Άρθρα - Γνώμες

22/06/2019 - 17:44

Το Κ.Υ. Πολιχνίτου, οι εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει η Χρυσούλα Ζωγράφου *

Προϋπόθεση για την αλήθεια είναι η απουσία λήθης: α-λήθεια.

Εμείς, ο ελληνικός λαός, ας μην υποχρεωθούμε να ξαναζήσουμε όσα δείνα ζήσαμε στην διάρκεια της φρικτής εποπτείας και των μνημονίων εξαιτίας λήθης.

Η πρόθεση αυτού του σημειώματος είναι ακριβώς να τονώσει τη μνήμη στον τομέα που γνωρίζω καλύτερα: τον τομέα της υγείας στην επαρχιακή μας πόλη ,τον Πολιχνίτο.

Τα κέντρα υγείας της χώρας στην περίοδο των μνημονίων είχαν υποστεί μεγάλη υποβάθμιση στη λειτουργία τους και από έλλειψη υγειονομικού υλικού και από έλλειψη προσωπικού, ενώ η καταβολή των 5 ευρώ για την είσοδο σ΄ αυτά ήταν υποχρεωτική για όλους.

Το Κ.Υ. του Πολιχνίτου βίωνε τις συνέπειες στον υπερθετικό βαθμό. Είχε φτάσει στο τσακ να σταματήσει η λειτουργία του. Και ήταν το φιλότιμο του ελάχιστου προσωπικού και η συνεισφορά των Πολιχνιατών που το κράτησαν όρθιο.

Το παραλάβαμε σε ημιθανή κατάσταση : ούτε μικροβιολογικό εργαστήριο λειτουργούσε, ούτε, καν νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις βάρδιες υπήρχε, τις εφημερίες των αγροτικών γιατρών κάλυπταν συνάδελφοι από άλλα κέντρα υγείας. Ας μη μιλήσω για τα υλικά! οι πολίτες από το υστέρημά τους αγόραζαν γάζες, σύριγγες, χαρτί εκτυπωτή και άλλα χρειαζούμενα. Οι δε ζημιές στις κτιριακές υποδομές ατελείωτες. Ό,τι χάλαγε , έμενε απλώς χαλασμένο!

Σήμερα όλοι αναγνωρίζουν τις ριζικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί: εχθροί και φίλοι.

Το Κ.Υ βάφτηκε μέσα και έξω. Αντικαταστάθηκαν τα κουφώματα όλα με άλλα ενεργειακού τύπου, ανακλινόμενα , και στα παράθυρα προστέθηκαν σίτες ( δεν είναι ασήμαντη λεπτομέρεια για κάποιον που γνωρίζει το πρόβλημα με τα έντομα που είχαμε), αντικαταστάθηκαν οι σχισμένες κουρτίνες με σύγχρονα καλόγουστα roller, επισκευάστηκαν τα υδραυλικά και προστέθηκαν: ηλιακός θερμοσίφωνας, αφαλατωτής νερού και νιπτήρες στα ιατρεία. Αντικαταστάθηκαν οι καμμένοι λαμπτήρες του εσωτερικού χώροι και όλοι οι λαμπτήρες του αύλειου χώρου, έλαμψε η γειτονιά!! ΄Εχει δημοπρατηθεί και θα ξεκινήσει σύντομα η αντικατάσταση των φωταγωγών . Τοποθετήθηκαν ράφια στην αίθουσα επειγόντων και στις αποθήκες.

Στον μηχανολογικό εξοπλισμό: ήρθαν εργαλεία , επιδιορθώθηκαν μηχανήματα και έχει δρομολογηθεί η αντικατάσταση της οδοντιατρικής έδρας και του ακτινολογικού μηχανήματος ( η δέσμευση των ποσών έχει αναρτηθεί στο διαύγεια). Στο Υγειονομικό, το φαρμακευτικό καθώς και στο υλικό καθαριότητας υπάρχει πλήρης επάρκεια.

