Άρθρα - Γνώμες

09/01/2020 - 06:42

Οι «μπαχαλάκηδες του προσφυγικού» παίζουν με τη Λέσβο

Συσκέψεις, σύγχυση και ερωτήματα

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού αποδεικνύουν ένα απίστευτο μπάχαλο από την πλευρά της Κυβέρνησης. Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα η Κυβέρνηση δείχνει όχι μόνο να μην έχει σχεδιασμό αλλά να δημιουργεί καταστάσεις σύγχυσης που μειώνουν και την αξιοπιστία της και παράλληλα θα οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Οι πληροφορίες ήθελαν αυτή την εβδομάδα που διανύουμε να είναι εβδομάδα καθοριστικής σημασίας.  Η σύσκεψη στην Αθήνα Δημάρχων – Βουλευτών – Περιφερειάρχη με Υπουργούς θα έθετε τη βάση για τις τελικές ανακοινώσεις.

Τι έχουμε μέχρι στιγμής;  Το μπάχαλο των συσκέψεων.  Η σύσκεψη της Αθήνας άλλαζε διαρκώς ημερομηνία και σύνθεση. Τελικά η Κυβέρνηση κατέληξε σε δύο συσκέψεις. Στη χθεσινή παρουσία Βουλευτών και του Περιφερειάρχη και στη σημερινή με την παρουσία των Δημάρχων. Όχι όμως όλων των Δημάρχων.  Ο Δήμαρχος  Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος δεν κλήθηκε στη σημερινή συνάντηση. Το ίδιο αναφέρουν οι πληροφορίες ισχύει και για το Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου.  Ο λόγος που δεν κλήθηκαν άγνωστος… Ίσως η Κυβέρνηση να μην γνωρίζει ότι πλέον υπάρχουν δύο Δήμαρχοι σε Λέσβο και Σάμο… όλα είναι πιθανά!

Η πρώτη σύσκεψη που έγινε χθες – σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μουτζούρη – δεν κατέληξε πουθενά καθώς όλα δείχνουν ότι ακόμη υπάρχει «ασάφεια» σχετικά με το χώρο που η Κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει την κλειστή δομή.

Και δεν είναι μόνο το μπάχαλο με τις συσκέψεις.  Εδώ και 4 ημέρες στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκεται το αρματαγωγό πλοίο Ικαρία στο οποίο σύμφωνα με το σχεδιασμό θα φιλοξενήσουμε μέχρι 400 άτομα, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά που ζουν σε σκηνές έξω από το ΚΥΤ της Μόριας. Μέχρι χθες καμία οικογένεια, κανένα παιδί δεν είχε φιλοξενηθεί! Ίσως η Κυβέρνηση θεωρεί ιδανικές τις καιρικές συνθήκες, ίσως να μην ξέρει ποιους να φιλοξενήσει! Εξήγηση γιατί μέχρι τώρα δεν έχει φιλοξενηθεί κανένα άτομο δεν υπάρχει. Ας το αποδώσουμε και αυτό στο μπάχαλο.

Υπάρχει και τρίτο μπάχαλο. Ενώ μέχρι τώρα τα επίσημα στοιχεία μιλούσαν για 19.000 πρόσφυγες – μετανάστες στη Μόρια και 21.000 συνολικά στη Λέσβο χθες ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης αποκάλυψε ότι ο αριθμός των προσφύγων – μεταναστών στη Λέσβο όπως ενημερώθηκε από την Αθήνα είναι 27.108. Πως βρέθηκαν ξαφνικά επιπλέον 6.000 άτομα αποτελεί άλλο ένα ανεξήγητο ερώτημα.

Δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση για να αποδείξει κανείς ότι η Κυβέρνηση - ιδιαίτερα στη Λέσβο - τα έχει κάνει μπάχαλο με τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Όλα αυτά θα ήταν ίσως για γέλια αν δεν αφορούσαν ανθρώπινες ζωές και αν δεν αφορούσε ένα ολόκληρο νησί που οι αντοχές του έχουν φθάσει στα όρια…

Το πρόβλημα μεγαλώνει, οι αριθμοί μεγαλώνουν και η Κυβέρνηση ακόμη δεν έχει κάνει τη βασική κίνηση καλής θέλησης προς την κοινωνία της Λέσβου που είναι η άμεση αποσυμφόρηση.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες είναι εμφανές ότι η Κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να «περάσει» καμία λύση. Έχει χάσει την αξιοπιστία της, δείχνει ανίκανη και ανήμπορη, χωρίς σχεδιασμό. «Μπαχαλάκηδες» στην εξουσία που παίζουν με το νησί μας!

Η απάντηση είναι στο δικό μας χέρι. Και επειδή τις επόμενες θα αποφασιστούν οι νέες κινητοποιήσεις που θα γίνουν στη Λέσβο η μορφή τους δεν μπορεί να είναι ούτε χλιαρή ούτε να πατάει σε δύο βάρκες…

Μοιράσου το άρθρο!