Άρθρα - Γνώμες

26/05/2020 - 06:53

Πριν ένα χρόνο κέρδισε, τώρα προβληματισμός, το 2023 θα κριθεί

 «Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, στο τέλος τους νικάς» λέγεται ότι το είπε ο Μαχάτμα Γκάντι. Το οποίο ταιριάζει στον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη μόνο που εκείνος επιπλέον  τους «ξέρανε»!

Με το 48% που έφερε στον Α  Γύρο των εκλογών ακριβώς ένα χρόνο πριν στις 26 Μαΐου 2019. Τότε  όλοι ανέμεναν την πρωτιά του αλλά ελάχιστοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να περάσει το 40%. Η ιστορία είναι πρόσφατη και αποτυπώνεται στον Πίνακα των αποτελεσμάτων του Α΄ Γύρου. Δεύτερος ο Μιχάλης Μαμάκος που τα πήγε πολύ καλά σε σχέση με τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ στις βουλευτικές εκλογές. Η Εριφύλη Χιωτέλλη (ΣΥΡΙΖΑ)  που είχε αυτοαναγορευθεί ως … βασικός αντίπαλος του Κυτελη με τα ζόρια κράτησε την τρίτη θέση με μια διαφορά μόλις 150 ψήφων από την τέταρτη Νίκη Τσιριγώτη (ΚΚΕ) ενώ οι Κώστας Αστυρακάκης και Παναγιώτης Ζαφειρίου αρκέστηκαν σε δύο έδρες.

αδ

Βέβαια η ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής του Στρατή Κυτελη έγινε στις 1 Σεπτεμβρίου με πέντε βαριές κληρονομιές συν μια που προέκυψε στον δρόμο.

Πρώτη. Η απλή αναλογική δεν έδωσε την ευρεία πλειοψηφία που είχαν οι προηγούμενοι Δήμαρχοι. Με 16 όμως έδρες μείον ένας που αποχώρησε (Φραγκόπουλος) συν οι δύο έδρες του Παναγιώτη Ζαφειρίου, η Δημοτική Αρχή Στρατή Κύτελη κατάφερε να έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Πλην όμως δεν είχε το εύρος επιλογής προσώπων που είχαν οι προηγούμενοι Δήμαρχοι με τις 27 έδρες του εκλογικού συστήματος της ενισχυμένης  αναλογικής.

Δεύτερον. Η διάσπαση του Δήμου Λέσβου σχεδιάστηκε τόσο τσαπατσούλικα που μέχρι  σήμερα ταλαιπωρούνται (και) οι δύο νεοπαγείς Δήμοι. Με τον Δήμο Μυτιλήνης όμως να κουβαλά το μεγαλύτερο βάρος όχι μόνο  ως διάδοχος κατάσταση αλλά έχοντας πολύ περισσότερους κατοίκους,  τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες  καθώς και το βάρος της πρωτεύουσας του νησιού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται  ασφυκτικές συνθήκες.

Τρίτον. Το μεταναστευτικό  στο οποίο βέβαια επένδυσαν πολλοί από τους ψηφοφόρους του Στρατή Κύτελη να έχει περάσει από σαράντα κύματα και  με εμφανή την κυβερνητική αδυναμία μιας σαφής μεταναστευτικής πολιτικής.  Η μετριοπαθής στάση του Δημάρχου Μυτιλήνης μπορεί πρόσκαιρα να τον έχει πλήξει αλλά θα κριθεί σε βάθος χρόνου και σε συνάρτηση πάντα  με τις ροές της αποσυμφόρησης του ΚΥΤ Μόριας και Καρά Τεπέ.

Τέταρτο. Λόγω διαχειριστικού προβλήματος από υπάλληλο του Ταμείου του Δήμου,  ο απερχόμενος Δήμαρχος Λέσβου έκλεισε τα ταμεία τον Αύγουστο του 2019 τα οποία άνοιξαν πλέον ως Δήμος Μυτιλήνης αρχές Οκτωβρίου. Αποτέλεσμα δεκάδες εντάλματα πληρωμών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ν΄ ακυρωθούν και να πρέπει η νέα Δημοτική Αρχή Στρατή Κύτελη να τα διαχειρισθεί εξ αρχής.

