Άρθρα - Γνώμες

29/06/2019 - 17:12

Πόσο στοιχίζει το 5ευρω... στη Λέσβο!

Γράφει η     Ζήνα Κακναβάτου *

ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΤΟ 5ΕΥΡΩ;
Η ΣΥΡΙΖΑίικη ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Για άλλη μια φορά τα στελέχη του Σύριζα στην Αθήνα και στο νησί έβαλαν τα ροζ γυαλιά τους και άρχισαν την επίθεση με «Ευκλείδεια»  μαθηματικά και στόχο την πολύπαθη υγεία στη Λέσβο. 


Θυμάται κανείς τους δέκα γιατρούς του Κ.Υ. Μυτιλήνης που ο υπουργός «έκανε» δεκαπέντε εγκαλώντας το βουλευτή του ΚΚΕ , Σταύρο Τάσσο , που ΕΓΚΑΙΡΑ είχε θέσει το ζήτημα της έλλειψης γιατρών στη συγκεκριμένη μονάδα Π.Φ.Υ;


Σήμερα λοιπόν προβάλουν την επικείμενη λειτουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου Αγιάσου.


Τι είδαμε εμείς στην επίσκεψη μας εκεί; Δύο αγροτικούς γιατρούς και μία νοσηλεύτρια στο χάλασμα του γνωστού Περιφερειακού Ιατρείου (δηλ. περίπου ότι ισχύει τα τελευταία δέκα χρόνια στο νησί). 


Το πολύκεντρο που διαμορφώθηκε σε Πολυδύναμο Ιατρείο μας έδωσε τη δυνατότητα να φωτογραφηθούμε μπροστά στην πανέμορφη πλην κλειστή είσοδο του... ΚΑΝΕΙΣ ειδικευμένος γιατρός δεν έχει προσληφθεί (η προκήρυξη απέβη άγονη, γιατί άραγε;). Ενώ το προσωπικό που προσελήφθη καλύπτει κενά στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου χωρίς προοπτική, φοβόμαστε, να περάσουν ως εργαζόμενοι την κλειστή σήμερα πόρτα του πολυδιαφημισμένου Πολυδύναμου Ιατρείου πριν να λήξει η σύμβαση τους. 


Το Κ.Υ.Μανταμάδου είναι ανέκδοτο που συναγωνίζεται εκείνο με  τον Τοτό. 


Το Κ.Υ.Πολυχνίτου εξακολουθεί να εφημερεύει με ειδικευμένους γιατρούς που αναγκαστικά μετακινούνται από άλλα Κ.Υ.

Το μεγάλο ψέμα όμως αφορά στο Κ.Υ.Μυτιλήνης. Πράγματι το έκλεισε ο Άδωνις. Πράγματι από τους σαράντα γιατρούς που υπηρετούσαν στο τότε Ι.Κ.Α. έμειναν μόνο πέντε. Όμως το 2014 επαναλειτούργησε, χάρις στο φιλότιμο αυτών των πέντε και το όραμα για ανάπτυξη ΔΗΜΟΣΙΑΣ, ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΜΗΣ Π.Φ.Υ. στην πόλη της Μυτιλήνης των αποσπασμένων σε αυτό γενικών ιατρών από άλλα Κ.Υ. Και πράγματι για ένα χρονικό διάστημα, όχι μόνο λειτούργησε υποδειγματικά, αλλά πρωτοπορώντας σε όλη την Ελλάδα και με αιχμή το προσφυγικό ήταν το πρώτο Κ.Υ. αστικού τύπου που λειτούργησε σε εικοσιτετράωρη (24ωρη) βάση. ΜΕΧΡΙ που ήρθαν αυτοί που κοκορεύονται για τη σημερινή λειτουργία του. Στα χέρια μας βρίσκεται το έγγραφο της 2ης Δ.Υ.Π.Ε. που ουσιαστικά κατηγορούσε τους γιατρούς της μονάδας ως υπεύθυνους για την τραγική  κατάσταση της Π.Φ.Υ στο νησί. Η ίδια η διοικήτρια της 2ης Δ.Υ.Π.Ε δήλωνε στα Μ.Μ.Ε., ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι κακώς υπάρχει 24ωρη λειτουργία. Ενώ κατά την ίδια επίσκεψη η Λέσβια σύμβουλος του υπουργού Υγείας επιμελώς απέφυγε την επίσκεψη στο τότε ΠΕ.ΔΥ. Ακολούθησε η συστηματική αποδυνάμωση του. ΚΑΜΙΑ πρόσληψη μόνιμου γιατρού ειδικότητας Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, ο μαστογράφος στα κουτιά και η σύμβαση της ακτινολόγου να λήγει τον Ιούλιο, όπως και του μοναδικού επικουρικού Γενικού Ιατρού που προσελήφθη. Εκκρεμούν βέβαια οι κρίσεις αλλά μέχρι τότε που θα πάνε τα ραντεβού που σήμερα κλείνονται για τον επόμενο μήνα ενώ από κει και πέρα το σύστημα είναι κλειστό; 


