Άρθρα - Γνώμες

03/03/2020 - 13:31

Τα ακροδεξιά ψάρια βρωμάνε από τα ακροδεξιά τους κεφάλια

Γράφει ο Μάνος Δούκας *

Διαγωνισμός ρατσιστικού παραληρήματος και ανευθυνότητας από τους επίσημους ακροδεξιούς – εκλεγμένους κυβερνητικούς της Λέσβου

Στην πρόσφατη «κινητοποίηση των χωριών» ενάντια στα ΜΑΤ, συμμετείχαν τα χωριά μ’ «ανθισμένα» όλα τα «λουλούδια» τους. Τα συντηρητικά, τα αριστερά, τα κομμουνιστικά, τα εθνικιστικά κλπ. Τα μπλοκ στην κινητοποίηση είχαν εντελώς γεωγραφικό προσδιορισμό (Μανταμαδιώτες, Αγιασσώτες, Αγιαπαρασκευώτες κλπ.) και καθόλου πολιτικό. Και βέβαια, με το ομόφωνο αίτημα «ΚΑΜΙΑ ΔΟΜΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ».

Στην προχθεσινή όμως κυβερνητική προβοκάτσια στη Λέσβο, συμμετείχαν ΜΟΝΟ ακροδεξιοί. Εκλεγμένοι, παρατρεχάμενοι, αλλά και μεταφερόμενοι. Και με προφανή στόχο να επαναφέρουν τη συζήτηση για το πού θα γίνει η νέα κλειστή δομή.

Κυβερνητική προβοκάτσια.

Διαγωνισμός ρατσιστικού παραληρήματος και ανευθυνότητας από τους επίσημους ακροδεξιούς – εκλεγμένους κυβερνητικούς της Λέσβου. Σαν ένα «πραξικόπημα ανεγκέφαλων ακροδεξιών» απέναντι σ’ ένα κίνημα που νίκησε τα ΜΑΤ και την πολιτική της κυβέρνησης. Σαν μια απόπειρα των απόντων της προηγούμενης κινητοποίησης, να επαναφέρουν την ατζέντα της κυβέρνησης για «κλειστά κέντρα», ενάντια στο παλλαϊκό σύνθημα «κανένα στρατόπεδο στα νησιά μας». Σαν προβοκάτσια δυσφήμισης του αγώνα των νησιωτών. Σαν, απλώς μια μεθόδευση για να ξαναπάρει η ΝΔ την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Ο ένας (βουλευτής και πρώην υπουργός) ζητά «κλειστή δομή στα Τοκμάκια» (Ακατοίκητα νησάκια της περιοχής του Μανταμάδου). Ίσως θέλει κι αυτός να γραφτεί το όνομά του στην ιστορία της ακροδεξιάς, σαν εμπνευστής του «νέου Παρθενώνα». Του «πιο νέου κι από τη Μακρόνησο». Ή σαν ο καλύτερος εκφραστής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και της κυβερνητικής πολιτικής. Κι αυτά μετράνε μάλλον στην ακροδεξιά του σκέψη, πιο πολύ κι από τον κίνδυνο να θεωρηθεί (και όχι άδικα) ως… ασόβαρος. Γιατί αναρωτιούνται πολλοί: αυτή την πρόταση την έκανε στα σοβαρά, για να εφαρμοστεί, ή απλώς για να ξαναφέρει τη συζήτηση για το πού θα γίνει η κλειστή δομή;

Ο άλλος (περιφερειάρχης) συμπεριφέρεται σαν μάγκας της Τρούμπας (Δεν έχω τίποτα με τους μάγκες της Τρούμπας. Με τους καθηγητές του Πολυτεχνείου τάχω) που «τάχει όλα γραμμένα εκεί που δεν πιάνει μελάνι». Ασχολείται επικοινωνιακά μόνο με το δεξιό – ακροδεξιό εκλογικό του σώμα. Και παίρνει αποφάσεις μαζί με τους άλλους δύο, πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου.

Τα ακροδεξιά ψάρια βρωμάνε από τα ακροδεξιά τους κεφάλια.

