Άρθρα - Γνώμες

31/08/2013 - 22:34

Οι Αύγουστοι , του Κώστα Βελούτσου

Αποχαιρετισμός του Αυγούστου και Καλωσόρισμα του Σεπτέμβρη με τις "λέξεις-εικόνες"  του Κώστα Βελούτσου ....
 

 

 
Οι Αύγουστοι
 
του Κώστα Βελούτσου
 
Αποχαιρετισμοί, αντίο κι ένα καλοκαίρι που αδειάζει την κλεψύδρα του,  παραχωρώντας την θέση του στον, χάρτινο Σεπτέμβρη της καρδιάς μας, για να δανειστώ τον τίτλο από το  βιβλίο  του  Γιάννη Ξανθούλη. 
 
    Χάρτινος σαν φθηνό οικοδόμημα  αυτός ο Σεπτέμβρης που θαρρείς πως έρχεται φουριόζος  και ανατρεπτικός σα να διψά για να πάρει την δική του εκδίκηση.
 
    Ψεύτικος, σαν τους μικρούς αμμώδεις πυργίσκους που στο πρώτο άγγιγμα του κύματος κατεδαφίζονται τόσο απλά, τόσο εύκολα.
 
    Ο μήνας του τρύγου απέχει πια μόλις λίγες ώρες από την ζωή μας βάζοντας τα πράγματα στην σωστή τους σειρά  και από την χαλαρότητα του Αύγουστου στα κόκκινα του Σεπτέμβρη.
 
 
     Στα κόκκινα οι γονείς για τα σχολικά και τα … εξωσχολικά  και την ανεύρεση στέγης των πρωτοετών που σαν σύγχρονοι ακροβάτες κρατούν πια στα χέρια τους τ’ όνειρο πολλών ετών.  Απατηλό, ίσως ναι ίσως όχι αλλά σημασία για αυτούς πρέπει να έχει το ταξίδι για την …Ιθάκη.
 
 
   Στα  κόκκινα του Σεπτέμβρη τα πρωτάκια που οι μαρκαδόροι και οι αφηρημένες τους ζωγραφιές θα δώσουν την θέση τους στα πολύχρωμα τετράδια  και μολύβια που οι αιχμηρές τους μύτες αρκούν για να σπάσουν το  σάπιο απόστημα  της παιδείας κι αυτής της παραπαιδείας που ζει και βασιλεύει.  Κι από φέτος στα ύψη.
 
   Όλα τα υπόλοιπα χάρτινα.  Σαν τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.   Κι ένας Αύγουστος που μας αποχαιρετά κλείνοντας πονηρά το μάτι βγάζοντας από πάνω του το βαρύ φορτίο πως έκανε το καθήκον του και φέτος που  γι’ ακόμα μια φορά μας πήγε διακοπές μας ξεκούρασε παρά τις δυσκολίες, δίνοντας την θέση του στον Σεπτέμβρη της αλλαγής,  της πρώτης φοράς,  και των αποφάσεων.
 
     Καλό Μήνα.

Μοιράσου το άρθρο!