Άρθρα - Γνώμες

09/10/2020 - 16:28

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ;

Γράφει ο Θέμης Κλιομιδιώτης *

Πολλά έχουμε δει και έχουμε ακούσει τον τελευταίο μήνα από την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας κ μετά για το προσφυγικό. Όπως έγραφε και ο Λουντέμης ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια. Μιας και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα λέγαν. 

Κυβερνητικοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι μας ήρθαν καβάλα στο άλογο ή πιο σωστά καβάλα στα ελικόπτερα να μας υποδείξουν ότι η μόνη ρεαλιστική και αποτελεσματική λύση για να έρθει η «κανονικότητα», είναι η δημιουργία κλειστού κέντρου σε κάποιο σημείο του νησιού. 

Είναι δα και τόσο μεγαλόψυχοι που μας αφήνουν το περιθώριο να αποφασίσουμε εμείς σε ποιο σημείο αυτό θα γίνει. Αφού έφυγαν από δω,  έκατσαν κάτω έστυψαν το μυαλό τους να βρουν τρόπο να λύσουν το προσφυγικό μια για πάντα. Και αφού είναι άνθρωποι σπουδαγμένοι και μορφωμένοι μετά από λίγο βρήκαν και την λύση, με το νέο σύμφωνο της ΕΕ για το προσφυγικό. 

Τι λέει το σύμφωνο; Καταστολή για τους πρόσφυγες, αύξηση των απελάσεων μαζί με διαμερισμό των αιτούντων ασύλου στα κράτη μέλη της ΕΕ και χρηματοδότηση για την δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά με τις προδιαγραφές που αυτοί θέλουν. 

Αυτοί είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και τον λαό των νησιών που σήκωσαν το βάρος του προσφυγικού όλα αυτά τα χρόνια.

Και θα πει κανείς, εντάξει όλοι αυτοί λειτουργούν για κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα που θέλουν τους μετανάστες και πρόσφυγες φυλακισμένους στα νησιά του Αιγαίου για να μην πάνε στις χώρες προορισμού τους.

 Οι δικοί μας εδώ τοπικοί άρχοντες τι λένε και τι κάνουν; Ο κυβερνητικός βουλευτής που όταν ο λαός της Λέσβου αγωνιζόταν στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα ήταν άφαντος, καιρό τώρα προπαγανδίζει την λύση του κλειστού κέντρου, τώρα τελευταία χαρακτηρίζει και λαϊκιστές όλους εμάς που διαφωνούμε με την θέση του αυτή. 

Ο βουλευτής του Σύριζα διαφωνεί με την ύπαρξη δομής στο νησί; Όχι φυσικά. Τι μας λέει; Να φύγουν οι πολλοί να μείνουν στο νησί 2-3 χιλιάδες και να βρούμε ένα χώρο να τους βάλουμε. 

Ο Περιφερειάρχης; Διαφωνεί στα λόγια και μπροστά στις κάμερες λέει καμία δομή στα νησιά. Όμως δεν το είδαμε να αντιδρά ούτε στην Σάμο που επεκτείνεται η υπάρχουσα δομή για να γίνει κλειστό κέντρο, ούτε στην Χίο που έχουν καταλήξει την τοποθεσία για την δημιουργία του. Να φανταστούμε για την ίδια αντιμετώπιση και στην Λέσβο;

Έχουμε επίσης τον Δήμαρχο Μυτιλήνης που ασπάζεται την κυβερνητική προπαγάνδα της αναγκαιότητας του κλειστού κέντρου που πλασάρει ο κυβερνητικός βουλευτής.

Και τέλος έχουμε τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου που αν και γενικά λαλίστατο  τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα. Βέβαια όταν του βάζουμε επιτακτικά το ζήτημα μας λέει πρώτα αποσυμφόρηση και μετά συζητάμε για τα υπόλοιπα.

Που καταλήγουμε; Όλοι μαζί ενωμένοι υποστηρίζουν την αναγκαιότητα ύπαρξης δομής στην Λέσβο. Μέχρι και γκάλοπ έκαναν με το προβοκατόρικο ερώτημα: 

Που θέλετε να γίνει η δομή, στον Καρά Τεπέ ή στην Καραβα; Και ο λεσβιακός λαός τους απάντησε με 42,9% ΠΟΥΘΕΝΑ.  

Όλοι μαζί λοιπόν, άλλος την θέλει ανοιχτή, άλλος την θέλει κλειστή, άλλος με 1000 πρόσφυγες άλλος με 5000, άλλος την θέλει κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης άλλος μακριά από κατοικημένη περιοχή. 

Όμως όχι ακριβώς όλοι μαζί, γιατί σε αυτόν τον τόπο υπάρχουν και οι κομουνιστές, υπάρχει το ταξικό κίνημα που από την πρώτη στιγμή είπαν ότι μόνη ρεαλιστική λύση και για τους μετανάστες και για τους ντόπιους είναι ο απεγκλωβισμός τους από το νησί ώστε να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Από την πρώτη στιγμή ήταν εναντίον της δημιουργίας hot spot στα νησιά και έδειξαν το πραγματικό ένοχο για την προσφυγιά και την μετανάστευση που δεν είναι άλλος από τους ιμπεριαλιστές που είτε με πολεμικά είτε με οικονομικά μέσα διαλύουν τους λαούς και τους αναγκάζουν να ξεσπιτωθούν.

Αυτά υπερασπίσαμε τον Φλεβάρη στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα αυτά συνεχίζουμε να υπερασπίζουμε και σήμερα. Και όπως φωνάζαμε τότε συνεχίζουμε να φωνάζουμε και τώρα:

 ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΒΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ!

 

* Θέμης Κλιομιδιώτης δημοτικός σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Μοιράσου το άρθρο!