Άρθρα - Γνώμες

15/07/2023 - 08:42

Ποιος θα είναι ο νέος Δήμαρχος Μυτιλήνης;

Η υποψηφιότητα του Πανάγου Κουφέλου για το Δήμο Μυτιλήνης ήταν η "βόμβα" που είχε προαναγγείλει το Lesvosnews.net εδώ και πολλές ημέρες. Πέρα όμως από τις "βόμβες"  έχουμε πλέον και τα σενάρια για τι θα γίνει στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του Οκτωβρίου (δύο καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουμε Δήμαρχο Μυτιλήνης από την πρώτη Κυριακή).

Την βραδιά των Εθνικών Εκλογών του Ιουνίου, συνεργάτης του Στρατή Κύτελη είχε κάθε λόγο να πανηγυρίζει, καθώς μετέφερε.... το 40% της Νέας Δημοκρατίας στο Δήμο Μυτιλήνης και τη μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, στις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου! Σήμερα ο ίδιος συνεργάτης θα κληθεί να μοιράσει το 40% εξίσου σε Κύτελη και Κουφέλο; Από 20% ο καθένας!  Η διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας στο Δήμο Μυτιλήνης είναι πλέον δεδομένη και χωρίς επιστροφή αφού θα έχουμε δύο υποψηφίους από τον ίδιο χώρο. Διάσπαση  και καχυποψία που υποβόσκει και πριν από τις Εθνικές Εκλογές με φόντο τα στρατόπεδα των υποψηφίων Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Στρατής Κύτελης έχει κάθε λόγο να είναι οργισμένος με τις χθεσινές εξελίξεις. Ήταν ο βασικός υποστηρικτής της Βάστριας και σήκωσε όλο το βάρος των αποφάσεων. Δεν μπορεί το κόμμα του να αφήνει στελέχη του να πηγαίνουν απέναντί του στις εκλογές του Οκτωβρίου. Από την άλλη ο Πανάγος Κουφέλος έχοντας αναγνωρισιμότητα και αποδοχή  και κατέχοντας μέχρι τώρα θέση του Αντιπεριφερειάρχη μπήκε μπροστά για να εκφράσει του "αντάρτες" της Νέας Δημοκρατίας που κρίνουν αποτυχημένη την Δημοτική Αρχή Κύτελη. Αν σ' αυτή την απόφαση του Πανάγου Κουφέλου μετράει και η υποστήριξη του Χ. Αθανασίου αυτό έχει την αξία του αλλά δεν είναι ουσία. Η Νέα Δημοκρατία επίσημο χρίσμα δεν δίνει στους μικρούς Δήμους οπότε σε επίπεδο εντυπώσεων μικρή σημασία έχει για τον χάρτη αν εκλεγεί ο Κύτελης ή ο Κουφέλος!

Μήπως όμως έχουμε ξεχάσει κάτι;

Σε ολα τα παραπάνω απουσιάζει ο Δημότης της Μυτιλήνης. Δήμαρχο θα εκλέξουν οι Δημότες της Μυτιλήνης. Οι Δημοτικές εκλογές έχουν μεγάλη διαφορά από τις Περιφερειακές και Εθνικές εκλογές. Δημοτικές εκλογές είναι ότι συμβαίνει ακριβώς έξω από το σπίτι μας. Είναι η πόλη ή το χωριό που ζούμε. Είναι η καθαριότητα και οι παιδικές χαρές. Είναι το πως λειτουργούν οι δομές του Δήμου, οι χώροι του Δήμου. Η αισθητική και η αίσθηση που εισπράττεις από το μέρος που ζεις. Ειναι και τα έργα που βλέπεις να γίνονται και καταλαβαίνεις ότι θα βελτιώσουν τη ζωή σου. Οι Δημότες - στη μεγάλη πλειοψηφία τους - δεν ψηφίζουν με κομματικά κριτήρια. Οι Δημοτικές εκλογές των τελευταίων ετών το έχουν αποδείξει σε πολλούς Δήμους. 

