Άρθρα - Γνώμες

29/03/2020 - 13:47

Περιφέρεια Β. Αιγαίου: Κινήσεις ουσίας από τον Κώστα Μουτζούρη...

Γράφει ο Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης *

Σε κινήσεις ουσίας προχωράει το τελευταίο διάστημα η Περιφέρεια Β. Αιγαίου, καλούμενη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του κορονοϊού, οι οποίες στα νησιά που επωμίζονται το προσφυγικό - μεταναστευτικό, είναι σαφώς περισσότερες.

Ο Περιφερειάρχης, κ. Κώστας Μουτζούρης, προχώρησε σε απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μετριάσει τις καθόδους των διαμενόντων των ΚΥΤ, προς τις πόλεις των νήσων. Ενέργειες που θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί ήδη από την Κυβέρνηση, βελτιώνοντας την καθημερινότητα ντόπιων και μεταναστών.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου προέβη στην εγκατάσταση προκάτ ιατρείων( γνωστά ως λυόμενα ή κιόσκια) στα ΚΥΤ της Μόριας, ΒΙΑΛ και Βαθέος. Τα παραπάνω ιατρεία θα τεθούν σε λειτουργία από την ερχόμενη Δευτέρα (30/03/2020), ημερομηνία που θα ισχύουν κι οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, γιατροί και νοσηλευτές. Μια πολύ ουσιαστική κίνηση, η οποία θα ελαφρώσει -κάπως- τα ήδη βεβαρυμμένα και μικρά νοσοκομεία των νήσων, και θα αντιμετωπίζει άμεσα τυχόν προβλήματα των διαμενόντων των ΚΥΤ.

Η δεύτερη κίνηση που έχει κι εκείνη ιδιαίτερη σημασία, είναι η εγκατάσταση μηχανημάτων ATM, εντός των ΚΥΤ. Μια εγκατάσταση που θα αποτρέψει τη δημιουργία των τεράστιων ουρών έξω από τα ATM της πόλης. Ουρές, που κρατούσαν τις πρώτες μέρες του μήνα εδώ και χρόνια, και δημιουργούσαν προβλήματα. Προβλήματα στην κυκλοφορία - μιας και καταλάμβαναν πεζοδρόμια και δρόμους- αλλά και στη χρήση των ΑΤΜ από τους πολίτες. Τα παραπάνω μέτρα, δείχνουν ότι υπάρχει βούληση από πλευράς Περιφέρειας να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των διαμενόντων των ΚΥΤ, καθώς και να επαναφέρουν όσο είναι δυνατό τις ζωές των γηγενών σε μια κανονικότητα.

Η Περιφερειακή Αρχή παίρνει θετικό πρόσημο με τέτοιες κινήσεις, και καλό είναι να συνεχίσει στην ίδια ρότα για το καλό όλων. Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, είναι να προβλέπει, να αντιμετωπίζει καταστάσεις, και να θέτει αιτήματα προς την κεντρική εξουσία της χώρας, για την υλοποίηση τους. Εν αναμονή, λοιπόν, των αποτελεσμάτων από το pressing Μουτζούρη...

* O Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης είναι Δημοσιογράφος και Φοιτητής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μοιράσου το άρθρο!