Άρθρα - Γνώμες

11/09/2015 - 09:28

Σκέψεις μετά το συμμάζεμα της Μυτιλήνης

Τώρα λοιπόν που η κατάσταση (τουλάχιστον) στην πόλη μοιάζει να έχει μαζευτεί και μπορούμε να αρχίσουμε να συζητάμε με ηρεμία, καλό είναι να σκεφτούμε τα παρακάτω:


1. Είναι προφανές σε όλους και σε όλες, ότι οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μάλιστα να αυξάνονται. Οποιος/ όποια δεν το καταλαβαίνει αυτό, ας κάνει ένα γκουγκλάρισμα να δει τι γίνεται στη Συρία.
2. Είναι προφανές σε όλους και σε όλες ότι μεγάλοι αριθμοί των προσφύγων θα θέλουν να πάνε σε χώρες της Ε.Ε. Το γιατί να πάνε στη Ε.Ε. και όχι στη Ρωσία (αν και πάνε και εκεί) είναι ένα ψευτοερώτημα που μόνο οι βλάκες το θέτουν.
3. Είναι εξίσου προφανές, ότι μέχρι να και αν γίνει κάτι άλλο (π.χ να μπαίνουν αεροπλάνα από τις χώρες αφετηρίες στις χώρες προορισμού) πάλι μεγάλοι αριθμοί των προσφύγων θα περνάνε και από την Ελλάδα.
4. Είναι προφανές ότι μέχρι να πέσει το φράγμα του Εβρου, αναγκαστικά οι πρόσφυγες θα έρχονται και στη Λέσβο.
5. Είναι προφανές ότι οι "πολιτικές αποτροπής" πέρα από ότι είναι παράνομες (οι διεθνής υποχρεώσεις της χώρας δεν το επιτρέπουν και καλά κάνουν) είναι και απάνθρωπες (στην ουσία υπονοούν ότι πρέπει να πνίγονται άνθρωποι) αλλά και βλακώδεις (πώς μπορείς να αποτρέψεις 40 βάρκες να βγουν -πχ- στην Συκαμιά την ίδια ώρα;)
Τα παραπάνω είναι τα δεδομένα του προβλήματος και φαντάζομαι ότι δεν ξεχνάω κάτι....
Τώρα... ποιες μπορεί να είναι οι λύσεις;
6. Είπαμε ότι η αποτροπή είναι μια αηδία και μισή, το να κάνουμε να μην φεύγουνε οι πρόσφυγες από τον τόπο τους είναι μια καλή ευχή και τίποτα παραπάνω προς το παρόν άρα υποχρεωτικά αυτό που μας μένει είναι να τους δεχτούμε εδώ.
7. Να συμφωνήσουμε ότι η "υπηρεσιακή κυβέρνηση" έδωσε μια καλή λύση, που είναι: περιφερειακές υπηρεσίες υποδοχής, άμεση και γρήγορη καταγραφή τους και άμεση προώθησή τους στα πλοία για να φεύγουν.
8. Να συμφωνήσουμε ότι οι πρόσφυγες με το που φεύγουν από τη Λέσβο, πηγαίνουν κατ' ευθείαν στα σύνορα για να βγουν από τη χώρα.
10. Αν σε όλα τα παραπάνω συμφωνούμε, τότε δεν μπορεί παρά να συμφωνήσουμε και σε αυτό: Η ΝΔ και τα διάφορα ποτάμια ΔΕΝ μιλάνε για κάτι τέτοιο: Θέλουν αποτροπή (που είναι αδύνατη και απάνθρωπη) θέλουν "ελέγχους του κάθε ένα που μπαίνει στη χώρα" πράγμα που σημαίνει ότι θα μεγαλώνει ο χρόνος παραμονής των προσφύγων στο νησί, θέλουν "κλειστά τα σύνορα μας" πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί θα "στοκάρονται" και στο νησί και στην Αθήνα.
12. Με άλλα λόγια, αυτό που σήμερα γίνεται, όσον αφορά την διαχείριση του προσφυγικού ΔΕΝ είναι το πρόγραμμα της ΝΔ και των διαφόρων ποταμιών
13. Το "γιατί τόσο καιρό ΔΕΝ το έκανε η "κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά" " (ή το τι έκανε) που ήταν στο πρόγραμμά της, είναι μια άλλη ιστορία που θα την δούμε μια άλλη φορά, εφόσον όμως συμφωνήσουμε σε όλα τα παραπάνω...

 

Ακίνδυνος - Ακης Μυτιληναίος

Μοιράσου το άρθρο!