Άρθρα - Γνώμες

20/01/2020 - 06:44

Κώστα Μουτζούρη καν'το στα μουλωχτά για να μην έχεις πρόβλημα!

Λίγες ώρες πριν από την κινητοποίηση για το μεταναστευτικό βρήκαμε νέο πεδίο αντιπαράθεσης. 

Η πρόσκληση του Περιφερειάρχη  Κώστα Μουτζούρη για συνάντησή του με τους προέδρους των 15μελων των σχολείων Μυτιλήνης από χθες προκαλεί αντιδράσεις!  Αξίζει όμως να τονιστεί ότι αυτή η συνάντηση είχε αναγγελθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τότε δεν υπήρξε καμία αντίδραση.

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς δημοσίευσε χθες  την πρόσκληση στο προφίλ του με το παρακάτω σχόλιο :

"Παιδομάζωμα" των μαθητικών συμβουλίων επιχειρεί να κάνει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου εν όψει της κινητοποίησης της Τετάρτης.
Τι θα πει, άραγε, ο κ.Μουτζούρης στους 16χρονους και 17χρονους μαθητές;Θα τους μιλήσει για την αξία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας; Θα τους πει για την εγκληματική κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό; Θα τους πει έστω για τα πραγματικά αιτήματα, την αποσυμφόρηση προς την ενδοχώρα και την εναντίωση στη δημιουργία κλειστού κέντρου-φυλακής στη Λέσβο;
Ή θα τους κάνει κατήχηση για τα "4000 χρόνια της θρησκείας", το "ελληνικό IQ" και τον "κίνδυνο φυλετικής αλλοίωσης" με σιγοντάρισμα από τον κ.Χατζηκομνηνό;
Ντροπή και μόνο ντροπή για το κατάντημα των τοπικών μας αρχόντων. Ας αφήσουν τα "παιδομαζώματα" και τα ακροδεξιά τους παραληρήματα κι ας εναντιωθούν στην πράξη στα σχέδια της δικής τους κυβέρνησης. Τα νησιά μας δεν τελούν υπό κατάληψη, αλλά υπό εγκατάλειψη."

Λίγες ώρες αργότερα παρέμβαση έκανε και ο πρώην (επί Κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ)  Περιφερειακός Δ/ντης στην Εκπαίδευση Αριστείδης Καλάργαρης:

"Οι αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια και Δήμοι) ως προς τους φορείς της Εκπαίδευσης ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία· Καλλικράτης, Κλεισθένης, Καποδίστριας κλπ νόμοι. Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας (Περιφερειάρχης) συνεργάζεται με τον/την Περιφερειακό/κή Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης για θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση στο επίπεδο της περιφέρειας. Ομοίως οι Δήμαρχοι με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης του κάθε Νομού για την αντιμετώπιση προβλημάτων σχετικών με την εκπαίδευση.
Επομένως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη λειτουργία των σχολείων. Επειδή ο χώρος της εκπαίδευσης είναι ευαίσθητος, και ιδιαίτερα ευαίσθητα τα μέλη της μαθητικής κοινότητας έφηβοι και προέφηβοι, νομίζω ότι η Περιφέρεια πρέπει να επανεξετάσει την αποστολή της Πρόσκλησης."

 

Έχει λοιπόν δικαίωμα ο Περιφερειάρχης να κάνει αυτή τη συνάντηση με τους μαθητές; Πόσο επικίνδυνη είναι μια τέτοια συνάντηση;

Πριν απαντήσουμε σ’ αυτά τα ερωτήματα αξίζει να αναφέρουμε ότι στην προηγούμενη κινητοποίηση για το μεταναστευτικό στην Καλλονή οι μαθητές αποφάσισαν απόχη από τα σχολεία και συμμετοχή στη συγκέντρωση. Οι μαθητές μπορεί να αποφάσισαν μόνοι τους αλλά το κλίμα από όλα τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν και τότε υπέρ της συμμετοχής των μαθητών. Και στο παρελθόν όσοι μαθητές έχουν συμμετάσχει σε καταλήψεις σίγουρα θα θυμούνται το πέρασμα στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης ή ακόμη και βουλευτών που παροτρύνουν τους μαθητές προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση με βάση την ιδεολογική τους προσέγγιση. Βέβαια οι παρεμβάσεις τους δεν είχαν επίσημο χαρακτήρα αλλά γινόταν στα μουλωχτά!

Σχετικά με την κινητοποίηση της Τετάρτης 22 Γενάρη το κλίμα που υπάρχει στα σχολεία είναι οι μαθητές να συμμετέχουν στη συγκέντρωση. Το ζήτησε εξάλλου και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της Μυτιλήνης. Είναι κρίμα να θεωρούμε ότι οι μαθητές είναι άβουλα πλάσματα και είναι μαριονέτες που θα πράξουν ότι τους πει ο Περιφερειάρχης ή ο Δήμαρχος. Προσβάλουμε τους μαθητές! 

Είναι εύκολο λοιπόν να γίνει αντιληπτό ότι όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται για την πρόσκληση του Περιφερειάρχη στους μαθητές ελάχιστη αξία έχει καθώς η στάση των μαθητών έχει προδιαγραφεί. Ίσως το λάθος του Περιφερειάρχη είναι ότι στέλνει αυτή την πρόσκληση επίσημα και όχι στα μουλωχτά. Θα μπορούσε να κάνει μια off the record συζήτηση με τους Προέδρους των 15μελών. Όπως τόσα χρόνια πολιτικά πρόσωπα κάνουν "πέρασμα" από σχολεία που τελούν υπό κατάληψη. Σ' αυτές τις περιπτώσεις κανείς δεν λέει τίποτα.... 

Ο δίαυλος επικοινωνίας των μαθητών με την τοπική αυτοδιοίκηση μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει.  Και αυτό δεν αφορά μόνο την κινητοποίηση της Τετάρτης. Εξάλλου πόσες φορές 15μελή σχολείων δεν έχουν επισκεφθεί Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ας αφήσουμε λοιπόν τους μαθητές έξω από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις. O διάλογος ποτέ δεν έβλαψε! Ακόμη και αν είναι «παράνομος» διάλογος Περιφερειάρχη – μαθητών!

Μοιράσου το άρθρο!