Άρθρα - Γνώμες

22/05/2019 - 16:56

Ζητείται «έμπειρος» υποψήφιος στη Λέσβο για να απαντήσει στον Δημήτρη

Γραφεί ο Δημήτρης Τσαμουράς * ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ «ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ» ;

Έφτασε λοιπόν η ώρα της κάλπης, και τα déjà vu τρυπάνε το μυαλό μας. «Με όραμα για το τόπο», «Με όρεξη για προσφορά», «Έμπειρος αυτοδιοικητικός». Ειδικά με αυτό το τελευταίο με διαπερνά μια ρίγη.

‘Ολη η κάστα αυτών που για χρόνια βάζουν υποψηφιότητα – και οι περισσότεροι εκλέγονται – θεωρούν προτέρημα τους την προηγούμενη ενασχόληση τους, τόσο που τη διαλαλούν. Κι όλα αυτά στην φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης. Ο φτωχός και κουτσός συγγενείς είναι εδώ, ενωμένος δυνατός.


Στην πλειοψηφία τους άνω των 50-60, όλοι οι παραπάνω αγνοούν τις κοσμογονικές αλλαγές του 21ου αιώνα που έρχονται. Δε τους κατηγορώ, είναι βλέπετε η 3η ηλικία που ξεκινά, και η ευελιξία μειώνεται αισθητά. Δε έχει χώρο ο νους για νέα δεδομένα, και αν έχει, είναι «μόνο για ανάγνωση». Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ, πολλά επαγγέλματα θα χαθούν, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπει στη ζωή μας. Στον αντίποδα, εμεις συζητάμε αν τα σκουπίδια μαζεύονται καλύτερα  μνημονιακά ή αντιμνημονιακά. Δίνουμε credits σε έναν αντιδήμαρχο καθαριότητας διότι βγαίνει στο δρόμο και τα μαζεύει ο ίδιος – και μπράβο του –  όταν παραστεί ανάγκη.  

Την ίδια στιγμή, το Άμστερνταμ έχει υπόγειους κάδους σκουπιδιών, με ενσωματωμένους αισθητήρες ώστε να βλέπει ο οδηγός στο tablet του ποιος θέλει άδειασμα, μειώνοντας τα «ενοχλητικά» για τον τουρισμό δρομολόγια. Ά, ξέχασα, δεν χρειάζεται άλλους 2 υπαλλήλους στο πίσω μέρος του οχήματος , καθώς ένας μίνι γερανός αδειάζει τον κάδο στο όχημα.

Εδώ μπαίνουν οι προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος, πως θα αντιμετωπίσουμε τις θέσεις εργασίας που χάνονται μπροστά στα οφέλη της νέας εποχής; Η μήπως τελικά εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις δουλειές με  όρους 1980; Ποιος όμως από δαύτους θα μας μιλήσει γι αυτά; Για να μη με πείτε εμπαθή, μπορεί και να τα αγνοούν.


Οι περισσότεροι νέοι τα σιγοσυζητάμε , αλλά πέφτουμε σε τοίχο όταν πρέπει να τα ζυγίσουμε με τον θείο μας που κατεβαίνει υποψήφιος, με τον παλιό δήμαρχο που «πονάει» τον τόπο – είναι και στρατιώτης του κόμματος - .

Τελικά μήπως τον πονάει τον τόπο με την άλλη έννοια; Μήπως με τα κριτήρια μας εμείς οι ίδιοι αφήνουμε τα μέρη μας να βαδίζουν σε εποχές παλιότερες, αντίστοιχες με τις αντιλήψεις των επαγγελματιών υποψηφίων;


Η πλειοψηφία των νέων φωνασκεί για την κοινώς ομολουμένη μετριότητα που ζούμε, και θέλει αναληφθεί η μπακέτα που κάποιους νεότερους, που αντιλαμβάνονται τον κόσμο λίγο καλύτερα.

Ας με συγχωρέσουν οι νοικοκυρές και οι συνταξιούχοι– «κοσμούν» τα ψηφοδέλτια , συμπαθέστατοι κατά τα άλλα -, αλλά η αυτοδιοίκηση έχει περισσότερη ανάγκη από δεξιότητες και «thinking out of the box» που λέμε και στη Γέρα. 


Η Μυτιλήνη των τόσων νέων επιστημόνων και αποφοίτων μεταπτυχιακών τίτλων που είναι;

 

* Ο Δημήτρης Τσαμουράς είναι από τη Μυτιλήνη, ζει όμως στην Αθήνα λόγω εργασίας. Ένας νέος άνθρωπος που θέλει να έρθει στο νησί μας και να κάνει οικογένεια;

Μοιράσου το άρθρο!