Αστυνομικό Ρεπορτάζ

01/08/2013 - 14:53

Δηλώσεις του ιδιοκτήτη του οπλισμένου σκάφους: Πηγαίναμε Μυτιλήνη και όχι Τουρκία

Α

ντιμέτωποι με βαρύτατες διώξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που άπτονται της τρομοκρατίας βρίσκονται οι 4 συλληφθέντες που εντοπίστηκαν να μεταφέρουν όπλα και εκρηκτικά τα ξημερώματα της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου- Οινουσσών.

Ο Εισαγγελέας Εφετών άσκησε κατά των 4 κακουργηματική δίωξη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, συνδρομή από κοινού σε κατασκευή, κατοχή, διακίνηση, μεταφορά και προμήθεια εκρηκτικών υλών, όπλων και πολεμικού υλικού σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 183- 197 του Κ.Π.Δ..

«Δεν ήξερε τι μετέφερε»

Άγνοια για το είδος του φορτίου που μετέφερε δηλώνει στον "Πολίτη της Χίου" μέσω του δικηγόρου του Γ. Κατσιάδα ο 55χρονος Έλληνας Α.Φ. που είναι και ο ιδιοκτήτης του σκάφους που μετέφερε τους 2 Τούρκους κουρδικής καταγωγής.

Σύμφωνα με την πρώτη δήλωση του 55χρονου, ο προορισμός ήταν η γειτονική Μυτιλήνη και όχι τα τουρκικά παράλια όπως κατηγορείται από τις αρχές.

«Ο πελάτης μου θέλει να μεταφέρει μέσω της εφημερίδας σας ότι δεν ήξερε τι φορτίο μετέφερε. Όπως δηλώνει όλος ο οπλισμός ήταν μέσα σε σάκους και σακούλες. Επιπλέον όταν έγινε ο έλεγχος από το Λιμεναρχείο σταμάτησε αμέσως. Δεν απέφυγε κανέναν έλεγχο, ούτε έκανε ελιγμούς. Απεναντίας σταμάτησε το σκάφος θεωρώντας ότι οι επιβαίνοντες έχουν τα νόμιμα έγγραφα. Δεν ήξερε όμως τι υπήρχε μέσα στους σάκους», είπε ο δικηγόρος του 55χρονου.

πηγη: politischios.gr

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σκάφος με βάση όσα μετέδωσε ο ΑΝΤ1 έχει νηολόγιο Πλωμαρίου



Μέλη της ένοπλης τουρκικής οργάνωσης DHKP-C (Επαναστατικό Κόμμα - Μέτωπο της Λαϊκής Απελευθέρωσης) που σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις σε τουρκικές πόλεις όμοιες με αυτές που είχαν πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου 2013 κατά των γραφείων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του τούρκου πρωθυπουργού Ρετzέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς και του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Αγκυρα φαίνεται ότι είναι τελικά οι δύο αλλοδαποί που συνελήφθησαν την Τρίτη το πρωί σε ταχύπλοο ανοικτά της Χίου.

Εναν εξ αυτών (Χασάν Μπιμπέρ είναι το όνομά του που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τουρκικές Αρχές) αναζητούσε η αστυνομία της γειτονικής χώρας για τις δύο προαναφερθείσες βομβιστικές επιθέσεις. Ο Μπιμπέρ τη δεκαετία του 1990 κατείχε τη θέση του προέδρου της Γενικής Ενωσης Λιμενικών Επιχειρήσεων στην Τουρκία. Αργότερα εντάχθηκε στη συγκεκριμένη ένοπλη οργάνωση με βάση στη Μερσίνα και φέρεται να έχει εκπαιδευθεί στη Συρία. Μάλιστα από την περασμένη άνοιξη τούρκοι αξιωματούχοι είχαν διατυπώσει την εκτίμηση ότι ο συγκεκριμένος ύποπτος «κρύβεται σε άλλη χώρα για να προετοιμάσει νέα επίθεση στο τουρκικό έδαφος».

Παράλληλα οι ελληνικές Αρχές προσήγαγαν υπόπτους από τη Θεσσαλονίκη που είχαν συσχετισθεί προ διετίας με έκρηξη σε διαμέρισμα στην Τριανδρία που σχετίζεται πάλι με την οργάνωση DHKP-C. Πλέον η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει διαμορφώσει μια πλήρη εικόνα και έχει συνθέσει το παζλ για το δίκτυο της τουρκικής ένοπλης οργάνωσης που, όπως είχε αποκαλύψει χθες «Το Βήμα», υποκρύπτεται πίσω από το πλωτό οπλοστάσιο το οποίο εντοπίστηκε σε ταχύπλοο ανοικτά της Χίου.

Οι δύο βομβιστικές επιθέσεις της 19ης Μαρτίου σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα λίγο πριν από τις 9 το βράδυ στην Αγκυρα - τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο άτομα. Είχαν πετάξει χειροβομβίδες στην είσοδο του κτιρίου του υπουργείου Δικαιοσύνης ενώ στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP εκτόξευσαν ρουκέτες από ίδιου τύπου εκτοξευτήρες που βρέθηκαν τόσο στο ταχύπλοο στη Χίο όσο και σε διαμέρισμα στην Τριανδρία όπου έμενε μέλος της ίδιας οργάνωσης και σημειώθηκε έκρηξη τον Οκτώβριο του 2011. Στις 20 Μαρτίου άγνωστος πέταξε εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στον κήπο των γραφείων τοπικού κρατικού αξιωματούχου στη συνοικία Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα αστυνομική μονάδα εξουδετέρωσε εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί μπροστά από πολιτιστικό κέντρο στο ίδιο σημείο της πόλης.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είχε δηλώσει τότε ότι «η επιλογή των στόχων - υπουργείο Δικαιοσύνης και έδρα του κυβερνώντος κόμματος - μας κάνει να σκεφτόμαστε πως πρόκειται για ενέργεια του DHKP-C. Η οργάνωση αυτή υπέστη σοβαρά πλήγματα τις τελευταίες εβδομάδες με τη σύλληψη εκατοντάδων μαχητών του. Είναι πολύ πιθανόν ότι θέλουν να στείλουν το μήνυμα "είμαστε ακόμη όρθιοι"». Η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει και την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με δύο νεκρούς που σημειώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα. «Καμικάζι» ήταν ένα δραστήριο μέλος του DHKP-C που ήταν ετοιμοθάνατος καθώς είχε νοσήσει από ανίατη ασθένεια λόγω απεργίας πείνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., «το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες και χώρους στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Κόρινθο, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλος αριθμός συσκευών κινητής τηλεφωνίας, κάρτες SIM, μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών, συσκευές USB, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, ψηφιακοί δίσκοι CD και πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και βιβλίων. Επιπλέον προσήχθησαν 14 συνολικά άτομα, 11 από Αθήνα και τρία από Θεσσαλονίκη. Από τους 11 προσαχθέντες στην Αθήνα συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για κατοχή πλαστού διαβατηρίου και απόκρυψη των στοιχείων ταυτότητάς τους».

 

πηγη: tovima.gr

 

Μοιράσου το άρθρο!