Άρθρα - Γνώμες

29/02/2016 - 09:10

Οι αναδιαρθρώσεις στην Υγεία, η βρώμικη δουλειά και η πρόταση του ΚΚΕ

yle="text-align: justify;">του Ηλία Βουλβούλη


Τα λιμνάζοντα κεφάλαια, λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, πρέπει να επενδυθούν για να φέρουν νέα υπερκέρδη. Ο χώρος της υγείας προσφέρεται γι αυτό το σκοπό.
Χρειάζεται όμως να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο ο δημόσιος τομέας.


Να μείνει ελεύθερο το πεδίο στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Το σχέδιο βέβαια το είχαν καταστρώσει πολλά χρόνια πριν την οικονομική κρίση οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Μέσα στα πλαίσια των περίφημων αναδιαρθρώσεων που συνεχίζονται μέχρι σήμερα και σημαίνουν προσαρμογή της Υγείας στις ανάγκες του κεφαλαίου (ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέτρα).


Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα γίνεται με την αυτοχρηματοδότηση των νοσοκομείων. Οι υπηρεσίες τους πωλούνται στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή στους εργαζόμενους, χωρίς να επιβαρύνουν το κράτος.
Έτσι μειώνουν τις κρατικές δαπάνες, αυξάνουν τα νοσήλεια, βάζουν σε λειτουργία τα απογευματινά ιατρεία. Αυξάνουν τις εισφορές των εργαζομένων και ταυτόχρονα μειώνουν των εργοδοτών. Η τελευταία αύξηση έγινε πριν ένα μήνα περίπου από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.


Η μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων στα νοσοκομεία είχε ολέθρια αποτελέσματα.


Ολόκληρα νοσοκομεία, νοσοκομειακά τμήματα και κρεβάτια καταργούνται, κλείνουν χειρουργικά κρεβάτια, αναβάλλονται εξετάσεις. Μηχανήματα ρημάζουν λόγω των τρομακτικών ελλείψεων σε προσωπικό. Τεράστιες οι λίστες αναμονής ακόμα και σε καρκινοπαθείς.
Περιφερειακά ιατρεία έρημα. Ένας γιατρός για πέντε και έξι χωριά!
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία στα όρια εξουθένωσης. Χωρίς άδεια και ρεπό, χωρίς να παίρνουν ανάσα και με το χτυποκάρδι ότι λήγει η σύμβασή τους.
Στο φάρμακο τα ίδια και χειρότερα.
Ακριβαίνουν τα φάρμακα, αυξάνουν τη συμμετοχή στους εργαζόμενους. Και δώστου κέρδη οι φαρμακοβιομηχανίες, οι εισαγωγικές και εμπορικές εταιρείες φαρμάκου.
Έχει γεμίσει ο τόπος από ιδιωτικά νοσοκομεία, θεραπευτικά και διαγνωστικά κέντρα, ενώ οι εταιρείες φαρμάκου και νοσοκομειακού εξοπλισμού διαπλέκονται ολοένα και περισσότερο με τα δημόσια νοσοκομεία πουλώντας τα προϊόντα τους.
Κι ύστερα καμώνονται κάποιοι ότι δεν γνωρίζουν πως κερδίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στο χώρο της υγείας!
Η υγεία γίνεται εμπόρευμα, πωλείται και ο λαός αναγκάζεται να το αγοράσει. Και καλά να έχει και να πληρώσει. Αν δεν έχει;
Η ζωή των εργαζομένων σε μεγάλο κίνδυνο!
Οι αναδιαρθρώσεις που διασφαλίζουν την κερδοφορία των καπιταλιστών πρέπει να συνεχιστούν. Τα μνημόνια το διασφαλίζουν αυτό. Τα μνημόνια που ψηφίστηκαν από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και κάποιες άλλες ρεζέρβες- στηρίγματα του συστήματος.
Πρέπει όμως να έχουν και τη συναίνεση του κόσμου. Ο πλέον κατάλληλος για να το πετύχει αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα χρόνο στην κυβέρνηση. Μπορεί ο κόσμος να του δώσει ανοχή, αν όχι συγκατάθεση.
Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη βρώμικη δουλειά σε δυο κατευθύνσεις.
Από τη μια να συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και από την άλλη να κοροϊδέψει τον κόσμο. Το ομολογούν και οι ίδιοι. Να τι είπε ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός: «Η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αίσθηση ανακούφισης γιατί είναι ζορισμένη απέναντι στα μέτρα λιτότητας που εμπεριέχονται στη συμφωνία με τους δανειστές.»!


Πριν λίγες μέρες έφεραν για συζήτηση στη Βουλή το «παράλληλο πρόγραμμα» που είναι συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων κι αυτοί το παρουσίασαν ως μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων!
Μεταφέρουν δημόσιες μονάδες υγείας στους Δήμους. Αυτό σημαίνει ότι οι Δήμοι, λόγω των πενιχρών οικονομικών, για να τις λειτουργήσουν, θα μετακυλήσουν το κόστος στους εργαζόμενους με πληρωμές νοσηλείων και φορολογία.
Θα βάζουν τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και τους πυροσβέστες να οδηγούν ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας! Όμως οι υπάλληλοι των ΟΤΑ και οι πυροσβέστες δεν είναι εκπαιδευμένοι για να χειρίζονται έγκαιρα και με ασφάλεια επείγοντα περιστατικά. Σε μεγάλο κίνδυνο η ζωή των εργαζομένων!


