Άρθρα - Γνώμες

12/05/2020 - 06:39

Θα τολμήσουμε να κάνουμε πεζοδρομήσεις στη Μυτιλήνη ή θα βουλιάξουμε στη μιζέρια μας;

Σε Αθήνα και Θεσσαλονική (καθώς και σε άλλες πόλεις) υπάρχει μια έντονη συζήτηση για τις πεζοδρομήσεις που θα γίνουν ώστε να υπάρξει στήριξη των καταστημάτων εστίασης. Δήμαρχοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και κάνουν τολμηρές προτάσεις. Πρωτοβουλίες που έχουν και την στήριξη της Κυβέρνησης ώστε να λυθούν μια σειρά από τεχνικά και οικονομικά θέματα.  Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή πρωτοβουλία του Δημάχου Αθηναίων.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο της Αθήνας κ. Μπακογιάννη, το δίκτυο πεζοδρομήσεων θα φέρει τον τίτλο «Ο μεγάλος περίπατος», χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες. Σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρει: «Πρώτη συνάντηση της εβδομάδας του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη. Ο Κώστας Μπακογιάννης έχει προετοιμάσει μια εξαιρετική πρόταση ευρείας πεζοδρόμησης στο κέντρο της Αθήνας με τον τίτλο "Ο μεγάλος περίπατος". Το Υπουργείο Εσωτερικών στηρίζει με ενθουσιασμό το σχέδιο του».

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι κάνουμε στην πόλη της Μυτιλήνης. Θα τολμήσει ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρουν γενναίες αποφάσεις ή θα βουλιάξουμε πάλι στην μιζέρια μας και στην εσωστρέφειά μας;

Και η πεζοδρόμηση στη Μυτιλήνη δεν πρέπει να αφορά μόνο το ιστορικό κέντρο αλλά και άλλα σημεία της πόλης. Η πεζοδρόμηση της προκυμαίας στη Μυτιλήνη - όσο τολμηρό και αν ακούγεται - μπορεί να γίνει. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η πόλη μπορεί να λειτουργήσει με κλειστή την προκυμαία. Με σωστό σχεδιασμό θα μπορούσε η προκυμαία Μυτιλήνης να μεταμορφωθεί τις απογευματινές και βραδινές ώρες σε ένα εκπληκτικό πεζόδρομο. Ας κοιτάξουμε το σχεδιασμό που γίνεται σε άλλες πόλεις που είναι δίπλα στη θάλασσα.

Στην αντιμετώπιση της πανδημίας αναγκαστήκαμε να ξεχάσουμε τι είναι φυσιολογικό και τι όχι. Δειξαμε μεγάλη ικανότητα προσαρμογής και μεγάλες αντοχές. Και τώρα που πρέπει να είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε ας συμβάλλουμε όλοι ώστε να βοηθηθεί ο κλάδος της εστίασης. Ένας κλάδος που έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο. Ας μην ξεχνάμε ότι γύρω από την εστίαση υπάρχουν μια σειρά επαγγέλματα που έχουν άμεση ή έμμεση εξάρτηση. 

Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος. Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να μεταμορφώσει την πόλη. Να κλείσει τα αυτιά σε συντηρητικές και γραφικές φωνές και να τολμήσει. Σε συνεργασία με τους επαγγελματίες, την Αστυνομία , το Λιμενικό, την Πυροσβεστική  και ειδικούς ας βρούνε λύσεις που θα είναι προς όφελος όλων μας. Απόψεις του στυλ "γιατί να δώσουμε δημόσιο χώρο σε ιδιώτες" δεν έχουν θέση. Όλος ο πλανήτης έχει περάσει μια πανδημία που αλλάζει τα πάντα. Εκτός από τον τρόπο ζωής μας ας αλλάξουμε και ως άνθρωποι. Ας κοιτάμε και τον διπλανό μας. Αν έχουμε ανάγκη να ρίξουμε χολή... ας κρατήσουμε τη χολή μας για την εποχή που ο κορονοϊός θα αποτελεί  παρελθόν. 

( φωτο Πέτρος Κοντορούσης )

Μοιράσου το άρθρο!