Άρθρα - Γνώμες

01/01/2020 - 07:48

Λέσβος: To 2020 να είναι καλύτερο από το 2019

"To 2020 να είναι καλύτερο από το 2019" Αυτή είναι και η ελάχιστη ευχή που μπορούμε να κάνουμε για τη νέα χρονιά που μόλις ξεκίνησε.


Το 2019 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για το νησί μας. Η εκπνοή του 2019 βρίσκει τη Λέσβο με ένα απίστευτο ανθρωπιστικό δράμα: 19.000 μετανάστες προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από δύσκολες συνθήκες στη Μόρια. Και το 2019 ολόκληρη η Λέσβος στα παγκόσμια ΜΜΕ ταυτίστηκε με τη λέξη Μόρια. Το μεταναστευτικό - προσφυγικό έλαβε από το καλοκαίρι και μετά διαστάσεις που θυμίζουν την κρίση του 2015. Η διαφορά όπως έχουμε αναφέρει είναι ότι το 2015 τα σύνορα της Ευρώπης ήταν ανοιχτά.
Η Λέσβος το 2020 έχει να αντιμετωπίσει ουσιαστικά μόνη της αυτό το τεράστιο θέμα. Με την Κυβέρνηση να δείχνει ότι δεν έχει ολοκληρωμένο σχεδιασμό, παίζοντας πολιτικά με τις κλειστές δομές και τον Πρόεδρο της Τουρκίας που έχει αναγάγει τις ροές προσφύγων σε πολιτικό όπλο είναι προφανές ότι στο συγκεκριμένο τομέα θα ζήσουμε πιο δύσκολες καταστάσεις. Αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα οι δύσκολες καταστάσεις θα γίνουν και επικίνδυνες. Και οι δημοσκοπήσεις στα ευρήματά τους κατατάσσουν το μεταναστευτικό στο νούμερο ένα πρόβλημα.  Απασχολεί λοιπόν τους πάντες και περισσότερο εμάς που βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα, η Λέσβος η αποθήκη των ψυχών της Ευρώπης!


Το 2019 έγινε και η περιβόητη διάσπαση του Δήμου Λέσβου. Όπως συνήθως έγινε στο πόδι με μεγάλες δόσεις προχειρότητας την τελευταία στιγμή. Η μικροπολιτική της τότε Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο μεγαλείο της. Σταδιακά καταλάβαμε ότι η διάσπαση είναι δυσκολότερη από την ένωση... Οι δύο Δήμοι μετά τις εκλογές προσπαθούν να οργανωθούν και να βρουν το ρυθμό του. Δεκάδες θέματα προς επίλυση και μια άτυπη κόντρα υποβόσκει ανάμεσα στους Δήμους. Αλίμονο αν δεν βρίσκαμε κάτι να διχαστούμε. 


Είχαμε και εκλογές το 2019! Όλων των ειδών τις εκλογές. Ευρωεκλογές, Εθνικές, Περιφερειακές, Δημοτικές. Μόνο το δημοψήφισμα μας έλειπε αλλά ας μην ξύνουμε πληγές. Στις Εθνικές εκλογές ο Κυριάκος Πρωθυπουργός και ο Αλέξης αντιπολίτευση. Σε τοπικό επίπεδο οι κομματικές ταυτότητες των εδρών δεν άλλαξαν, άλλαξαν όμως οι ενοικιαστές. Γιάννης Μπουρνούς στη θέση του Γιώργου Πάλλη που δεν κατάφερε να εκλεγεί και Μαρία Κομνηνάκα στη θέση του Σταύρου Τάσσου που μετακόμισε στην Περιφέρεια. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου σταθερή αξία! 


