Άρθρα - Γνώμες

21/01/2020 - 08:18

Μαθήματα σύγκλισης στο Δήμο Μυτιλήνης

Ποιος είναι ο σκοπός της απλής αναλογικής;

Από τη μια βέβαια να αποτυπώνεται καθαρή η λαϊκή βούληση και από την άλλη να δρομολογηθούν οι προϋποθέσεις για τη σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων. Άρα η σύγκλιση Στρατή Κύτελη και Παναγιώτη Ζαφειρίου στο Δήμο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα της θητείας, δεν ήταν μόνο απαραίτητη για την δημιουργία της απαιτούμενης πλειοψηφίας αλλά και μέσα στο γενικότερο πνεύμα της απλής αναλογικής.

Και προφανώς οι συγκλίσεις δεν ολοκληρώνονται στην αρχή της θητείας με την ανάδειξη της πλειοψηφίας. Οι συγκλίσεις είναι μια διαρκής και μεταβαλλόμενη κατάσταση ως απόρροια των εξελίξεων αλλά και της δράσης της κάθε παράταξης. Της οποίας βέβαια το πρώτο ρόλο έχει η κυρίαρχη παράταξη κι όχι απαραίτητα με γνώμονα μοίρασμα καρεκλών. Αλλά κυρίως το πώς η πλειοψηφία λειτουργεί έναντι των άλλων παρατάξεων.

Δηλαδή το γεγονός πως ο Δήμαρχος Μυτιλήνης προσπαθεί με την μετριοπαθή πολιτική να δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις δεν συμβάλλει στο απαραίτητο κλίμα;

Η συγκέντρωση των Επικεφαλής των παρατάξεων μετά την αιφνίδια παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεωδωρικάκου στο αεροδρόμιο των Αθηνών για να τους ενημερώσει και να συζητήσει μαζί τους, δεν δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό στις άλλες παρατάξεις;

Δεν δημιουργεί έστω και μέσα από τις αντιθέσεις ένα κλίμα στοιχειώδους κατανόησης;

Ποιος άλλος το έκανε;

Στις προηγούμενες δημοτικές αρχές είχαμε συνηθίσει σε διασπάσεις της πλειοψηφίας οι οποίες παρά τη μεγάλη πλειοψηφία λόγω του εκλογικού νόμου αλλά και εμβληματικών αρχηγών, οδηγούσαν σε ακραίες ανούσιες προσωπικές αντιπαραθέσεις .

Ίσως έφτασε η ώρα ν΄ αντιστραφεί η κατάσταση.

Για τρεις λόγους.

  1. Γιατί η διάσπαση του Δήμου Λέσβου και η ανασύσταση εκ του μηδενός του Δήμου Μυτιλήνης δεν θα πρέπει να είναι δουλειά μιας ή έστω δυο παρατάξεων. Θα πρέπει όλες να συμβάλλουν προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά το συντομότερο δυνατόν ο Δήμος.
  2. Δεύτερο γιατί το μεταναστευτικό μπαίνει σε μια νέα περίοδο η κρισιμότητα της οποίας επιβάλει τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων για να μην φτάσει η τοπική κοινωνία σε ακραίους διχασμούς από τους οποίους θα βγούμε ζημιωμένοι όλοι μας.
  3. Και τρίτον γιατί οι δημότες μετά από τόσα χρόνια κρίσης έχει αποκτήσει την ωριμότητα αυτή που απαιτεί από τους ηγέτες ωριμότητα, μετριοπάθεια αλλά και διαχειριστική διαπαραταξιακή ικανότητα.

Ναι Δήμαρχε Στρατή Κύτελη προχώρα και σε νέες συγκλίσεις….

Ο Αυτοδιοικητικός

Μοιράσου το άρθρο!