Άρθρα - Γνώμες

15/03/2016 - 06:57

Tα αδιέξοδα στο προσφυγικό

Τ

α συμβαίνοντα στην Ειδομένη συνιστούν ντροπή για τον πολιτισμό της Ευρώπης. Οι εικόνες των εξαθλιωμένων εγκλωβισμένων προσφύγων αποτελούν αμάχητο τεκμήριο της ουσιαστικής διάρρηξης της αρχής της αλληλεγγύης, βασικής αξιακής ρήτρας οικοδόμησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Παράλληλα, η άνοδος ξενοφοβικών και λαϊκιστικών κινημάτων επικυρώνει πολιτικά, την λογική της περιχαράκωσης που εφαρμόζουν ιδίως χώρες της κεντρικής Ευρώπης οι οποίες ορθώνουν φράχτες στα σύνορα τους.

Στον αντίποδα αυτών των απαράδεκτων ενεργειών ευρωπαϊκής περιχαράκωσης καταγράφονται καθημερινά πράξεις αλτρουισμού απλών ανθρώπων στην Λέσβο, στην Ειδομένη και σε άλλα σημεία στην επικράτεια όπου έχουν δημιουργηθεί κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, οι οποίοι παρέχοντας κρίσιμη αρωγή στους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους από το υστέρημα τους, διδάσκουν ταυτόχρονα και ανθρωπιά όλους αυτούς τους ‘’πολιτισμένους λαούς’’ οι οποίοι την ίδια ώρα θεσπίζουν νόμους για την κατάσχεση των τιμαλφών από τους πρόσφυγες, σηκώνουν φράχτες  και σκάβουν τάφρους.

Είναι προφανές ότι η λύση στο οξυμένο πρόβλημα των προσφυγικών / μεταναστευτικών ροών δεν μπορεί να προέλθει από την έγερση τειχών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ αλλά από την ουσιαστική δυναμική εμπλοκή της στην άρση των αιτίων που δημιουργούν τις ροές, δηλαδή την άμεση ειρήνευση της Μέσης Ανατολής και δευτερογενώς με την στενή συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών ως προς την βέλτιστη από κοινού διαχείριση των μαζών των προσφύγων οι οποίες έχουν περάσει ήδη στην Ευρώπη.

Στο εσωτερικό επίπεδο, η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων διασφάλισε την έγκαιρη ενεργοποίηση των κέντρων καταγραφής των προσφυγικών ροών, εκπληρώνοντας τις σχετικές ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, αποδεικνύοντας όμως παράλληλα, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι η παραπαίουσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απλά δεν μπορεί.

 

Δημήτρης Παπαγιαννίδης

Αντιναύαρχος ΠΝ εα

 

 

Μοιράσου το άρθρο!