Στις Περιφερειακές εκλογές ζήσαμε το απίστευτο ντέρμπι Καλογήρου - Μουτζούρη. Πόλεμος χαρακωμάτων με πολλές παραμέτρους. Ένας πόλεμος που έχει αφήσει μέχρι σήμερα πληγές στη Νέα Δημοκρατία στη Λέσβο, πληγές που όχι μόνο δεν έκλεισαν αλλά μεγάλωσαν. Ο Κώστας Μουτζούρης αν και οι εταιρείες στοιχημάτων δεν τον είχαν για φαβορί μπόρεσε στο δεύτερο γύρο και έκανε την έκπληξη. Η παράδοση συνεχίστηκε που λέει ότι τα τελευταία χρόνια κανένας  Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης δεν μπορεί να κερδίσει δεύτερη τετραετία. Ο Κώστας Μουτζούρης στους πρώτους μήνες της θητείας τους δέχτηκε σκληρή κριτική για τις θέσεις τους για το μεταναστευτικό και την προτεραιότητα που έχει θέσει. Όμως αυτή η προτεραιότητά του και οι θέσεις του ήταν γνωστές και προεκλογικά. Οπότε ας του δοθεί λίγος ακόμη χρόνος να δούμε τι θα κάνει στους άλλους τομείς... Στις Περιφερειακές εκλογές ένα νέο πολιτικό πρόσωπο αναδείχθηκε. Ο Παναγιώτης Χρίστοφας! Νέος, μετρημένος, σοβαρός με απόψεις! Θα μπορούσε να είναι ο επόμενος Περιφερειάρχης! 


Στο Δήμο Μυτιλήνης ο Στρατής Κύτελης έκανε περίπατο. Πολεμήθηκε αρκετές φορές με χυδαίους τρόπους (και μάλιστα από ανθρώπους της Αριστεράς... λέμε τώρα) αλλά αυτός επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Επένδυσε στην καθημερινή επαφή με τους πολίτες και απέδειξε ότι μπορείς να εκλεγείς και χωρίς μηχανισμούς προπαγάνδας! Οι πρώτοι μήνες της θητείας του μάλλον δείχνουν προσπάθεια προσαρμογής και αποφυγής μεγάλων υποσχέσεων.  Δείχνει να προσπαθεί περισσότερο για την καθημερινότητα του πολίτη και λιγότερο για τα μεγάλα έργα. Ουσιαστικά δείγματα της νέας δημοτικής αρχής θα έχουμε αυτή τη χρονιά. Στο Δήμο Δυτικής Λέσβου ο "αντάρτης του Βορρά" Ταξιάρχης Βέρρος θα έκανε το δικό του περίπατο αν η Ν.Δ. δεν έβαζε την τελευταία στιγμή δικό της υποψήφιο. Αλλά και πάλι ο Ταξιάρχης Βέρρος πέτυχε μια καθαρή νίκη και η συνεργασία του μετεκλογικά με τον Στρατή Ζαφείρη αποτελούν μια καλή προοπτική για το Δήμο Δυτικής Λέσβου. Ο Ταξιάρχης Βέρρος σήκωσε ψηλά και το θέμα της κλειστής δομής μεταναστών και όταν όλοι "έκαναν την πάπια" ο Ταξιάρχης Βέρρος έκανε την πρώτη δυναμική κινητοποίηση. Πέρα από το μεταναστευτικό και στους υπόλοιπους τομείς δείχνει ότι ξέρει να λύνει προβλήματα και να τρέχει τις διαδικασίες. Δεν μασάει τα λόγια του και... σίγουρα τον σώζει το χιούμορ του! 


Το πρώτο εξάμηνο του 2019 βάφτηκε με αίμα. Θανατηφόρα τροχαία στο νησί μας, νέοι άνθρωποι που χάθηκαν. Τόσο αίμα και... ήταν λογικό να σημάνει συναγερμός. Σαφάρι ελέγχων από το Τμήμα της Τροχαίας. Κυριολεκτικά εκατοντάδες ήτα αυτοί που βρέθηκαν να οδηγούν χωρίς δίπλωμα! Οι περισσότερες παραβάσεις που καταγράφηκαν ποτέ στη Λέσβο! Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 η εικόνα ήταν καλύτερη αλλά εξακολουθούμε όλοι μας να βλέπουμε στους δρόμους - άτομα αυτή τη φορά με δίπλωμα - που οδηγούν επικίνδυνα! Ελπίδα το 2020 να βάλουμε λίγο μυαλό και σ' αυτόν το τομέα!


