Αστυνομικό Ρεπορτάζ

03/04/2020 - 16:38

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τα νέα δέκα μέτρα που θα ανακοινώσει η Κυβέρνηση

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» δέκα είναι τα μέτρα που θα ισχύσουν μέχρι το τέλος Μαΐου και θα αφορούν στις άσκοπες μετακινήσεις.

Η μείωση στο όριο συναθροίσεων, κάτω του σημερινού των δέκα ατόμων, εξετάζεται με σκοπό να περιοριστούν οι μεγάλες συγκεντρώσεις ειδικά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Στο ίδιο πλαίσιο θα αποκλειστούν και συγκεκριμένοι δημόσιοι χώροι.

Όσον αφορά στην μετακίνηση των ηλικιωμένων θα είναι πιθανώς οι μόνοι που θα μπορούν να συμπληρώνουν ειδική χειρόγραφη βεβαίωση, μιας και δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα αποστολής γραπτού μηνύματος.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα είναι αποδεκτό μόνο sms, με πλαφόν δύο την ημέρα.

Παράλληλα θα μειωθεί και το χρονικό όριο των μετακινήσεων, διαφορετικά σε κάθε περίπτωση, ενώ θα απαγορευτεί η μετακίνηση εκτός του δήμου μόνιμης κατοικίας, με σκοπό να περιοριστούν στο ελάχιστον οι «επισκέψεις» ενόψει Πάσχα.

Μεγάλη βαρύτητα δίνεται από την κυβέρνηση στους ελέγχους που θα πραγματοποιούν οι αστυνομικοί σε εθνικές οδούς, λιμάνια, σταθμούς τρένου και στάσεις λεωφορείων, ενώ υπουργοί δηλώνουν έτοιμοι να κλείσουν και τα διόδια αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να επιτρέψει τη διεξαγωγή λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών σε κάποιους ναούς, όπως το ζήτηση η Ιερά Σύνοδος, με σαφείς όμως εντολές να μην χρησιμοποιούνται μεγάφωνα και να αποτρέπεται η συγκέντρωση πιστών.

 

Τα δέκα μέτρα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων», έρχεται νέο κύμα μέτρων που περιλαμβάνει:

1. Αύξηση προστίμου για άσκοπη κυκλοφορία

2. Νέο όριο συναθροίσεων ( κάτω των 10 ατόμων)

3. Αποκλεισμός δημόσιων χώρων

4. Ειδική βεβαίωση εξόδου για ηλικιωμένους

5. Πλαφόν  εως 2 sms ημερησίως

6. Διαφορετικά χρονικά όρια μετακινήσεων

7. Αστυνομικοί έλεγχοι σε εθνικές οδούς, λιμάνια, σταθμούς, στάσεις λεωφορείων

8. Κλείσιμο των διοδίων

9. Μετακίνηση εκτός δήμου, άπαξ, με βεβαίωση κατοικίας

10. Κλειστές λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, σε επιλεγμένες εκκλησίες μητροπόλεων

 

Εξετάζεται απαγόρευση μετακινήσεων ανάμεσα στα νησιά

Την εξέταση ακόμη πιο αυστηρών μέτρων όσον αφορά τις μετακινήσεις στα νησιά ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Αυτό που σκεφτόμαστε είναι να σταματήσουν οι άσκοπες μετακινήσεις ανάμεσα στα νησιά πλην των εργαζομένων ή για λόγους υγείας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

 

 

Σύμφωνα με τον ίδιο πληθαίνουν τα αιτήματα κυρίως από μικρά νησιά προκειμένου να μην υπάρξουν μετακινήσεις επισκεπτών σε αυτά.

Σημείωσε, μάλιστα, με νόημα ότι «από τα 110 κατοικημένα νησιά στην Ελλάδα μόνο 9 έχουν νοσοκομεία αναφοράς και μόνο η Κρήτη έχει υποδομή νοσηλείας ασθενή με Covid-19».

«Εάν διασφαλίσουμε να έχουμε ικανοποιητικά επίπεδα διασποράς τον Απρίλιο μπορεί να αισιοδοξούμε ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες» ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη πτώση που υπάρχει στην επιβατική κίνηση τονίζοντας την ανάγκη «να έχουμε ακτοπλοΐα και την επόμενη ημέρα».

 

Μοιράσου το άρθρο!