Άρθρα - Γνώμες

02/02/2022 - 18:29

Μυτιλήνη: Κανείς δεν μιλά για τον τόπο του εγκλήματος

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης *

Καλά έκανε και πήγε ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, χθες με το Περιφερειακό Συμβούλιο (όσους ήθελαν) στη Βάστρια για να κάνουν αυτοψία και να δουν τα μηχανήματα που μισθώνει η Τέρνα και ετοιμάζονται να πιάσουν δουλειά για την κατασκευή του νέου ΚΥΤ. Και ομολογουμένως ο Περιφερειάρχης χειροκροτήθηκε από το λαό που τον ακολουθεί γιατί με τη στάση του δείχνει ξεκάθαρα πλέον πως τίθεται επικεφαλής του αγώνα ενάντια στην κατασκευή της νέας υπερδομής στη συγκεκριμένη περιοχή.

Έχουμε όμως μία απορία: Από το φθινόπωρο του 2020 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Υπουργούς να πηγαίνουν και να έρχονται, κάποιοι μάλιστα με ελικόπτερα και με μόνιμη σχεδόν παρουσία του κ. Μηταράκη εκείνο το διάστημα στη Μυτιλήνη, προχώρησε αργά, αλλά σταθερά στην κατασκευή μιας… άλλης υπερδομής, αυτής στο πεδίο βολής του Καρά-Τεπέ. Γι’ αυτή την υπερδομή η οποία ξεκινά από τη θάλασσα της Παναγιούδας, καταλαμβάνει και την πίσω πλευρά του βουνού και φτάνει μέχρι το βιολογικό καθαρισμό της Μυτιλήνης, δηλαδή σχεδόν στα Ταμπακαριά, ουδέποτε διαμαρτυρήθηκε κάποιος!  

Ουδέποτε πήγε το Περιφερειακό Συμβούλιο να κάνει αυτοψία στον Καρά-Τεπέ, όπως κάνει τώρα με τη Βάστρια. Ουδέποτε τοποθετήθηκε η Αυτοδιοίκηση όταν μπάζωναν τη θάλασσα στο Μαυροβούνι, όταν επίσημα ο επιστημονικός φορέας που λέγεται Τεχνικό Επιμελητήριο κατήγγειλε κραυγαλέες παραβάσεις της νομοθεσίας και κατασκευές, χωρίς άδειες, χωρίς Δασαρχείο και Αρχαιολογία! Όλα αυτά, δηλαδή, που ισχύουν αυστηρά για όλους τους άλλους πολίτες, δεν ίσχυσαν για ό,τι έγινε και γίνεται στο Μαυροβούνι. 

Στη Βάστρια μπορεί να φυλάνε κάποιοι σκοπιά για να μην πιάσουν δουλειά τα μηχανήματα, την ίδια ώρα όμως τα μηχανήματα μέχρι πρότινος «όργωναν» τον Καρά-Τεπέ και δεν ίδρωσε, ούτε ιδρώνει το αυτί κανενός! Ακόμα και τώρα που δόθηκε άδεια σε ένα πλωτό μέσο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που έχουν αναδείξει τα Νέα της Λέσβου, το σημείο αγκυροβολίας του προβλέπεται στον Καρά-Τεπέ.  Λογικό είναι, “μία ολόκληρη πολιτεία κατασκευάζουν δίπλα στη Μυτιλήνη, δεν θα χρειαστεί πρόσθετα μέσα ηλεκτροδότησης;“, ρωτάμε εμείς;

Άρα λοιπόν ο Περιφερειάρχης και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, πράγματι αγωνίζονται για να μην γίνει το ΚΥΤ στη Βάστρια. Γιατί όμως δεν αγωνίστηκαν για να προλάβουν την κατασκευή της υπερδομής στον Καρά-Τεπέ; Δεν έπρεπε να αγωνιστούν και προς αυτήν την κατεύθυνση; Οι 2.000 αλλοδαποί που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στο Μαυροβούνι είναι ελάχιστοι για όλη αυτή την πολιτεία που έχουν δημιουργήσει και συνεχίζουν να δημιουργούν. Μήπως λοιπόν, λέμε εμείς, οφείλουν «οι αρχιστράτηγοι» του αγώνα κατά της υπερδομής στη Βάστρια, να στρέψουν τις δυνάμεις τους ΚΑΙ στην περιοχή του Καρά-Τεπέ διεκδικώντας τον περιορισμό της εδώ και τώρα; Ή μήπως αφήνουν με απαθή στάση τον κύριο Μηταράκη να εδραιώσει την υπερδομή στον Καρά-Τεπέ, δηλαδή μέσα στη Μυτιλήνη;;;

Εξαρχής από τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 2020 είχαμε γράψει πως τότε ήταν η ευκαιρία να βγει η Λέσβος από το κάδρο του μεταναστευτικού με άμεση αποσυμφόρηση του νησιού μας και τη δημιουργία μιας πολύ μικρής δομής για 2.000 – 3.000 άτομα το πολύ. Έχει αναλογιστεί κανείς σήμερα για πόσες χιλιάδες άτομα είναι η προσωρινή κατά τα άλλα υπερδομή του Καρά-Τεπέ από τη θάλασσα μέχρι το βιολογικό καθαρισμό;;; Για πολλές χιλιάδες αλλοδαπούς είναι και οι υποδομές συνεχίζονται, όπως και η σιωπή και η ανοχή συνεχίζεται για τον Καρά-Τεπέ. Όλοι παρακολουθούν με απάθεια αυτό που ενδόμυχα ξέρουν πολύ καλά ότι περιμένει τη Μυτιλήνη και κατ’ επέκταση όλη τη Λέσβο τα επόμενα χρόνια. 

Την ημέρα που η Τέρνα θα ανατραπεί στη Βάστρια από τις αντιδράσεις, ο κ. Μηταράκης θα έχει στα πόδια του την υπερδομή που πάντα ήθελε για τη Λέσβο! Η οποία μάλιστα στον Καρά-Τεπέ του δίνει τη δυνατότητα να υποδέχεται κατευθείαν τα σκάφη με τους αλλοδαπούς… στον τόπο του εγκλήματος! Μόνο που αυτή η υπερδομή, εκτός από τα πόδια του κ. Μηταράκη βρίσκεται και στα πόδια της Μυτιλήνης.

 

* Στρατής Σαμιώτης /  από  την εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

02/02/2022

Μοιράσου το άρθρο!

geotee