Στο μη ιατρικό προσωπικό προσελήφθησαν : 3 νοσηλεύτριες, ώστε τώρα καλύπτονται όλες οι βάρδιες τους. 2 παρασκευάστριες και έτσι επαναλειτούργησε το μικροβιολογικό εργαστήριο . 2 φύλακες- συντηρητές ώστε επιδιορθώθηκαν όλες οι μικροζημιές στο κτήριο , τίποτε δε μένει πια χαλασμένο και επί πλέον υπάρχει κάθε νύχτα φύλακας στο χώρο. 2 επί πλέον υπάλληλοι καθαριότητας , που όλες μαζί κάνουν το χώρο να λάμπει.

Στο ιατρικό προσωπικό: Μετά από μακρύ χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου επιστρατεύονταν οπλίτες γιατροί ,προκειμένου στοιχειωδώς να καλύπτονται οι ανάγκες, είναι καλυμμένες και οι 5 θέσεις των αγροτικών γιατρών που προβλέπει το οργανόγραμμα, δηλαδή γιατρό έχουν τώρα όλα τα περιφερειακά ιατρεία σε ταχτική βάση. Αυξήθηκαν οι ειδικότητες. Διορίστηκαν : μία οδοντίατρος και ένας ορθοπεδικός.

Επί πλέον δύο φορές το μήνα επισκέπτεται το Κ.Υ γυναικολόγος και μαία εξειδικευμένη στην προετοιμασία τοκετού και γονεϊκότητας.

Παρόμοια βοήθεια δέχτηκαν όλα τα Κ.Υ στο νησί .Η πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας υπήρξε φανερή. Με την πρώτη σημαδιακή κίνηση της , την κατάργηση των 5 ευρώ για την είσοδο , έκανε αμέσως καθαρή την πρόθεσή της να δώσει δυνατότητα πρόσβασης ,στις δημόσιες δομές υγείας ,σε ΟΛΟΥΣ τους πολίτες και κυρίως τους πιο αδύναμους: φτωχούς, άνεργους και ανασφάλιστους. Το έδειξε και στη δική μας περιοχή ιδιαίτερα ,όταν μετά το σεισμό που έπληξε την Βρύσα, το 2017, απάλλαξε πλήρως τους Βρυσαγότες από τη συμμετοχή τους στην φαρμακευτική δαπάνη.

Η αποκάλυψη πλήθος υποθέσεων κατάχρησης εκατομμυρίων δημόσιου χρήματος και στο χώρο της υγείας, επιβεβαιώνει γι΄ άλλη μια φορά, πως η καπιταλιστική οικονομία χρειάζεται τη διαφθορά ως απαραίτητο στοιχείο της νεοφιλελευθερης πολιτικής διακυβέρνησης προκειμένου να επικρατήσει.

Εμείς όμως , που παρότι πληγήκαμε από αυτές τις νεο - φιλελεύθερες πολιτικές επιλογές των δεξιών κυβερνήσεων των μνημονίων ,της επιτροπείας , του ΔΝΤ και δεν υποκύψαμε στις πιέσεις του συστήματος αλλά υπερασπιστήκαμε με αξιοπρέπεια το ΕΣΥ ,γιατί θέλουμε να έχουν όλοι οι πολίτες δωρεάν πρόσβαση σε ένα αναβαθμισμένο εθνικό σύστημα υγείας, κρατάμε τη μνήμη ζωντανή και επιμένουμε να στηρίζουμε την αλήθεια κρατώντας μακρυά τη λήθη : στηρίζουμε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Καλώ και όλους τους πολίτες της δημοτικής ενότητας του Πολιχνίτου ,που είναι μάρτυρες των όσο πιο πάνω αναφέρω ,να επιλέξουν και εκείνοι το ίδιο: ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στις εκλογές του Ιουλίου.

* Χρυσούλα Ζωγράφου

διευθύντρια Κ.Υ.Πολιχνίτου

Μοιράσου το άρθρο!