Αστυνομικό Ρεπορτάζ

05/12/2019 - 17:22

27 ετών νεκρή από φιάλη υγραερίου στον Καρά Τεπέ Μυτιλήνης

Σε έκρηξη φιάλης υγραερίου οφείλεται η πυρκαγιά σήμερα σε οικίσκο στον καταυλισμό προσφύγων του Καρά Τεπέ που είχε σαν αποτέλεσμα να απανθρακωθεί, μια 27χρονη πρόσφυγας από το Αφγανιστάν που διέμενε εκεί με την οικογένεια της.

Η φιάλη είχε μπει παράτυπα στον καταυλισμό (δεν επιτρέπεται η χρήση φιαλών υγραερίου στον καταυλισμό) από την οικογένεια των Αφγανών προκειμένου να χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαγητού. Ταυτόχρονα λειτουργούσε μέσα στον οικίσκο άλλο θερμαντικό μέσο αφού χθες λόγω του ψύχους δεν επαρκούσε η θέρμανση με κλιματιστικά που υπάρχει εκεί και έχουν τοποθετηθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες πριν δυο χρόνια.

Από το θερμαντικό μέσο που λειτουργούσε μέσα στον οικίσκο πήραν φωτιά τα κλινοσκεπάσματα οπότε και προκλήθηκε η έκρηξη της φιάλης.

Ας σημειωθεί ότι τα κλιματιστικά στους οικίσκους λειτουργούν με ενέργεια που παράγουν δυο ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη. Αυτά παράγουν ενέργεια και για τη συνολική ηλεκτροδότηση του καταυλισμό. Κι αυτό γιατί ο καταυλισμός δεν είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο της ΔΕΗ. Και δεν μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο αφού οι χρήσεις γης που έχουν στο παρελθόν ορισθεί για την περιοχή, δεν επιτρέπουν λειτουργίες όπως η κατοικία.

 

Η άτυχη γυναίκα διέμενε στον οικίσκο με τον 28χρονο σύζυγο της και τα τρία τους παιδιά, πέντε, δύο ετών και ένα νεογέννητο βρέφος. Τα παιδιά διασώθηκαν από τον πατέρα τους ο οποίος στην προσπάθεια του να βγάλει και τη γυναίκα του από το καιόμενο οικίσκο έχασε τις αισθήσεις του. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά είναι καλά στην υγεία του. Από τη φωτιά καταστράφηκε και δεύτερος οικίσκος χωρίς άλλα προβλήματα.

Ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ που ανήκει στο δήμο Μυτιλήνης, φιλοξενεί 1324 πρόσφυγες, όλοι μέλη ευάλωτων ομάδων οι περισσότεροι από τους οποίους οικογένειες με μικρά παιδιά.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!