Άρθρα - Γνώμες

06/02/2022 - 09:27

Μύρισε εκλογές

Γράφει η Ελένη Ευαγγελοδήμου *

Το Μαξίμου προσπαθεί να βάλει εκ νέου φρένο στην εκλογολογία αλλά τα σχέδιά του για τις μεταρρυθμίσεις, τις κοινωνικές παρεμβάσεις και τις... κορδέλες, άλλα μαρτυρούν

Κάποιοι μιλούν για επίσημο «σάλπισμα της προεκλογικής περιόδου», ακόμα κι αν αποδειχθεί παρατεταμένη και ο Πρωθυπουργός δεν επιλέξει να φέρει μπροστά σκέψεις που, όπως θεωρούν, θα έχει αργά ή γρήγορα στο πίσω μέρος του μυαλού του. Αλλοι βλέπουν την πρώτη εμπέδωση ενός «προεκλογικού πνεύματος», όχι ακριβώς κλίματος ή περιόδου δηλαδή. Οι αναγνώσεις από τους κόλπους πολιτικών αναλυτών δείχνουν να έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την εκτίμηση ότι κυβέρνηση και ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής ενεργούν πλέον κομματικά με βάση τις επόμενες κάλπες, όποτε κι αν στηθούν, ζυγίζοντας κινδύνους, ισορροπίες και λαμβάνοντας μέτρα. Το δημοσιογραφικό κλισέ θα έλεγε ότι αίφνης μύρισε εκλογές μέσα σε ένα πολωμένο σκηνικό – όπως όλα δείχνουν διαρκείας – και με τους πρωθυπουργικούς συνεργάτες να σπεύδουν εκ νέου να βάλουν φρένο.

Και να αποσυνδέουν την εκλογολογία από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού (με τελευταία την ανακοίνωση της μόνιμης μείωσης του ΕΝΦΙΑ), από τις περιοδείες του και από την κινητικότητα προσώπων-κλειδιά από την Πειραιώς, τα οποία ζητούν εγρήγορση και ενεργοποίηση όλων των κομματικών μηχανισμών. Με διακηρυγμένο τον στόχο Μητσοτάκη για αυτοδυναμία, πάντως, εκλογικοί ψίθυροι (μαζί με σενάρια και αγωνίες για ψηφοδέλτια και υποψηφίους) υπήρξαν στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη διευρυμένη γαλάζια συνάντηση που οργάνωσε η ΝΔ και προστέθηκαν στις προσπάθειες αποκωδικοποίησης των μηνυμάτων που είχαν προκύψει από τη σύγκρουση κορυφής στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Στη Βουλή ο Πρωθυπουργός είχε επιλέξει να προβάλει το έργο δυόμισι ετών, παραλείποντας αναφορές για τον χρόνο των εκλογών, ωστόσο ενώπιον των στελεχών του στη Θεσσαλονίκη επαναδιατύπωσε (σίγουρα δύο φορές) τη δέσμευση για «τέλος της τετραετίας». Το πρωθυπουργικό περιβάλλον διαβάζει με προσοχή τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, έχει χαράξει τροχιά σύγκρισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και πίεσης στο Κίνημα Αλλαγής, δεν θέλει… αποπροσανατολισμένους υπουργούς και βουλευτές και προς το παρόν προσπαθεί να καθορίσει μια θετική ατζέντα στον δημόσιο διάλογο, προτάσσοντας «αποτελέσματα». Στο πλαίσιο αυτό κινητοποιεί (και) τους βουλευτές της περιφέρειας καθώς και τους νεότερους για στήριξη του κυβερνητικού έργου και ζητεί από νεοδημοκρατικά στελέχη ανά τη χώρα να κάνουν τη «δουλειά πεδίου» – σύμφωνα με μια αποστροφή του. Σε κάθε περίπτωση, δείχνουν πολλά για τις στοχεύσεις και τους προβληματισμούς του Μαξίμου στο ρευστό πολιτικό σκηνικό τα σχέδιά του για τις μεταρρυθμίσεις, τις κοινωνικές παρεμβάσεις και τις… κορδέλες.

Ταξίδια με έμφαση στα εργοτάξια

Η «σκηνοθεσία» (με πρώτο πλάνο τα εργοτάξια), το περιεχόμενο (αναπτυξιακό), οι προσκεκλημένοι (πολιτευτές, αυτοδιοικητικοί) και συνολικά η προετοιμασία και το αποτέλεσμα της περιοδείας του Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη δείχνουν την κυβερνητική «συνταγή» για τις επόμενες επισκέψεις του στην επικράτεια. Υπουργοί και στελέχη της Πειραιώς ανέβηκαν στην πόλη με κάμποσα αντίτυπα ενός αναλυτικού κυβερνητικού σημειώματος, που έχουν πλέον στα χέρια τους οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ με λεπτομέρειες, προϋπολογισμούς και χρονοδιαγράμματα για μεγάλα έργα, τα οποία είτε υλοποιούνται, είτε δρομολογούνται στη Βόρεια Ελλάδα: από το μετρό και τον περιφερειακό FlyOver της Θεσσαλονίκης, μέχρι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, σχολικές μονάδες και το cluster δικαστικών μεγάρων Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος δεν ήταν απλώς η ενημέρωση από τα κεντρικά των Βορειοελλαδιτών της ΝΔ. Είναι η διαρκής επικοινωνία του κυβερνητικού έργου, το πολιτικό μήνυμα ότι «περάσαμε από τις εξαγγελίες στην υλοποίηση». 

