Άρθρα - Γνώμες

13/02/2022 - 20:31

Τι είναι ρεαλισμός στη Λέσβο; Το παράδειγμα της Ρόδου το 2014!

Γράφει ο Χρήστος Τσιβγούλης *

Επειδή τελευταία ακούγονται αντιφατικά επιχειρήματα γύρω από το μεταναστευτικό, την Βάστρια, τον Καρά τεπέ και το Σύμφωνο για την μετανάστευση ένιωσα την ανάγκη να καταγράψω αυτά που έχουν αποτυπωθεί σε νόμους και συμφωνίες. Έτσι:

- Η Βαστρια θα έχει έκταση 415 στρέμματα ενώ ο χώρος που περικλείεται μεταξύ των σχεδιαζόμενων μεγάλου πλάτους διόδων υπερβαίνει τα 1000 στέμματα ( πάνω από το 60% της έκτασης της Μυτιλήνης σύμφωνα με το Google Earth)

- H αρχική χωρητικότητα της δομής θα είναι 5,000 αλλά υπάρχει πρόβλεψη να μπει δεύτερος όροφος στα ΠΡΟΚΕΚΑ και αυτομάτως να αυξηθεί η χωρητικότητα κατά αρκετές χιλιάδες (χωρίς να επεκταθεί η χωροθετημένη έκταση)

- Θα πρόκειται για μόνιμη υποδομή εδραζόμενη σε σκυρόδεμα η οποία θα διαθέτει 25 εστιατόρια, 20 καταστήματα, 4 γήπεδα, 4 παιδικές χαρές, χώρους λατρείας κτλ

- Η περιοχή βρίσκεται μέσα στο εκτεταμένο πευκοδάσος του νησιού μας. Αποτελεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής και εφάπτεται σε ζώνη Natura. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς που θα καταστρέψει το μισό νησί σε περίπτωση υλοποίησης του έργου είναι προφανής

- Δεν έγινε για την περιοχή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όπως ορίζει ο νόμος γιατί προφανώς θα ήταν πολύ δύσκολο να υπάρξει θετική γνωμοδότηση του δασαρχείου για μια τέτοια ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή.

- Ο καταυλισμός στον Καρά τεπές χτίστηκε αφού εκμεταλλεύτηκαν την κήρυξη  της Λέσβου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για ένα χρόνο, λες και είχαμε πόλεμο.

-Οι 1,900 που βρίσκονται τώρα στον Καρά τεπέ, σταθερά εδώ και μήνες, δεν είναι το αποτέλεσμα των υφιστάμενων ροών αλλά είναι κυρίως άνθρωποι που έχουν αρνητική απόφαση ασύλου και άρα είναι εγκλωβισμένοι εδώ.

-Το υπό διαβούλευση Σύμφωνο για την μετανάστευση προβλέπει ότι όσοι θα έχουν απορριπτική απόφαση ασύλου θα παραμένουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δηλαδή στο νησί μας, μέχρι να απελαθούν, δηλαδή ποτέ.

-Με την απόφαση να χαρακτηριστεί η Τουρκία ασφαλής χώρα, όσοι θα έρχονται στην Ελλάδα δεν θα δικαιούνται άσυλο και θα εγκλωβίζονται στα νησιά του Αν. Αιγαίου και τον Έβρο μέχρι να τους δεχθεί πίσω η Τουρκία, δηλαδή για πάντα.

-Όσοι θα βγαίνουν στην Κρήτη ή την Ρόδο θα έρχονται στο νησί μας γιατί τα νησιά αυτά δεν έχουν, και καλά κάνουν, υπερδομές.

Και μετά από όλα αυτά προκύπτουν αβίαστα κάποια ερωτήματα.

-Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη όταν θα πάρει φωτιά που από την Βάστρια θα καταλήξει στα Βατερά; Πόσο απίθανο είναι αυτό όταν χιλιάδες άνθρωποι και εκατοντάδες οχήματα θα κυκλοφορούν μέσα στο πυκνό αυτό δάσος;

-Ποιος εγκέφαλος έχει σκεφτεί να εγκλωβίζει χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους και να δημιουργεί γκέτο ανθρώπων, προερχόμενων από χώρες συμμάχους της Τουρκίας όπως το Πακιστάν, στα νησιά του Αν. Αιγαίου, την στιγμή που η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία τους και απαιτεί την αποστρατικοποίηση τους; Δεν πήραμε το μάθημά μας από την εργαλειοποίηση αυτών των ανθρώπων από την Τουρκία ακόμα; Δεν γνωρίζουμε ότι βασική στόχευση της Τουρκίας είναι η υλοποίηση του Νεοθωμανικού οράματος της και η Γαλάζια πατρίδα σύμφωνα με τα οποία το μισό Αιγαίου και τα νησιά του πρέπει να ανήκουν σε αυτή;

-Ποια ανάπτυξη περιμένουμε στο νησί μας όταν αυτό θα είναι στιγματισμένο στο διηνεκές σαν μια τεράστια φυλακή; Δεν φτάνουν αυτά που έχουμε υποστεί τόσα χρόνια; Δεν έχουμε πληρώσει το τίμημα που μας αναλογούσε;

Το 2012 ο τότε υπουργός δημόσιας τάξης Ν. Δένδιας είχε ανακοινώσει από τα έδρανα της βουλής ότι θα φτιαχτούν 2 μεγάλες δομές, μια στη Λέσβο και μια στη Ρόδο, και άλλες μικρότερες σε άλλα νησιά. Στη Λέσβο έγινε η Μόρια. Στη Ρόδο τίποτα (γιατί άραγε; ). Μέχρι το 2014 υπήρχαν ροές στην Ρόδο. Μετά σχεδόν σταμάτησαν (γιατί άραγε; ). Είναι μακρύτερα η Ρόδος από τις ακτές της Τουρκίας σε σχέση με την Λέσβο;

Για όσους μιλάνε για ρεαλισμό. Ρεαλισμός είναι η επιβίωση του νησιού μας. Ρεαλισμός είναι η Ελλάδα να θέσει τις κόκκινες γραμμές της στην ΕΕ και να μην επιτρέψει να γίνουν τα νησιά μας χώροι διαλογής ανθρώπων.

Ρεαλισμός είναι να μην γίνει η Βάστρια και να κλείσει ο Καρά τεπές. Ρεαλισμός για το ακριτικό νησί μας είναι να υπάρχει ένα μικρό κέντρο καταγραφής μόνο. Ούτε απονομή ασύλου ούτε ΠΡΟΚΕΚΑ.

Ρεαλισμός είναι να συνεχίσουν να φυλάσσονται τα σύνορα μας όπως τώρα.

Τα νησιά μας είναι για την ΕΕ πέντε κουκκίδες κάπου στην άκρη. Για την Ελλάδα όμως είναι λόγος ύπαρξης γιατί τα νησιά μας είναι το Αιγαίο και το Αιγαίο είναι η Ελλάδα.

 ω

 

*Χρήστος Τσιβγούλης

*Πρόεδρος Κώμης / μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνας Λέσβου για το μεταναστευτικό 

Μοιράσου το άρθρο!