Πέμπτο. Παρέλαβε όχι μόνο ημιτελή έργα αλλά με την ανάγκη πολύπλοκων   και οικονομικών διαδικασιών προκειμένου ν΄ απεγκλωβιστούν. Όπως π.χ.  το Κολυμβητήριο, η Αερ. Γιανναρέλη, το Πάρκο Αγ. Ειρήνης η κάποια σχολεία.

Έκτο. Αυτό δεν είναι προϊόν κληρονομιάς αλλά προέκυψε στο δρόμο. Εκεί που πάνω άρχισε κάπως  να ρολάρει η Δημοτική Αρχή, να σχεδιάζονται, να εκτελούνται ή να ολοκληρώνονται κάποιες μικρές παρεμβάσεις, προέκυψε η πανδημία του κορονοιού με ότι αυτό συνεπάγεται. Το γεγονός και μόνο ότι σήμερα ο Δήμος Μυτιλήνης λειτουργεί με το μισό προσωπικό λόγω  των αδειών ειδικού σκοπού  και με δεδομένο ούτως ή άλλως προϋφιστάμενη  έλλειψη προσωπικού, αντιλαμβάνεται κανείς τις δυσλειτουργίες που ανακύπτουν.

Βέβαια η δημοτική αρχή του Στρατή Κύτελη δεν έχει καν συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο και είναι άδικο να συγκρίνεται από τώρα με την  προηγούμενη πενταετή θητεία Σπύρου Γαληνού. Αλλά και η παρούσα Δημοτική Αρχή  θα κριθεί από την ομοιογένεια της  μέσα από την αυτοδιοικητική πορεία καθώς επίσης από την δυναμική της να ξεπεράσει εγγενή προβλήματα του Δήμου (προσωπικό, γραφειοκρατία κλπ)  

Παρόλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε (και αντιμετωπίζει), η Δημοτική Αρχή  Κύτελη, δείχνει τη βούληση  ν΄ αφήσει τη δική της σφραγίδα. Οι δημότες είναι λογικό να έχουν απαιτήσεις και  μπορεί να γκρινιάζουν απαιτώντας την άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων. Από την άλλη όμως δείχνουν ακόμη ανοχή ενώ το μετριοπαθές προφίλ του Δημάρχου παίζει μεγάλο ρόλο σ΄ αυτό. Η Δημοτική Αρχή και ειδικά ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης αντιμετωπίζουν με υπομονή και ψυχραιμία την αναμενόμενη πίεση κι εκφράζουν την βεβαιότητα τους ότι το επόμενο διάστημα θ΄  αρχίσει ν  αποδίδει η προσπάθεια που κάνουν.

Πάνε όμως όλα καλά; Προφανώς όχι. Τον Σεπτέμβριο που συμπληρώνεται ο πρώτος χρόνος   ο Δήμαρχος θα έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη για τους Αντιδημάρχους, για την εν γένει λειτουργία της Δημοτικής Αρχής και βέβαια θα προβεί στις απαιτούμενες παρεμβάσεις. Αλλαγές προσώπων  κι ενδεχομένως κάποιες με ονόματα έκπληξη. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι αγώνας σπριντ αλλά ένας σκληρός μαραθώνιος στον οποίο  απαιτούνται μεγάλα αποθέματα αντοχών και δυνάμεων μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία της. Κι εκεί θα κριθεί το έργο της από τους δημότες του Δήμου Μυτιλήνης.  Η κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά, απαιτεί λύσεις στα καθημερινά της προβλήματα. Και όλα βέβαια (και όλοι…) θα κριθούν στις κάλπες του 2023…

 

Μοιράσου το άρθρο!