Άρθρα - Γνώμες

14/01/2014 - 20:25

«Λευκή εβδομάδα»: η παιδεία πάει σκι!

style="text-align: justify;"> 
Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
 
Θετική παρουσιάζεται η κυβέρνηση μέσω των υπουργείων Παιδείας και Τουρισμού στην υιοθέτηση του μέτρου της «σχολικής ανάπαυλας». Πρόκειται για πρόταση των Ελλήνων ξενοδόχων προς τα δύο υπουργεία, την οποία η κυβέρνηση διοχέτευσε τις τελευταίες μέρες για να την υιοθετήσει άμεσα, όπως όλα δείχνουν. Διεθνώς ονομάζεται «λευκή εβδομάδα» (ski week), έτσι ώστε οικογένειες μαζί με τα παιδιά τους να μπορούν να πάνε για σκι. Η πρόταση της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων αντιμετωπίστηκε θετικά από την κυβέρνηση, με προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά την πρόσφατη σύσκεψη για τον τουρισμό στο μέγαρο Μαξίμου.
 
Διαφωνία για τις μέρες
Είναι μάλλον ένα κακόγουστο αστείο, από τα πολλά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο” ήταν η πρώτη σκέψη μου» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θ. Κοτσυφάκης, συμπληρώνοντας: «Τι κι αν οι οικογένειες των μαθητών στενάζουν οικονομικά, τι κι αν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες δεν διαθέτουν ούτε έναν εργαζόμενο για να επιβιώσουν, τι κι αν παιδιά πεινούν στα σχολεία, η “λευκή” εβδομάδα θα ανεβάσει σε όλους την αδρεναλίνη στα ύψη». Το υπουργείο Τουρισμού προτείνει οι μέρες αργίας να δοθούν την εβδομάδα πριν από την Καθαρά Δευτέρα, ενώ η πρόταση των ξενοδόχων είναι για τις μέρες μετά την Καθαρά Δευτέρα. Πιο πιθανό το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το οποίο κατ” αρχήν αποκλείει τη μείωση αντισταθμιστικά των μαθητικών εκδρομών, ενώ τονίζει πως δεν υπάρχουν σκέψεις παράτασης της σχολικής χρονιάς. Αναπόφευκτα θα χαθούν μέρες από το σχολικό έτος.
 
Σε μια πρωτοφανή παρέμβαση-υπόδειξη προς το υπουργείο Παιδείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προτείνει πως «σε περίπτωση που τίθεται ζήτημα απώλειας διδακτικών ωρών, τούτες κάλλιστα θα μπορούσαν να αναπληρωθούν είτε από την περικοπή των σχολικών περιπάτων που αριθμούνται σε πέντε στη διάρκεια του διδακτικού έτους είτε με την επίσπευση της έναρξης της προσεχούς σχολικής χρονιάς κατά δύο μέρες, συνδυαστικά με την επιμήκυνσή της κατά δύο μέρες είτε με συνδυασμό των ανωτέρω». Στο υπουργείο Τουρισμού έκριναν ως άστοχες τις προτάσεις των ξενοδόχων προς το υπουργείο Παιδείας, χωρίς όμως να υπάρχει διαφωνία για το μέτρο.
 
«Πρόκειται για μια ενέργεια που λειτουργεί εδώ και χρόνια, με καλά αποτελέσματα, σε αρκετές χώρες του εξωτερικού και που εφόσον συνδυαστεί με ενημερωτική καμπάνια και με δελεαστική τιμολογιακή πολιτική από τα μέλη της ΠΟΞ (π.χ. δωρεάν διαμονή για τα παιδιά εντός του δωματίου των γονέων ή/και έκπτωση έως και 50% σε ξεχωριστό δωμάτιο), θα δρούσε άκρως θετικά στην κατεύθυνση της τόνωσης του χειμερινού τουρισμού της χώρας μας» σημειώνεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
 
