Άρθρα - Γνώμες

07/11/2021 - 18:38

Κρατηθείτε… έρχεται «πείνα»

 γράφει ο Γιάννης Περουλάκης *

Η ενεργειακή κρίση αλλά και η κρίση στις μεταφορές εκτοξεύουν τις τιμές των χημικών και ειδικότερα των λιπασμάτων. Παρακάτω μπορεί να δει κανείς τον δείκτη τιμών των λιπασμάτων σε σχέση με το 2019. Με απλά λόγια οι τιμές των λιπασμάτων έχουν πλέον εκτοξευθεί.

 

Δείτε το σχετικό διάγραμμα παρακάτω που δείχνει τις τιμές λιπασμάτων ανά τόνο:

 

δ

Τι σημαίνει όμως αυτό;

Τα ακριβά λιπάσματα σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος καυσίμων θα προκαλέσουν προβλήματα στην παραγωγικότητα των αγρών λόγω υπολίπανσης, κάτι που μεταφράζεται σε μείωση παραγωγικότητας των αγροτεμαχίων και τελικά αύξηση τιμών των γεωργικών προϊόντων. Προϊόντων που είτε προορίζονται για ζωοτροφές, είτε προορίζονται για την αγορά.

Στην πρώτη περίπτωση οι αυξημένες τιμές ζωοτροφών θα προκαλέσουν μείωση του αριθμού των εκτρεφόμενων ζώων και αυτό θα συμβεί γιατί το σύνολο των κτηνοτρόφων θα αδυνατεί να αγοράσει τις ίδιες ποσότητες ζωοτροφών με αυτές των προηγούμενων ετών, οπότε αναγκαστικά ή θα υποσιτίσει τα ζώα του ή θα τα μειώσει για να μπορεί να ανταπεξέλθει. Μείωση στο ζωικό πληθυσμό, σημαίνει και αύξηση της τιμής των κτηνοτροφικών προϊόντων στο πιάτο μας (κρέας, γάλα, κλπ).

Κάτι παρόμοιο θα συμβεί και στα γεωργικά προϊόντα, η υπολίπανση των αγροτεμαχίων θα προκαλέσει μείωση παραγωγικότητας των αγροτεμαχίων, οπότε και αύξηση των τιμών των γεωργικών προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως αυτά τα προϊόντα μπορεί να είναι τρόφιμα και μη, όπως για παράδειγμα το βαμβάκι.

Για κάποιους το παραπάνω σενάριο φαντάζει μακρινό, δυστυχώς όμως είναι εδώ και καθόλου μακρινό δε μπορεί να είναι.

Το Νοέμβριο του 2020 με δημοσίευση άρθρου μου στο Larissapress είχα κάνει αντίστοιχη πρόβλεψη για τον «ερχομό» του πληθωρισμού και  τότε κάποιοι το έβρισκαν ως παρατραβηγμένο σενάριο.

 

Δυστυχώς ο πληθωρισμός είναι ήδη εδώ και όσο και αν κάποιοι θεωρούν ότι είναι φαινόμενο εβδομάδων ή το πολύ ολίγων μηνών μάλλον κάνουν λάθος. Ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με τις παραπάνω αυξήσεις, δημιουργούν εκρηκτικό μίγμα ως προς τις τιμές γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και το πρόβλημα αργά ή γρήγορα θα φανεί στις τσέπες μας.

Η λύση;

Επιπλέον προστασία του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα από τις μονοπωλιακές πρακτικές της αγοράς και στήριξη αυτού με κάθε μέσο. Η στήριξη αυτή είναι πλέον πιο αναγκαία από ποτέ στη χώρα μας αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

 

*Ο κ. Περουλάκης Ιωάννης είναι Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, MBA, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας

 

αρχική δημοσίευση :  Larissapress.gr/

Μοιράσου το άρθρο!