Άρθρα - Γνώμες

28/07/2021 - 12:45

Λέσβος: Ούτε κουβέντα ο Τσίπρας για το μεταναστευτικό

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης *

Εχουν περάσει τα χρόνια και προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας πια γνωρίζει ότι η Λέσβος και η Μυτιλήνη είναι το ίδιο νησί. Από την άλλη, αν και για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στην ιδιότητά του ως μηχανικός, κανείς δεν γνωρίζει αν έχει ξεκαθαρίσει τη διαφορά που έχουν οι 180 με τις 360 μοίρες. Αυτό, όμως, σίγουρα δεν αφορά στην επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο.

 

ΑΣ γυρίσουμε, όμως, λίγο πίσω το χρόνο. Τον Οκτώβριο του 2019 κατηγορούσε την κυβέρνηση πως «τα είχε κάνει θάλασσα στο προσφυγικό». Στις 22 Φεβρουαρίου 2020 με ανάρτηση στο twitter έλεγε:

«Στο προσφυγικό, ο συνδυασμός ιδεοληψίας, ανοησίας και ανικανότητας έφερε τα νησιά σε οριακή κατάσταση. Η μόνη λύση στο προσφυγικό είναι αυτή που η Ν.Δ. εμπόδιζε με κάθε μέσο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και η μεταφορά των ευάλωτων στην ηπειρωτική χώρα».

ΚΑΙ χθες, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στη Λέσβο. Οσες δηλώσεις του κι αν άκουσα ή διάβασα, δεν βρήκα ούτε μια λέξη γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα. Τώρα, αν έκανε κάποια τέτοια δήλωση και δεν «προβλήθηκε» ούτε από τον ίδιο, ακόμα κι αυτό κάτι δείχνει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τη στήριξη που πρέπει να υπάρξει σε αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού. Για τον Κόλπο της Καλλονής και τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί.

ΔΕΝ αναφέρθηκε στο προσφυγικό, γιατί πολύ απλά το πρόβλημα αυτό έχει ελαχιστοποιηθεί για τους κατοίκους του. Κάποια στιγμή βρίσκονταν πάνω από 30.000 μετανάστες στη Λέσβο. Οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια γίνονταν πρωτοσέλιδο θέμα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

ΑΥΤΗ τη στιγμή στο νησί διαμένουν λιγότεροι από 7.000 μετανάστες. Οι συνθήκες διαμονής είναι εξαιρετικά καλύτερες από παλαιότερα. Οι ροές έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Οι διαδικασίες εξέτασης και απόδοσης ασύλου προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, ενώ οι επιστροφές προς την Τουρκία έχουν αυξηθεί.

ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα πως το μεταναστευτικό ζήτημα έκλεισε για τη Λέσβο και τους κατοίκους της.

ΟΛΑ δείχνουν, όμως, πως η κατάσταση βαίνει διαρκώς βελτιούμενη εδώ και ένα χρόνο. Και, πλέον, οι κάτοικοι και οι Αρχές της Λέσβου μπορούν να ασχοληθούν με τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Μοιράσου το άρθρο!