Χαμόγελα στους μαθητές για τις ανέλπιστες διακοπές, ειρωνικά σχόλια και οργή από εκπαιδευτικούς προκάλεσε η είδηση της «λευκής εβδομάδας». «Μήπως ξεσήκωσαν τη “λευκή εβδομάδα” από το άκρως επιτυχημένο πρόγραμμα του “λευκού βιβλίου ύλης” που βιώνουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ στις καταργημένες ειδικότητες, γιατί οι καθηγητές τους έχουν εγκλωβιστεί στην τροϊκανή διαθεσιμότητα; Η κυβέρνηση μάλλον θα σκέφτηκε: “Αφού δεν μπορώ να δώσω ψωμί, παιδεία και ελευθερία, ας δώσω παντεσπάνι, πέδιλα σκι και λευκές επιταγές για ένα καλύτερο μέλλον”», σημειώνει ο Θ. Κοτσυφάκης. Αναπόφευκτα προκύπτει το ερώτημα πώς τα επιχειρηματικά συμφέροντα μπορούν να επικαθορίζουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
 
Για τους άνεργους γονείς η «λευκή εβδομάδα» αποτελεί απλά μια κακόγουστη φάρσα. Για την πλειονότητα των εργαζομένων ακόμα και οι καλοκαιρινές διακοπές είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας σε εξοχικά συγγενών και φίλων. Οσοι έχουν το προνόμιο της εργασίας δεν σκέφτονται καν τις εαρινές διακοπές, αφενός μεν γιατί δεν έχουν έξτρα μέρες άδειας, αφετέρου γιατί δεν έχουν λεφτά. Οσοι, δε, έχουν μικρά παιδιά αναρωτιούνται πού θα τα αφήσουν τις μέρες των αργιών.
 
Πιέζουν οι ξενοδόχοι
«Οι ξενοδόχοι πιέζουν την κυβέρνηση γιατί έχουν στοιχεία μειωμένης τουριστικής κίνησης για το επόμενο διάστημα» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Τόγιος (Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αθήνας), συμπληρώνοντας πως «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια κάνοντας λόγο για μέτρο που ισχύει στο εξωτερικό. Πρόκειται για τραγελαφική πρόταση: ενώ μιλάμε στον υπουργό για υποσιτισμό στα σχολεία και απόλυτη ανέχεια σε ολοένα και περισσότερες οικογένειες, η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχουν χρήματα».
 
Ο Μάρτιος όπως φαίνεται θα αποτελέσει περίοδο διακοπών, καθώς η 25η Μαρτίου είναι φέτος Τρίτη και οι γιορτές των σχολείων αναμένεται να πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 24 Μαρτίου. Ετσι, οι μαθητές, μετά τις διακοπές της περιόδου 1-9 Μαρτίου, θα έχουν και άλλο ένα τετραήμερο για σλάλομ στα βουνά της χώρας μέσα στον μήνα, από τις 22 έως και τις 25 Μαρτίου.
 
 
Οι πρώτες αντιδράσεις στα social media
 
• Προφανώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δούμε λευκή μέρα παρά μόνο αν πάρουμε τα βουνά.
 
• Η Ελλάδα με χρώμα: Mαύρη ζωή, Χρυσή Αυγή, γκρίζο μέλλον, κόκκινο χώμα, γαλάζια θάλασσα, λευκή εβδομάδα…
 
• 1 λευκή εβδομάδα και 51 μαύρες
 
• «Οσοι δεν πάνε για σκι τη λευκή εβδομάδα θα πληρώσουν χαράτσι». Αντώνης.
 
• Οταν αφορά επιχειρηματίες και κέρδος ονομάζεται «σχολική ανάπαυλα», όταν αφορά γονείς και μαθητές ονομάζεται «χάσιμο χρόνου με ανούσιες καταλήψεις».
 
• Κοινωνικά χιονοδρομικά κέντρα για όλους!
 
πηγή: www.efsyn.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!