Κι ο τρίτος, ο… “ακροδεξιός αποκορύφωμας”, δήμαρχος Μυτιλήνης, αφού στην κινητοποίηση ενάντια στα ΜΑΤ, έκανε τον… διακριτικά απόντα, τώρα χωρίς συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, χωρίς ενημέρωση για τις επαφές του με τον πρωθυπουργό, μαζεύει την ακροδεξιά φατρία του κι αποφασίζει να κλείσει τα σύνορα του… δήμου. Μάλιστα με προτροπή Αθανασίου, όπως λένε οι ίδιοι.
«Τα παιδία παίζει» τον πολιτικό. Υποδαυλίζουν την παγκόσμια δυσφήμιση του νησιού στο λιμάνι της Θερμής. Δυστυχώς όλοι ξέρουν τι εννοώ.

Αλλά και κλείνουν τα σύνορα του δήμου του Μυτιλήνης… με τον όμορο δήμο Δυτικής Λέσβου. Εσωτερικά μπλόκα στο νησί που κόβεται στα δύο. Κάνουν έλεγχο στα «σύνορα» σε Λέσβιους πολίτες, γυναίκες άνδρες και παιδιά και τους ζητούν χαρτιά ότι είναι Έλληνες. Ακροδεξιοί, που αρκετοί άγνωστοι στο νησί, σπάνε πάνω από 10 ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και δέρνουν τους ξένους επιβάτες τους, γιατί ίσως είναι εθελοντές ή δημοσιογράφοι. Κι αυτά όλα «με απόφαση του δημάρχου και προτροπή Αθανασίου».

ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΤΙΟΙ.

Η ουσία αυτής της κίνησης είναι ότι οι πρόσφυγες κατά κανόνα βγαίνουν σε ακτές του δήμου δυτικής Λέσβου, αλλά τα στρατόπεδα στη Μόρια και στον Καρά Τεπέ όπου μεταφέρονται, είναι στο δήμο Μυτιλήνης. Κι αυτό πυροδοτεί μια μικρόμυαλη αντιπαράθεση τοπικιστικού χαρακτήρα για το πού θα καταλήξουν οι «ροές» κι οι «δομές». Κίνηση προφανούς πίεσης για να γίνει η κλειστή δομή στον άλλο δήμο. Δηλαδή για να υλοποιηθούν μεν οι αποφάσεις της κυβέρνησης, αλλά λίγο πιο πέρα.

Ο “ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ” Κ. ΒΕΡΡΟΣ.

Αυτά όλα, δεν είναι άσχετα με το ότι ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου κ. Βέρρος (που ανήκει κι αυτός στο συντηρητικό χώρο), μετά και από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και αργότερα με τον βουλευτή της ΝΔ και τον περιφερειάρχη, καταγγέλλει ευθέως και δημόσια ότι «το χτύπημα θάρθει από τα μέσα», εννοώντας τους κυβερνητικούς εκλεγμένους (βουλευτή, περιφερειάρχη, δήμαρχο Μυτιλήνης), που προσπαθούν να επιβάλλουν με το έτσι θέλω την κλειστή δομή στη Δυτική Λέσβο. Αλλά και με το ότι και μετά από τα γνωστά μπλόκα στα «σύνορα» των δύο δήμων και τα ακόμα πιο γνωστά νεοφασιστικά κατορθώματα κάποιων ανεγκέφαλων στο λιμάνι της Θερμής, ο κ. Βέρρος μίλησε για… «Καραγκιοζιλίκια των άφαντων παλικαριών της φακής, όταν το νησί δεχόταν επίθεση», για «Δούρειους ίππους που παίζουν το τελευταίο τους χαρτί, να διχάσουν το νησί» κλπ.

