Άρθρα - Γνώμες

05/11/2019 - 07:43

Σε κάθε ερώτηση, απάντηση είναι ο άνθρωπος

Γράφει ο Αντιλιάν Κοτζάι

Τις τελευταίες μέρες, σε πολλές περιοχές της χώρας γινόμαστε μάρτυρες ολοένα και περισσότερων ρατσιστικών επιθέσεων κατά των προσφύγων, που έκαναν το «έγκλημα» να αναζητήσουν μία ζωή μακριά από τη φρίκη του πολέμου.

«Αγανακτισμένοι πολίτες», πίσω από τους οποίους κρύβονται ακροδεξιοί κύκλοι, εμποδίζουν την εγκατάσταση των προσφύγων σε ξενοδοχεία και χώρους φιλοξενίας, με αποτέλεσμα να καλλιεργείται το μίσος κατά μικρών παιδιών και των οικογενειών τους.

Στα Βρασνά του νομού Θεσσαλονίκης, οι κάτοικοι ύψωσαν μπλόκο μίσους και ρατσισμού, με σκοπό να διώξουν με βίαιο τρόπο του πρόσφυγες που θα έμεναν στην περιοχή.

Στη Σκύδρα του νομού Πέλλας, παρόμοιες ομάδες αποκαλούν τους πρόσφυγες «λαθρομετανάστες» και απειλούν ότι θα πάρουν τις καραμπίνες, για να διασφαλίσουν ότι κανένας πρόσφυγας δεν θα φιλοξενηθεί στην περιοχή τους. Άνθρωποι κατατρεγμένοι, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους υπό συνθήκες πολέμου, παρουσιάζονται ως επικίνδυνοι τρομοκράτες. Τα ξημερώματα της Κυριακής, στα Γιαννιτσά, οι «κάτοικοι» έδειξαν για άλλη μία φορά το αποκρουστικό και απάνθρωπο πρόσωπο του φασισμού και του ρατσισμού, επιτιθέμενοι στο λεωφορείο που μετέφερε τους πρόσφυγες.

Για αυτή την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τη μεγαλύτερη ευθύνη  έχει η Νέα Δημοκρατία, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιέργησε τον ρατσισμό και το μίσος κατά των προσφύγων, στοχοποιώντας οποιαδήποτε κίνηση αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Η στοχοποίηση των προσφύγων από την ακροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν μένει μόνο σε επίπεδο λόγου, αλλά αποτυπώνεται σε μία σειρά παρεμβάσεων ρατσιστικού και μισαλλόδοξου χαρακτήρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας που αποκλείει τους πρόσφυγες από την απόκτηση ΑΜΚΑ και κατ’ επέκταση τους στερεί το δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία ή τη δημόσια υγεία. Σε αυτές τις ξενοφοβικές ενέργειες των τελευταίων ημερών, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν δήμαρχοι και τοπικοί παράγοντες που υπόκεινται στην Νέα Δημοκρατία.

Μάλιστα, την Δευτέρα 4/11, στέλεχος της ΟΝΝΕΔ στη Μυτιλήνη εξέφρασε επίσημα τη σκοταδιστική και ρατσιστική άποψη ότι «δίνονται τεράστια κονδύλια για να τρώνε οι λαθρομετανάστες. Αν είναι να βαφτούμε μαύροι, να περάσουμε απέναντι και να έρθουμε εδώ να τρώμε τζάμπα». Αυτή η φράση αποτελεί πυρηνικό στοιχείο μίας ακραία ρατσιστικής αντίληψης, που θεωρεί ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα στη ζωή.

Αξίζει να αναφέρουμε και την τεράστια ευθύνη που διαδραματίζουν τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία έχουν κατακλύσει το δημόσιο λόγο με φόβο και ξενοφοβικές προσεγγίσεις, αναπαράγοντας όλα τα στερεότυπα της ακροδεξιάς ρητορικής.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση του κοινωνικού κανιβαλισμού, όπου το μίσος και ο ρατσισμός κατά των προσφύγων γίνονται κανονικότητα, εμείς απαντάμε με το μεγαλύτερο όπλο που έχουν οι λαοί, την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Για εμάς οι άνθρωποι έχουν την ίδια αξία, ανεξαρτήτως χρώματος και καταγωγής. Πολύ περισσότερο, όταν μιλάμε για ανθρώπους που φεύγουν από συνθήκες πολέμου και διεκδικούν το δικαίωμα σε μία καλύτερη ζωή, χωρίς πολέμους και θανάτους.

Είναι χρέος όλων μας να αντισταθούμε σε αυτές τις πρακτικές που διαχωρίζουν τους ανθρώπους με φυλετικά κριτήρια.

Οφείλουμε να παίξουμε καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία ενός κύματος αλληλεγγύης, που θα απομονώσει τις φωνές του φασισμού και του ρατσισμού.  Οι παππούδες μας ήταν πρόσφυγες, οι γονείς μετανάστες.

Εμείς, σεβόμενοι τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία και αλληλεγγύη, δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσουν οι φωνές του μίσους και του ρατσισμού. Έχοντας σαν παρακαταθήκη το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης του 2105, όπου ο ελληνικός λαός έδειξε την ανθρωπιά του προς τους πρόσφυγες, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στις φωνές του μίσους και του αποκλεισμού. Για εμάς  όποια και να είναι η ερώτηση, η απάντηση είναι ο άνθρωπος, ανεξαρτήτως χρώματος και καταγωγής.

Ο ρατσισμός και η ομοιομορφία είναι συνώνυμο του θανάτου και του μίσους ενώ η αλληλεγγύη και η πολυπολιτισμικότητα είναι συνώνυμο της ζωής και δημιουργίας.

---

* O Αντιλιάν Κοτζάι είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Left.gr

Μοιράσου το άρθρο!