Άρθρα - Γνώμες

29/03/2022 - 13:09

Ο Πανάγος Κουφέλος αποχαιρετά τον Παναγιώτη Αλεξέλλη

Γράφει ο Πανάγος Κουφέλος * 

 

Η Λέσβος αποχαιρέτησε τον Παναγιώτη Αλεξέλλη, ένα μεγάλο παιδαγωγό, ένα σπουδαίο άνθρωπο, έναν άνθρωπο των γραμμάτων, των τεχνών, ένα λάτρη του κινηματογράφου.

Η όλη πορεία του, η διδασκαλία του στα παιδιά και τους εφήβους, διαποτισμένη πάντα από το κινηματογραφικό του βλέμμα, μία διδασκαλία η οποία δεν έπαυε ποτέ να μας ξαφνιάζει, το πολύπλευρο ταλέντο του και η διεισδυτική ματιά του στον κόσμο με στόχο πάντα τη γνώση και την προσφορά αυτής ιδιαίτερα στους νέους, άφησε έντονο αποτύπωμα στους εκπαιδευτικούς κύκλους.

Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του καθηγητού μου και θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ο εγχώριος πολιτισμός αποχαιρετά έναν άνθρωπο που διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην παιδεία και άφησε το προσωπικό του αποτύπωμα. Υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα στην καλλιτεχνική και πνευματική ζωή μας.

Ο κινηματογράφος τον τράβηξε από νωρίς και πολλές φορές η διδασκαλία του στηριζόταν σε συγκεκριμένα εδάφια σεναρίων.

Πίστευε και πάντα αυτό μας έλεγε, ότι κανένα όραμα για την παιδεία και την εκπαίδευση δεν ευδοκιμεί, δεν ανθίζει χωρίς όραμα για τη συνεχή βελτίωση της επάρκειας των δασκάλων και την έκφραση εμπιστοσύνης προς τις δυνατότητές τους κάτι το οποίο κέρδιζε από τις πρώτες κιόλας ώρες διδασκαλίας καθώς και την απόλυτη «χημεία»με τους μαθητές του.

Το πάθος του στη γνώση και την αλήθεια, η πίστη του στην ελευθερία της σκέψης, της έκφρασης και της δράσης, η ομορφιά των λόγων και των πράξεων, η πειθαρχία της σκέψης ήταν τα πρώτα πράγματα που διδαχθήκαμε από εκείνον.

Είχε μέσα του μια βαθιά αίσθηση δικαιοσύνης και δημοκρατίας και όσοι ήμασταν γύρω του είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον παραγωγικό τρόπο σκέψης του και να τον ενστερνιστούμε.

Αυτός άλλωστε ήταν ο στόχος του όπως οφείλει να είναι και κάθε εκπαιδευτικού που πλάθει το χαρακτήρα, την ψυχή και το πνεύμα των νέων.

Έφυγε από κοντά μας αλλά μένει αγαπημένος και αξιοσέβαστος στη μνήμη και στην καρδιά μας.

Καλό ταξίδι δάσκαλε...

 

 

* Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ  Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα για το Βόρειο Αιγαίο

Μοιράσου το άρθρο!