Άρθρα - Γνώμες

04/12/2018 - 12:43

Οι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου δεν «τσιμπάνε»

yle="text-align: justify;">Στη Λέσβο κυκλοφόρησε τελευταία κείμενο της «πρωτοβουλίας για την αυτοδιοίκηση που θέλουμε για τα νησιά μας στο Βόρειο Αιγαίο», υπογεγραμμένο από τρεις περιφερειακούς συμβούλους - οι οποίοι μάλιστα δήλωσαν πως συγκροτούν παράταξη - τον εκπρόσωπο της πάλαι ποτέ ΔΗΜΑΡ, την εκπρόσωπο των Οικολόγων και την εκπρόσωπο της πάλαι ποτέ παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κείμενο αυτό:


- Δεν υπάρχει ούτε λέξη για της ευθύνες της κεντρικής εξουσίας για τα όσα μύρια υφίστανται τα τελευταία πέντε χρόνια οι κάτοικοι των νησιών του Β. Αιγαίου, όπως και οι κάτοικοι όλης της Ελλάδας. Ούτε λέξη για τις ευθύνες της για τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούν για τα νησιά μας η πρόσδεση στο ευρωΝΑΤΟϊκό άρμα και ο πρωταγωνιστικός της ρόλος στην όξυνση των αντιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή.
- Πέρα από ένα μικρό ευχολόγιο δεν υπάρχει - κυριολεκτικά - καμία θέση σχετικά με το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Υπάρχουν ευθύνες στις ελληνικές κυβερνήσεις για τη γέννηση και τη διόγκωση του κοινωνικού αυτού φαινομένου; Τι λένε για τα Hot Spots, αυτές τις φυλακές ψυχών; Συμφωνούν με τη ύπαρξή τους και τη συνέχιση της λειτουργίας τους; Τι λένε για τη συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας, που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά και με πείσμα υπερασπίζεται η κυβέρνηση; Συμφωνούν με τη συνέχιση της εφαρμογής της; Ποιες είναι οι δικές τους θέσεις για τη λύση του προβλήματος; Προτείνουν ή όχι τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά; Τίποτα απολύτως. Άκρα του τάφου σιωπή για αυτά τα θέματα.
- Καμία απολύτως λέξη για τους νόμους (Καλλικράτης, Κλεισθένης) που διέπουν τη λειτουργία και καθορίζουν τις αρμοδιότητες, τα καθήκοντα, τον συνολικότερο ρόλο της Αυτοδιοίκησης σαν το «μακρύ χέρι» της κεντρικής διοίκησης. Συμφωνούν με αυτούς;


Ζητάνε αλλαγές και προς ποια κατεύθυνση; Τι λένε νια το φορομπηχτικό και φοροεισπρακτικό ρόλο που της αναθέτουν; Τι λένε για τα τεράστια ποσά που οφείλει το κράτος στην αυτοδιοίκηση;
Αυτό, βέβαια, που βγαίνει με σαφήνεια από το κείμενο είναι η συμφωνία τους με την ακόμα μεγαλύτερη εξέλιξη των περιφερειών και των δήμων σε επιχειρηματικές μονάδες. Η περιφέρεια - επιχείρηση και ο δήμος - επιχείρηση, να το μοντέλο της αυτοδιοίκησης που προτείνουν στο όνομα της ανάπτυξης, είτε απ' ευθείας είτε μέσω της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας οικονομίας, συνεταιρισμών κλπ. Χαράς ευαγγέλια δηλαδή για τους λίγους πλουτοκράτες επενδυτές και καντάρια δυστυχίας για τις λαϊκές οικογένειες των νησιών μας που η τέτοια «ανάπτυξή» τους θα οικοδομηθεί πάνω στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων τους και τη διαρκή χειροτέρευση των εργασιακών τους σχέσεων και των εισοδημάτων τους, για την αναπλήρωση των οποίων, από τη καταβαράθρωση που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της οκτάχρονης κρίσης, δεν λένε, πάλι, κουβέντα.
Από τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν χορτάσει οι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου και, μάλιστα, τους έχουν κάτσει στο στομάχι. Γι αυτό και δεν πρόκειται να ξανατσιμπίσουν. Ας το καταλάβουν αυτό καλά οι «πρωτόβουλοι».

Βασίλης Αμπελογιάννης
Γραμματέας Τ.Ε. Λέσβου του ΚΚΕ

Μοιράσου το άρθρο!