Άρθρα - Γνώμες

13/01/2021 - 10:30

Κορονοϊός στη Λέσβο: η χαρά των ψεκασμένων και των ακραίων!

Από σήμερα στη Λέσβο ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα. Είναι σε ισχύ το λεγόμενο σκληρό lockdown.  Αυτό που ουσιαστικά αλλάζει είναι ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει νωρίτερα  (από τις 6 το απόγευμα) και ότι η έξοδος από το νησί είναι πλέον μόνο για λόγους υγείας (και εργασίας υπό προϋποθέσεις) 

Αν και το νησί μας μετρά στις πρώτες ημέρες του 2021 ήδη 5 νεκρούς και έχουν φιλοξενηθεί στα τοπικά ΜΜΕ μαρτυρίες συμπολιτών μας για το πώς βίωσαν την περιπέτεια με τον κορονοϊό εντούτοις υπάρχει μια μερίδα συμπολιτών μας που εξακολουθεί να αμφισβητεί την ύπαρξη του κορονοϊού (οι λεγόμενοι ψεκασμένοι)  και μια άλλη ακραία μερίδα που αποδίδει την έξαρση των κρουσμάτων  αποκλειστικά στους μετανάστες ή στους Ρομά.

Ισχύει βέβαια το παράδοξο ότι που και που συναντιούνται  οι ψεκασμένοι και οι ακραίοι... 

Έχουν πλημμυρίσει τα social media από σχόλια δήθεν αποκαλυπτικά για μετανάστες ή Ρομά που διασπείρουν τον κορονοϊό. Σχόλια που συναντάμε και σε αθηναϊκά ΜΜΕ μετά την χθεσινή ανακοίνωση για το σκληρό lockdown στο νησί μας. Ο κάθε ακραίος  χτίζει το δικό του αφήγημα για το ποιος φταίει που η Λέσβος είναι στο «κόκκινο». Έχουμε διαβάσει τις τελευταίες ημέρες τις πιο ακραίες εμετικές θεωρίες ή δήθεν καταγγελίες που στάζουν ρατσισμό. Και όλα αυτά χωρίς κανένα στοιχείο. Προφανώς ο κορονοϊός στη Λέσβο είναι η χαρά των ψεκασμένων και των ακραίων. Τους έχει δώσει τροφή για να βγάλουν τον "καλύτερό" τους εαυτό! 

Βέβαια η πραγματικότητα είναι γνωστή σε όλους μας … Η ευθύνη για την εξάπλωση του κορονοϊού δεν είναι προνόμιο μόνο μιας κατηγορίας πολιτών…  Όποιος δεν τηρεί τα μέτρα φέρει τη δική του ευθύνη.

 Ελάχιστοι έλεγχοι στην πόλη της Μυτιλήνης (αν εξαιρέσουμε τα δύο μόνιμα «μπλόκα» της Αστυνομίας που είναι περισσότερο για λόγους εντυπώσεων)  και μηδενική έλεγχοι στα χωριά της Λέσβου. Κατά καιρούς έχουμε έξαρση κρουσμάτων σε κάποιο χωριό που προκύπτει από κάποια κοινωνική  ή θρησκευτική εκδήλωση.  Δεν έχει νόημα να αναφέρουμε χωριά ή περιοχές.  Σε κάθε περιοχή που δεν τηρούνται με ευλάβεια τα μέτρα είναι  εύκολο να προκύψει έξαρση κρουσμάτων. Είναι κάτι που έχει αποδειχθεί τουλάχιστον σε 3 χωριά τους τελευταίους μήνες.

Πέρα από τους εντατικούς ελέγχους κανείς πλέον δεν έχει δικαίωμα να πει ότι δεν ξέρει. Και όσοι με τη στάση τους προκαλούν και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία πρέπει να απομονωθούν.  Από εκεί και πέρα είναι η δική μας ατομική ευθύνη. Ασφαλώς και υπάρχει η κόπωση.  Είναι προτιμότερο όμως να καταπιεστείς και να τηρείς τα μέτρα από το να καταλήξεις εσύ ή  συγγενής σου ή φίλος σου στο κρεβάτι του νοσοκομείου ή στην τελευταία κατοικία.

Η πανδημία που είναι σε εξέλιξη ας μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Ας καταλάβουμε το πόσο εύθραυστη είναι η ζωή. Πόσο θλιβερό και συνάμα αποκρουστικό είναι την ώρα που χάνονται ζωές να υπάρχουν συμπολίτες μας που στάζουν δηλητήριο για ομάδες ανθρώπων;

 

Γρηγόρης Δεϊλόγκος
Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!