Άρθρα - Γνώμες

10/12/2013 - 00:19

Στον ξερό μας κάμπο μια σπίθα αρκεί...

Στον ξερό μας κάμπο μια σπίθα αρκεί...

yle="text-align: justify;">Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης

Δύο μήνες έχουν περάσει και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν λένε να τελειώσουν.

Οσο δε παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις τόσο αυξάνεται ο εκνευρισμός εντός και εκτός της χώρας.

Ηδη η κυβέρνηση κλυδωνίζεται, όπως φανερώνουν τόσο οι πολλές αμφισβητήσεις που δέχεται ο προστατευόμενος από τον Πρωθυπουργό υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας όσο και οι σχεδόν διαφημιζόμενες πια διεργασίες στους χώρους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ.

Και επιπλέον οι εταίροι μας στην Ευρώπη, παρά τα καλά λόγια που λένε στις δημόσιες εμφανίσεις τους με έλληνες επισήμους, κατά βάθος διατηρούν ζωηρές επιφυλάξεις και αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν κάτι εξωτικό και απροσάρμοστο σε σχέση με τις άλλες χώρες οι οποίες βρέθηκαν ή βρίσκονται σε αντίστοιχη δυσχερή οικονομική θέση.

Το δυστύχημα είναι ότι η εσωτερική πολιτική σκηνή συνεχίζει να κινείται στους δικούς της ρυθμούς, χωρίς να αντιλαμβάνεται πόσο επισφαλής παραμένει η Ελλάδα.

Αν διατηρηθεί η ένταση στο ελληνικό πολιτικό περιβάλλον και δεν υπάρξει το ταχύτερο ευτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η καχυποψία θα κυριαρχήσει πάλι και η όποια πρόοδος εξασφαλίσθηκε τα προηγούμενα χρόνια θα υπονομευθεί.

Αν μάλιστα φθάσουμε στο τέλος της άνοιξης με τα οικονομικά θέματα ανοιχτά και την καχυποψία κυρίαρχη, το άνοιγμα και μόνο του νέου εκλογικού κύκλου θα αρκέσει για να αρπάξει φωτιά ο ξερός μας κάμπος.

Και στην περίπτωση αυτή η οπισθοδρόμηση θα είναι μεγάλη, θα έχει σημειωθεί πριν από τις ευρωεκλογές και θα είναι αυτή εν τέλει που θα καθορίσει τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις, αλλά και τη μορφή και τον χαρακτήρα της επόμενης διακυβέρνησης.

Οσοι φαντάζονται ότι θα διαχειρισθούν πλεονάσματα που άλλοι διαμορφώνουν, οφείλουν να γνωρίζουν ότι στην περίπτωση γενικευμένης εμπλοκής αυτά δεν θα υπάρχουν και τότε θα χρειασθεί να αναμετρηθούν οι ίδιοι με τον λαό που σήμερα επικαλούνται.

Οπως προειδοποιεί τους άλλοτε συντρόφους του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπας, «θα τους πάρει ο λαός με τις πέτρες».

Με άλλα λόγια, ουδείς έχει συμφέρον από τη διατήρηση των εκκρεμοτήτων και την παράταση της εμπλοκής με τους εταίρους.

Εδώ που έχουμε φθάσει, προέχει η ενδυνάμωση της θέσης της χώρας, μέσω της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και της επαναρρύθμισης των χρεών.

Το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι εξουσίας είναι δευτερεύον. Μπορεί να περιμένει...


Πηγή: www.tovima.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!