Στο αστυνομικό ρεπορτάζ η είδηση της χρονιάς ήταν η δολοφονία της Ερατούς από τον εν διαστάσει σύζυγός της στην Χρυσομαλλούσα. Άγριο έγκλημα και ένα κοριτσάκι που έμεινε ορφανό! Πόνος και θλίψη, οργή για το δολοφόνο. 


Στον αθλητισμό οι επιδόσεις και οι διακρίσεις της αθλήτριας του στίβου Όλγας Φιάσκα την κατατάσσουν για δεύτερη χρόνια ως κορυφαίο πρόσωπο στον Λεσβιακό αθλητισμό. 


Στον αγροτικό-κτηνοτροφικό τομέα ήταν και φέτος μια χρονιά με τεράστιες απώλειες. Στον τομέα της ελαιοκομίας και ενώ όλα έδειχνα ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά οι καιρικές συνθήκες Οκτωβρίου και Νοεμβρίου δημιούργησαν μια σειρά από προβλήματα με αποτέλεσμα να καταστραφεί ή να υποβαθμιστεί η παραγωγή. Από την άλλη η απίστευτη πτώση τιμών του ελαιολάδου έβαλε την θηλιά στον λαιμό των ελαιοπαραγωγών. Δυστυχώς οι προοπτικές δεν είναι καθόλου ευνοϊκές καθώς είναι δύσκολο να υπάρξει αποζημίωση και άνοδος στις τιμές δεν προβλέπεται. Παρόμοια εικόνα και στην κτηνοτροφία. Το νησί μας παραμένει σε καραντίνα, ζωονόσοι απειλούν διαρκώς τα κοπάδια των κτηνοτρόφων και οι τιμές στα ίδια χαμηλά επίπεδα. Από την άλλη οι εγκρίσεις στα επενδυτικά σχέδια αγροτών και κτηνοτρόφων για δεύτερη χρονιά παραμένουν στο ψυγείο και... ελπίζουν να δουν φως το 2020! Απίστευτες καθυστερήσεις!


Το 2020 είναι η χρονιά που θα δείξει ποια θα είναι η πορεία της Λέσβου. Υπάρχουν δύο μεγάλες προκλήσεις: Η πρώτη είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού. Αν η σημερινή κατάσταση παγιωθεί τότε αλλάζει πλέον όλο το νησί μας... Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι να ολοκληρωθούν ή να τρέξουν μια σειρά σημαντικών έργων σε υποδομές  και να μπουν τα θεμέλια για τη νέα προγραμματική περίοδο. Χρήματα από την ΕΕ υπάρχουν! Οι ικανότητες μας θα κριθούν στην πράξη... Ας μην πούμε ξανά τα επόμενα χρόνια ότι φταίνε οι άλλοι! Για την σημερινή εικόνα του νησιού μας σε επίπεδο υποδομών η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά εμάς. Ότι ψηφίζεις παίρνεις....

Και για  το τέλος δυο κουβέντες για εμάς! Το 2019  ήταν χρονιά κομβικής σημασίας για το Lesvosnews.net .  Από την άνοιξη του 2019 έχουμε τη νέα αναβαθμισμένη έκδοσή μας. (Θερμές ευχαριστίες στην Pelagus Creative Web) Καταγράψαμε ρεκόρ επισκέψεων το 2019 και παραμένουμε το νο 1 news portal στο Βόρειο Αιγαίο. Το 2020 συμπληρώνουμε 10 χρόνια που είμαστε στον αέρα του διαδικτύου με το βασικό μας μότο "ενημέρωση για Πολίτες με Άποψη". Χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και χωρίς αποκλεισμούς. Σας ευχαριστούμε!

Καλή χρονιά σε όλους!

Υγεία και Ευτυχία! 

 

----

αρχική φωτογραφία άρθρου:

Από την εκστρατεία εμβολιασμού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο. ©Dora Vangi/MSF και το φωτογραφικό αφιέρωμα  "Τα πιο φωτεινά χαμόγελα της χρονιάς"

Μοιράσου το άρθρο!