Όσο για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων θα βάζουν τους εργαζόμενους, μέσω των ταμείων τους, να την χρηματοδοτούν. Μοιράζουν τη φτώχεια και στο χώρο της Υγείας!
Αυτή τη βρώμικη δουλειά ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν οι σύγχρονοι σοσιαλδημοκράτες.


Μήπως όμως τα ίδια δεν έκανε πάντα η σοσιαλδημοκρατία; Μην πάμε μακριά. Ας θυμηθούμε τη βρώμικη δουλειά που έκανε το ΠΑΣΟΚ για να διασφαλίσει τα κέρδη του κεφαλαίου. Μέχρι και την εκλεγμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ καθαίρεσε, με δικαστική απόφαση, προκειμένου να μην συναντήσει εμπόδια στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Τα αντιλαϊκά μέτρα τα παίρνουν οι νεοφιλελεύθεροι, όπως η ΝΔ και τα ολοκληρώνουν οι σοσιαλδημοκράτες, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μόνο που λογάριασαν τούτη τη φορά χωρίς τον ξενοδόχο. Η λαϊκή αγανάκτηση και αντίδραση ήρθε πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι περίμεναν. Οι λαϊκές κινητοποιήσεις ήρθαν σα χιονοστιβάδα. Εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες, συνταξιούχοι, νεολαία ξεσηκώθηκαν και συνεχίζουν. Γέννησαν ελπίδα για το μέλλον αφού έδειξαν πως οι εργαζόμενοι στρέφονται πάλι στους αγώνες.

Αυτή η πολιτική στο χώρο της υγείας είναι η ίδια που κόβει μεροκάματα, μισθούς, συντάξεις, που γεννά την ανεργία, τη δυστυχία, την πείνα.
Είναι η πολιτική της ΕΕ, του ΝΑΤΟ που βομβαρδίζουν λαούς για να κλέψουν τον πλούτο τους, τους ξεσπιτώνουν κατά εκατομμύρια για να βρεθούν πνιγμένοι στο Αιγαίο ή εγκλωβισμένοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα περίφημα hot spots, με τις ΜΚΟ να επιτελούν «θεάρεστον έργον».
Τώρα μάλιστα έφεραν το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο να διαχειριστεί τάχατες το Προσφυγικό!
Γιατρεύεται αυτή η πολιτική;
Όσο η υγεία είναι εμπόρευμα που πωλείται και αγοράζεται, όπως και η εργατική δύναμη, δεν γιατρεύεται, δεν παίρνει βελτιώσεις. Ανατρέπεται.
Ριζικές, λοιπόν, αλλαγές χρειάζονται.
Κι αυτό σημαίνει Σύστημα Υγείας- Πρόνοιας Δημόσιο και Δωρεάν για όλους.
Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης.
Κατάργηση των νοσηλείων και της εισφοράς στο χώρο της υγείας.
Πλήρης χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Κρατικός Οργανισμός Φαρμάκου για την παραγωγή, εισαγωγή και τη δωρεάν διάθεση όλων των φαρμάκων.
Αυτά μπορούν να γίνουν στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε;
Όταν δουλεύει το 90% και πάνω και ο πλούτος που παράγεται πηγαίνει στο 10%;
Μιας χούφτας βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών, μεγαλοεπιχειρηματιών.
Χρειάζεται αλλαγή εξουσίας. Όχι απλά κυβέρνησης αλλά πραγματικής εξουσίας.
Πραγματική εξουσία σημαίνει να αλλάξει η κατοχή στα μέσα παραγωγής.
Τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τομείς στρατηγικής σημασίας, Υγεία, Παιδεία και άλλοι κοινωνικοί τομείς να γίνουν λαϊκή περιουσία και να λειτουργούν στα πλαίσια μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας με εργατικό έλεγχο.
«Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», λέει το σύνθημα του ΠΑΜΕ.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει αυτοί που παράγουν τον πλούτο, οι εργάτες, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στον κοινό εχθρό, το κεφάλαιο, να δημιουργήσουν τη Λαϊκή Συμμαχία που θα ανατρέψει τον καπιταλισμό και θα επιβάλλει τη Λαϊκή Εξουσία, το Σοσιαλισμό.
Μόνο έτσι θα πάψει η υγεία να είναι εμπόρευμα αλλά βασικό λαϊκό δικαίωμα.
Ας προβληματιστεί ο κάθε εργαζόμενος, ο νοσηλευτής, ο γιατρός, ο φαρμακοποιός.
Πότε είναι καλύτερα; Σήμερα με την ανεργία, την ανασφάλεια, τις συμβάσεις χρόνου, τους εξευτελιστικούς μισθούς, που έχει γεμίσει ο τόπος ιδιωτικά ιατρεία και φαρμακεία που τη μια ανοίγουν και την άλλη κλείνουν λόγω αναδουλειάς , ή σε μια Λαϊκή Εξουσία που θα έχουν δουλειά, ασφάλεια, στέγη, αξιοπρεπή μισθό, μόρφωση, πρόσβαση σε ποιοτικά πολιτιστικά αγαθά και εξασφαλισμένο το μέλλον των παιδιών τους; Και ταυτόχρονα εξασφαλισμένη δωρεάν και ανωτέρου επιπέδου υγεία για τον λαό!
Αξίζει ή δεν αξίζει να συστρατευτούν μαζικά οι εργαζόμενοι με το ΚΚΕ και να αγωνιστούν για αυτή την κοινωνία;

Μοιράσου το άρθρο!