Άρθρα - Γνώμες

06/04/2021 - 15:33

Το ξεπούλημα των ΕΛΤΑ γίνεται με τη σύμφωνη πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα

Γράφει ο Γιάννης Ζαφειρίου *

Αρκετή συζήτηση γίνεται τελευταία για τα προβλήματα που προκύπτουν στα ταχυδρομικά καταστήματα και πρακτορεία των ΕΛΤΑ, λόγω της συρρίκνωσης των καταστημάτων, της μεταφορά των υπαλλήλων από κατάστημα σε κατάστημα, της υποβάθμισης γενικότερα των λειτουργιών τους.  

Η αλήθεια είναι, πως δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία, αντιθέτως, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ απλά ολοκληρώνει το έργο που άφησαν ημιτελές οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ). 

 

***

Την Τρίτη 1η Δεκέμβρη του 2020, ο υπουργός οικονομικών καταθέτει την τροπολογία 598/101.1.12.2020 «Ρυθμίσεις για τα ελληνικά ταχυδρομεία και άλλες διατάξεις» για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Η τροπολογία είχε 12 άρθρα και μέσα σε 24 ώρες, συζητήθηκε και ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης 2 του Δεκέμβρη, από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.  

Το ΚΚΕ ψήφισε ΟΧΙ, όπως και τα άλλα κόμματα για διαφορετικούς λόγους. 

Για την ιστορία, η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο με τίτλο «Περιστολή του λαθρεμπορίου - Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού (...) κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων». 

 

***

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, μόλις κατατέθηκε η τροπολογία απαίτησε από το βήμα της Βουλής την απόσυρση της, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση την ώρα που στο όνομα της πανδημίας παίρνει μέτρα σε βάρος του λαού η ίδια «είναι ασυγκράτητη» και νομοθετεί «ορυμαγδό αντιλαϊκών μέτρων» μετατρέποντας «τη βουλή σε πρωτοκολλητήριο» αντιδραστικών νομοθετημάτων. 

Τόνιζε επίσης η βουλευτής του ΚΚΕ, πως, στόχος της κυβέρνησης είναι με συνοπτικές διαδικασίες να αφαιρεθούν τα όποια εμπόδια υπάρχουν για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ και σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι σε αυτήν κατεύθυνση έχουν βάλει και άλλοι το χεράκι τους, κι ας σηκώνουν σήμερα (σ.σ. 2/12/2020) υποκριτικά τους τόνους της αντιπαράθεσης. 

 

***

Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ ξέρουν ότι τον λογαριασμό για το ξεπούλημα του οργανισμού, για το άγριο σάρωμα των εργασιακών σχέσεων, για τον διωγμό χιλιάδων εργαζομένων με εθελουσία (2.000 έγραφε η τροπολογία), για τις αθρόες μεταθέσεις και μετατάξεις, για τις νέες προσλήψεις στα ΕΛΤΑ που δεν θα έχουν ΣΣΕ και μονιμότητα, που θα αλωνίζουν οι εργολάβοι, οι πράκτορες και τα δουλεμπορικά γραφεία ενοικίασης εργαζομένων, θα το πληρώσουν οι ίδιοι και ο ελληνικός λαός

Όταν θα αργοπορεί να φανεί ο ταχυδρόμος για την αλληλογραφία, όταν θα κλείσουν εκατοντάδες γραφεία συναλλαγής και διανομής σε όλη την Ελλάδα, όταν θα δυσκολέψει η ζωή του λαού, τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν γι’ άλλη μια φορά ο ίδιος ο λαός και οι εργαζόμενοι με μειώσεις μισθών και επιδομάτων. 

Επίσης, θα ακριβύνει η πρόσβαση στην ταχυδρομική υπηρεσία. Η καθολική υποχρέωση να φτάνει το ταχυδρομείο σε κάθε σημείο της χώρας, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο, θα μπαίνει στο ζύγι του κέρδους. Έτσι θα συνεχίσουν να κλείνουν καταστήματα, θα μειωθεί και άλλο ο αριθμός των ταχυδρόμων, θα μπουν νέα κριτήρια για την παράδοση γραμμάτων και δεμάτων ανάλογα με το αν αυτό επιφέρει κέρδος στον επενδυτή και όχι η υποχρεωτική και καθημερινή παράδοση όπως γνωρίζαμε, αλλά όλο και περισσότερο βλέπουμε να σταματάει. 