Ο Πρωθυπουργός επισημαίνει στα στελέχη του (περίπου ως… εσωτερική οδηγία) τη σημασία «να ακούγονται όσα κάνουμε» και με θετική ατζέντα ζητείται αποτελεσματική ρελάνς απέναντι σε πιέσεις και φθορά. Την αγωνία του Μαξίμου να προβάλλει πλέον χειροπιαστά αποτελέσματα δείχνει ακόμα περισσότερο η αποστροφή υψηλόβαθμου παράγοντα ότι «θα στήνονται εργοτάξια, θα παραδίδονται έργα και μπροστά στην τυχόν καχυποψία θα βγαίνει η εικόνα της αλλαγής για την οποία έχουμε δεσμευτεί». Ετσι τα επόμενα ταξίδια με… φορμάτ Θεσσαλονίκης προετοιμάζονται ήδη στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, ενώ εντός Φεβρουαρίου αναμένονται δημοπρατήσεις και ανάδειξη αναδόχων σε διάφορα μέτωπα. Ειδικό βάρος πέφτει σε νέες εντάξεις έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με στόχο μια «αναπτυξιακή ορμή» στους δήμους και προφανώς στα πρότζεκτ που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης (τα τμήματα του ΒΟΑΚ κ.ά.).

Η μάχη του Κέντρου και οι μεταρρυθμίσεις

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο καθορίζουν εκ νέου ως το ισχυρότερο πεδίο αναμέτρησης της επόμενης περιόδου εκείνο των μεταρρυθμίσεων. Με απόλυτη προτεραιότητα την οικονομία και τη διαχείριση της ακρίβειας και με προκαθορισμένους συμβολικούς και ουσιαστικούς στόχους (όπως η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία το καλοκαίρι ή ο στόχος για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας), το βλέμμα Μητσοτάκη και οι πολιτικές του αναμένονται σαφώς στραμμένα στο κεντρώο ακροατήριο. Στη δεξαμενή ψηφοφόρων που αν δεν βλέπουν πράξεις απογοητεύονται, δυσανασχετώντας με καθυστερήσεις, ατολμίες και σίγουρα με την πόλωση. «Η μάχη του Κέντρου, για να κερδηθεί, απαιτεί ρυθμό μεταρρυθμίσεων» σχολιάζει έμπειρος παρατηρητής, «και αυτό το γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση». Επειτα από τον νέο αναπτυξιακό νόμο, κατά τη συζήτηση του οποίου καταγράφηκαν οι θλιβερές εικόνες στη Βουλή, η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει το συντομότερο το αφήγημα των «μεγάλων αλλαγών» με νέες μεταρρυθμίσεις.

Πέραν του κλιματικού νόμου άλλωστε, τόσο η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όσο και αυτή για την ανώτατη εκπαίδευση είναι, κατά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, οι «τομές» για το επόμενο τετράμηνο. Παράλληλα δεν αποκλείονται ανασχεδιασμοί προτεραιοτήτων στον κατάλληλο χρόνο, ανάλογα με τις εξελίξεις. Είναι ενδεικτικές οι σκέψεις να έρθει (πολύ) πιο μπροστά η λεγόμενη «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» – ο διαχωρισμός ευθυνών κράτους, δήμων, περιφερειών και αποκεντρωμένων διοικήσεων, που στα κυβερνητικά χρονοδιαγράμματα έχει κουμπώσει προς το παρόν για τους τελευταίους μήνες του έτους και ο οποίος έρχεται στο προσκήνιο ως μια προβληματική εκκρεμότητα με κάθε έντονο φυσικό φαινόμενο. Είχε γίνει με τη «Μήδεια» πέρυσι, έγινε φέτος με την «Ελπίδα».

Εμφαση στο «κοινωνικό προφίλ»

Ταυτόχρονα με το μεταρρυθμιστικό αφήγημα, έμφαση δίνει πλέον το Μαξίμου και στο «κοινωνικό προφίλ» του. Οχι μόνο μέσω πρωτοβουλιών με κοινωνικό πρόσημο, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού ή μέτρα στήριξης των ευάλωτων, αλλά και με μεγαλύτερη προβολή της ατζέντας δικαιωμάτων. «Αλλοι μιλούν γι’ αυτά και άλλοι τα υπηρετούν» ήταν το χαρακτηριστικό στίγμα Μητσοτάκη από τη Βουλή με ειδικές αναφορές στη στρατηγική για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, στα εθνικά σχέδια για την ισότητα των φύλων, την αντιμετώπιση της κακοποίησης των παιδιών και των γυναικών, την καθημερινότητα των ΑμεΑ. «Τα δικαιώματα δεν είναι μόνο κινήματα, είναι και κινήσεις» έλεγε «καρφώνοντας» την αξιωματική αντιπολίτευση και εντάσσοντας άρα και το πεδίο της κοινωνικής ευαισθησίας στην ευρύτερη προσπάθεια αποδόμησης αφηγημάτων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.

Οι επόμενες κινήσεις αναμένονται πιθανώς και εντός του μήνα, με νομοθετικές παρεμβάσεις που θα καλύπτουν πάγια αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ανάμεσά τους, η απαγόρευση των «θεραπειών μεταστροφής» ως κλειδωμένη πλέον παρέμβαση, στα χνάρια της Γαλλίας που πέρασε προσφάτως νομοσχέδιο με ποινές φυλάκισης και πρόστιμα για τέτοιες «πρακτικές» και της Κύπρου όπου άνοιξε σχετική συζήτηση.

 

πηγη: in.gr

Μοιράσου το άρθρο!