Κερδίζει έτσι μέρος της συμπάθειας των συμπατριωτών μας. Όμως κι αυτός (που τουλάχιστον αυτός έκανε συνεδρίαση Δ.Σ. για να ενημερώσει), στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου εμπόδισε την ψήφιση της πρότασης «ΚΑΜΙΑ ΔΟΜΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ» στην οποία επέμενε η ΛΑΣΥ και την οποία επικύρωσαν όλοι οι Λέσβιοι με την μεγαλειώδη κινητοποίησή τους την προηγούμενη βδομάδα.
Κι επέβαλε την πρόταση «ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ», δείχνοντας ότι ούτε αυτός είναι έξω από τη λογική της ανατροπής των λαϊκών διαθέσεων, που απαιτούν να φύγουν οι πρόσφυγες από το νησί, προς την στεριανή Ελλάδα και τις χώρες που εκείνοι επιθυμούν. Αλλά μ’ αυτό το «σύνθημα» δημιουργεί και πατήματα στην επιχειρηματολογία του Δημάρχου Μυτιλήνης και στο διχασμό του νησιού για το ποιος θα πάρει τους μετανάστες – πρόσφυγες. Περιορίζει τη συζήτηση στο κυβερνητικό γήπεδο, που επιμένει στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και στο ρόλο της Λέσβου σαν αποθήκης ψυχών. Όλο το παιχνίδι που παίζεται αυτές τις μέρες στη Λέσβο, είναι βέβαια μέσα στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής για το μεταναστευτικό, που ιδιαίτερα τώρα αποκτά ακραία ακροδεξιά ρητορική και πρακτική.

Η Λαϊκή Συσπείρωση 

Απέναντι σ’ όλα αυτά, η ΛΑΣΥ καλεί και το δήμαρχο Μυτιλήνης και τον περιφερειάρχη να συνεδριάσουν τα συμβούλια. «Απαιτούμε εδώ και σήμερα τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, του μόνου αρμόδιου να παίρνει αποφάσεις. Εκτός και αν έχουμε χούντα που το κατάργησε» δήλωσε η Νίκη Τσιριγώτη, επικεφαλής της ΛΑΣΥ.

Κι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΣΥ και στους δύο δήμους του νησιού, στο δήμο Μυτιλήνης, Νίκη Τσιριγώτη, Στρατής Κόμβος και Παναγιώτης Βαλακάκος και στο δήμο Δυτικής Λέσβου Γιάννης Συκάς, Θέμης Κλιομιδιώτης, Σταύρος Βαξεβάνης, Αντώνης Πανταχός, Γιώργος Σαλταμάρας και Χαράλαμπος Μαργαρίτης που με ανακοίνωσή τους
1, Ζητούν από την κυβέρνηση να στείλει, εδώ και τώρα, πλοία να απεγκλωβίσει όλους τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη Μόρια και να παραλάβει όσους καταφθάνουν τις επόμενες ώρες και μέρες. Να τους μεταφέρει στην ηπειρωτική χώρα και να τους δώσει αμέσως ταξιδιωτικά έγραφα για τις χώρες της ΕΕ.
2. Να κλείσει τώρα η Μόρια και να μην ανοίξει κανένα άλλο Hot spot στο νησί.
3.Να σταματήσουν αμέσως οι δήμαρχοι και η περιφερειακή αρχή να συναποφασίζουν με το βουλευτή της κυβέρνησης Χ. Αθανασίου ο οποίος είναι συνένοχος για την εισβολή και τις αγριότητες των ΜΑΤ στο νησί
4. Να σταματήσουν κάθε ενέργεια η οποία οδηγεί στην απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση να υπάρξει αντιπαράθεση των κατοίκων του δήμου της Μυτιλήνης κατά των κατοίκων του δήμου της Δυτικής Λέσβου και το αντίστροφο.
5. Να απομονωθεί κάθε φωνή και ομάδα που καλεί σε βιαιοπραγία κατά των θυμάτων, κατά των προσφύγων και μεταναστών που η κυβέρνηση της Τουρκίας χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί για να υπηρετήσει τα επιθετικά της σχέδια στη Συρία έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
6. Ο λαός της Λέσβου ενωμένος και πάλι πρέπει να στρέψει την πάλη του κατά των σχεδίων να γίνει το νησί φυλακή της ΕΕ.

 

Μάνος Δούκας στην katiousa.gr

 

Μοιράσου το άρθρο!