Κοκορεύονται για τις «προσλήψεις» γιατρών και προσωπικού στο Βοστάνειο. Δηλ. πόσους παραπάνω γιατρούς προσέλαβαν; πόσων γιατρών απλώς εκκρεμούσαν οι προσλήψεις ενώ ήδη υπηρετούσαν ως επικουρικοί; Υπενθυμίζουμε ότι το 30% του προσωπικού του Βοστάνειου εργάζεται ως επικουρικό ή με διάφορα προγράμματα που πριν προλάβουν καλά καλά να μάθουν το χώρο ή τα καθήκοντα τους, απολύονται.  Υπάρχουν τμήματα που χρωστούν στο προσωπικό περισσότερα από είκοσι ρεπό.


Ερχόμαστε στο πολυδιαφημισμένο Αιμοδυναμικό. Πάγια ανάγκη και αίτημα του κινήματος και των γιατρών του νησιού, πρωτίστως των καρδιολόγων. Τι απαντούσε ο κ. Πολάκης στην ερώτηση που πρώτοι εμείς ως ΚΚΕ κάναμε; «Δεν γίνεται σε κάθε νησί να έχουμε αιμοδυναμικό». Ένα χρόνο αργότερα ανασκεύασε κάτω από το βάρος του θανάτου δύο νέων ανθρώπων αλλά πέρασε ένας ακόμη χρόνος για να το εντάξουν στο ΕΣΠΑ (οι ζωές μας δεν αξίζουν δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό).  Και να προσπαθούν να ξεκινήσουν τη λειτουργία του εκ των ενόντων παίρνοντας  προσωπικό από τα ήδη υποστελεχομένα τμήματα του νοσοκομείου.


Επιγραμματικά αναφερόμαστε στη μη λειτουργία Μαγνητικού Τομογράφου, Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας, ενώ τα ραντεβού για μαστογραφία και οφθαλμίατρο πάνε μήνες πίσω.  Αφήνουμε πολλά άλλα ζητήματα και ερχόμαστε στο περίφημο 5ευρω. 


Πόσο στοιχίζει το 5ευρω; το 5ευρω ποτέ δεν καταργήθηκε. Αντικαταστάθηκε από την αύξηση των εισφορών από 4% στο 6% στις κύριες και από 0% σε 4% στις επικουρικές συντάξεις. Δηλαδή ένας συνταξιούχος του ΟΓΑ με σύνταξη 320 ευρώ πληρώνει 6 ευρώ μηνιαία στο καταργημένο 5ευρω πάει δεν πάει στο νοσοκομείο. Με τον ίδιο τρόπο το 2014  Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αντικατέστησαν το 25ερω για νοσηλεία στα νοσοκομεία με αύξηση του φόρου στον καπνό.
 

Οι ανασφάλιστοι δεν έχουν ούτε δωρεάν ούτε κρατική κάλυψη. Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν διέθεσε στα νοσοκομεία επί τέσσερα χρόνια ούτε δεκάρα τσακιστή για την περίθαλψη τους. Όλο το κόστος φορτώθηκε στους ασφαλισμένους δηλ. στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Αντίθετα διατήρησε τη διάταξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για υποχρεωτική διάθεση του 10% των κλινών των νοσοκομείων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Μείωσε την επιχορήγηση των νοσοκομείων κατά 45% από το 2025-2019 και φόρτωσε τη δαπάνη στα κατακλεμμένα ασφαλιστικά ταμεία.


Το ΚΚΕ διατρανώνει ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από το δημόσιο, δωρεάν σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από χρώμα, φύλλο, φυλή, θρήσκευμα και να είναι υψηλού επιπέδου. Γι΄ αυτό ακριβώς παλεύουμε από όλα τα μετερίζια.  


 *   Ζήνα Κακναβάτου
Υποψήφια Βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ

 

Μοιράσου το άρθρο!