Ο λαός μας σήμερα έχει ανάγκη για σύγχρονες ταχυδρομικές υπηρεσίες, καθολικές και προσβάσιμες σε κάθε περιοχή της χώρας, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες. Με σύγχρονες υποδομές, γραφεία, κέντρα διαλογής, οχήματα και μέσα που να διασφαλίζουν τη φτηνή και ποιοτική πρόσβαση σε ενιαία κοινωνική υπηρεσία ταχυδρομείου-ταχυμεταφορών. 

Οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με σύγχρονούς όρους δουλειάς και αμοιβής που να κατοχυρώνονται μέσα από ΣΣΕ. 

 

***

Στις 7-1-2021 η Ένωση Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Πέτρας, προσκάλεσε φορείς, επαγγελματικούς συλλόγους, τοπικά συμβούλια και Δημοτικούς Συμβούλους των χωριών της Δ.Ε. Πέτρας, και σε ψήφισμα τους απαιτούσαν τη διατήρηση του Ταχυδρομικού καταστήματος της περιοχής τους και την πλήρη στελέχωση του με μόνιμο προσωπικό και πλήρη δικαιώματα, ώστε να παρέχονται σύγχρονες, ποιοτικές και φθηνές ταχυδρομικές υπηρεσίες. 

Επίσης, στις 8 Γενάρη η Μαρία Κομνηνάκα επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος περιόδευσε στα γραφεία των ΕΛΤΑ σε Πέτρα και Αγία Παρασκευή όπου συνομίλησε με τους εργαζόμενους ενώ κατέθεσε αναφορά το ψήφισμα τους προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης μαζί με τους βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλη Συντυχάκη

Τέλος, η βουλευτής του ΚΚΕ, περιόδευσε την Παρασκευή 2 Απρίλη στο ταχυδρομικό κατάστημα των ΕΛΤΑ στην Καλλονή

 

***

Στις 9 Φλεβάρη 2021, οι παραπάνω βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν επίσης ερώτηση προς τον Υπουργό, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των χωριών της Λέσβου και της Λήμνου ως απόρροια της κατάργησης των καταστημάτων ΕΛΤΑ στις περιοχές τους (είχε δημοσιευτεί ολόκληρη στην εφημερίδα «Νέο Εμπρός» στις 17-2-2021 αρ.φ. 1321). 

Πριν λίγες μέρες δόθηκε η απάντηση του Υπουργού, στην οποία διαβάζει κανείς για «πρόγραμμα μετασχηματισμού», για «οικονομικό εξορθολογισμό», για «επιχειρησιακό εκσυγχρονισμό», για «ανασχεδιασμό των δρομολογίων» κ.λ.π. 

Και πάνω σε ποια τροπολογία «πατάει» η απάντηση; Σε αυτήν που ψήφισε η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ στις 2 του Δεκέμβρη. 

Και φυσικά, πίσω από τις λέξεις «εξορθολογιμός» και «εκσυγχρονισμός», και η σημερινή κυβέρνηση καθώς και οι προηγούμενες, κρύβουν ότι κριτήριο για την λειτουργία των υπηρεσιών ταχυδρομείου-ταχυμεταφορών είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι οι ανάγκες του λαού και των εργαζομένων. 

 

***

Εν κατακλείδι. Επειδή γίνεται αρκετή συζήτηση για τα καταστήματα των ΕΛΤΑ σε χωριά του νησιού μας, για να μην μας πιάσουν κορόιδα, το συνοψίζω:  

Το σχέδιο χρόνια τώρα είναι να ιδιωτικοποιηθούν τα ΕΛΤΑ. 

Στις 22 Μάη του 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (μαζί με τους ΑΝΕΛ) ψήφισε την άμεση μεταβίβαση των ΕΛΤΑ στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων ή Αποκρατικοποιήσεων για ορισμένους (μαζί με ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ).   

Η σημερινή Κυβέρνηση παίρνει την σκυτάλη και πάει να το ολοκληρώσει. 

Συμπέρασμα: Το ξεπούλημα των ΕΛΤΑ γίνεται με τη σύμφωνη πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα

 

* Γιάννης Ζαφειρίου 

Μέλος της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ 

Μοιράσου το άρθρο!