εγκλήματος είναι το ίδιο το θύμα. Διαβάζοντας το χρονικό του βιασμού της Σοφίας Μπεκατώρου, αποδομένο όπως ακριβώς το έζησε η ίδια, δεν ένιωσα έκπληξη, αλλά θυμό. Εξοργίστηκα που ακόμη μία γυναίκα προστίθεται στη μακρά λίστα των γυναικών που έχουν βιώσει παραβίαση.

Η επαγγελματική μου εμπειρία, αλλά και η ίδια η καθημερινότητά μου, με έχει δυστυχώς διδάξει πως ο βιαστής, ο κακοποιητής, δεν είναι συνήθως ένας άγνωστος, σκοτεινός τύπος, που περιμένει το θύμα του κρυμμένος πίσω από ένα θάμνο. Όσο κι αν η κοινωνία που τον γεννά, αρνείται να το παραδεχτεί, ο βιαστής, ο κακοποιητής, ζει και κινείται στο φως, μπορεί να είναι ένας συνεργάτης, ένα συγγενικό πρόσωπο, ένας φίλος, ο ίδιος ο σύντροφος.

Όταν σπούδαζα στη Νομική, στο μάθημα της Θυματολογίας, μαθαίναμε πως βάσει στατιστικών τα θύματα των βιασμών είναι κυρίως νεαρές γυναίκες, έφηβες, μικρά κορίτσια. Για αυτό και σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους, σε περιόδους πολέμων και εισβολών, οι κοπέλες συνήθιζαν να παριστάνουν τις γερόντισσες, να βάζουν αλεύρι στα μαλλιά τους για να φαίνονται λευκά και να κρύβουν τα νεανικά τους χέρια. Κι όμως οι στατιστικές , όπως πάντα, διαψεύδονται από την ίδια την πραγματικότητα, καθώς δεν είναι λίγα τα περιστατικά βιασμού γυναικών ακόμη και στα 80 τους χρόνια.

Η γυναίκα λοιπόν κινδυνεύει όσο ζει; Η απάντηση  είναι πως αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν, ναι η γυναίκα κινδυνεύει πάντα. Σε εκείνους που αμφισβητούν τις ιστορίες των θυμάτων κακοποίησης, των θυμάτων βιασμού, δεν έχω να απαντήσω κάτι, παρά μόνο πως με την συμπεριφορά τους ενισχύουν τους υπάρχοντες και εν δυνάμει δράστες. Είναι λοιπόν με ένα τρόπο συνένοχοι. Δεν μπορώ να εννοήσω τι τους ωθεί να το κάνουν, ούτε με ενδιαφέρει.

Μία παραβιαστική χειρονομία, ένα χυδαίο σχόλιο, διαρροή φωτογραφιών μιας γυναίκας στο διαδίκτυο από άνθρωπο που κάποτε η ίδια εμπιστεύθηκε, είναι επίσης εγκληματικές πράξεις ικανές να βλάψουν τον ψυχισμό του θύματος για πάντα. Δεν υπάρχει ζυγαριά σπουδαιότητας στην κακοποίηση. Λόγια και γρονθοκοπήματα πονούν το ίδιο. Έτσι και αν κάποιος δεν ολοκληρώσει την πράξη του βιασμού, την προσπαθήσει και το θύμα ξεφύγει, η ζημιά δεν είναι μικρότερη.

Όσες δεν ζήσαμε ανάλογη εμπειρία δεν είναι επειδή κάναμε κάτι διαφορετικό από εκείνες που το βίωσαν, σταθήκαμε απλώς τυχερές γιατί δεν βρέθηκαν στο δρόμο μας βιαστές, αλλά άνθρωποι.

Η Σοφία Μπεκατώρου, είναι μια γενναία γυναίκα. Και θα ήταν το ίδιο γενναία, αν δεν είχε καταγγείλει ανοιχτά αυτό που της συνέβη. Το έκανε όμως, παλεύοντας με τους δαίμονες τόσα χρόνια, δουλεύοντας σκληρά με τον εαυτό της. Έδειξε έτσι στις γυναίκες που δεν έχουν μιλήσει, πως ποτέ δεν είναι αργά, αλλά πως κι αν δεν μιλήσουν δημόσια, πάντα θα υπάρχουν εκείνες που τις νιώθουν και ξέρουν τι σημαίνει αυτό που βίωσαν.

Καπετάνισσα Σοφία είσαι σπουδαία και αυτό κανένα τέρας δεν μπορεί να στο στερήσει! Εγώ αδερφή μου σε πιστεύω!

 

* http://www.katiousa.gr/

Μοιράσου το άρθρο!