Όσοι λοιπόν στο Δήμο Μυτιλήνης άρχισαν να κάνουν υπολογισμούς με βάση τα ποσοστά των κομμάτων προέλευσης των υποψηφίων είναι σε λάθος δρόμο. Μπορεί η Λέσβος να έχει πολλά πρόβατα αλλά τα πρόβατα δεν ψηφίζουν... (τουλάχιστον στις Δημοτικές εκλογές)

Σε κάθε περίπτωση οι Κύτελης και Κουφέλος πρέπει να βάλουν στην άκρη την κομματική κόντρα τους και να καταθέσουν προτάσεις για το Δήμο Μυτιλήνης. Οι εκλογές αφορούν τον Δήμο Μυτιλήνης και όχι τις εσωκομματικές ισορροπίες της Νέας Δημοκρατίας στο νησί μας. Τις επόμενες ημέρες να μιλάμε αποκλειστικά και μόνο για το Δήμο Μυτιλήνης και όχι για "μαχαιρώματα" στη Νέα Δημοκρατία.

Επίσης και γενικά μιλώντας στις δημοτικές  εκλογές δεν ψηφίζουν και τα ΜΜΕ!  Όσοι Δήμαρχοι προσπαθούν να χτίσουν προνομιακές σχέσεις με ΜΜΕ  μάλλον πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο. Γιατί δεν μπορεί ένα ΜΜΕ να παρουσιάζει τον όποιον νυν Δήμαρχο ως  ικανό και οι δημότες να ζούνε σε μια πόλη ή ένα χωριό που βρωμάει και προκαλεί θλίψη στους Δημότες  ή να παρουσιάζουν ένα νέο υποψήφιο Δήμαρχο ως τον απόλυτο σωτήρα όταν οι πολίτες ξέρουν τι ρόλο βαράει στην καθημερινή του ζωή...  Σε επίπεδο Δήμου τα "πετσωμένα ΜΜΕ" δεν μπορούν να αλλάξουν την εικόνα γιατί όπως αναφέραμε Δημοτικές εκλογές σημαίνει αυτό που συμβαίνει έξω από την πόρτα μας και να κρίνουμε πρόσωπα της διπλανής πόρτας...

Επιστρέφοντας στο Δήμο Μυτιλήνης οι υποψήφιοι μέχρι τώρα είναι 4. Στρατής Κύτελης, Πανάγος Κουφέλος, Παναγιώτης Χριστόφας και Νίκη Τσιριγώτη. Ποιοι θα περάσουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών;  Θεωρητικά όλα είναι ανοιχτά καθώς και ο Παναγιώτης Χριστόφας και η Νίκη Τσιριγώτη είναι αξιόλογες υποψηφιότητες με απήχηση πέρα από την κομματική τους προέλευση. Αν πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε μια πρόβλεψη (αν και ακόμη είναι νωρίς μιας και δεν έχουν ολοκληρωθεί τα ψηφοδέλτια) θα λέγαμε ότι το πιθανότερο ζευγάρι για το δεύτερο γύρο είναι οι Κουφέλος και Χριστόφας! Η πρόβλεψη για το δεύτερο γύρο ας μείνει προς το παρόν εκτός δημοσίευσης...

Φίλη της πόλης μας, που ήρθε ξανά στο νησί μας, μετά από δύο χρόνια σε ερώτηση για το πως βλέπει την Μυτιλήνη μίλησε ξανά και ξανά με τα θερμότερα λόγια. Δεν την ενόχλησαν ούτε οι λαμαρίνες της προκυμαίας ή τα προβλήματα της καθαριότητας. "Υπάρχουν και αλλού αυτά τα χάλια" ήταν η απάντησή της και συνέχισε "αλλά η Μυτιλήνη είναι η μάγισσα πόλη που αρκεί μια σπρωξιά προς τα πάνω για απογειωθεί". 

Ζητείται λοιπόν Δήμαρχος που θα δώσει αυτή την "σπρωξιά", Δήμαρχος που να αγαπάει τη Μυτιλήνη και τα χωριά του Δήμου...

 

Γρηγόρης Δεϊλόγκος

Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!