Αστυνομικό Ρεπορτάζ

14/08/2015 - 11:54

Κουκουλοφόροι με σκάφη - Επιχείρηση αποτροπής από το ελληνικό Λιμενικό σε τουρκικό βίντεο

Ν

έο βίντεο που δημοσιοποίησε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο Dogan Haber και αναπαρήγαγαν τα περισσότερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης απεικονίζει, σύμφωνα με τις ενδείξεις, σκάφος του ελληνικού λιμενικού (είναι εμφανή τα διακριτικά με τις ρίγες στο πλάι του σκάφους) που στην αρχή είναι στραμμένο προς φουσκωτό που μεταφέρει 58 πρόσφυγες και στη συνέχεια απομακρύνεται με μεγάλη ταχύτητα από αυτούς.

 
Το βίντεο είναι τραβηγμένο από βάρκα Τούρκων ψαράδων έξω από τη Σμύρνη. Καθώς οι ψαράδες πλησιάζουν το φουσκωτό, το βίντεο τους δείχνει ριγμένους στη θάλασσα, με τη βάρκα άδεια από αέρα. Ο ψαράς ακούγεται να λέει ότι θα πάρουν στη βάρκα τους τις γυναίκες και τα παιδιά και θα ειδοποιήσουν το τουρκικό λιμενικό για να κάνει διάσωση στους άντρες.
 
Όπως έγραφε η «Εφ.Συν.», τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί μαρτυρίες προσφύγων που έπεσαν θύμα επιχείρησης αποτροπής έξω από τα νησιά του Αιγαίου από σκάφη του ελληνικού λιμενικού, λίγο πριν περάσουν τα έτσι κι αλλιώς δυσδιάκριτα σύνορα με την Ελλάδα.
 
Οι μαρτυρίες συγκλίνουν πως ομάδες κουκουλοφόρων από ελληνικά σκάφη πλησιάζουν τα φουσκωτά, αφαιρούν τις μηχανές και τα καύσιμα, και στη συνέχεια σχίζουν με μαχαίρι τις βάρκες και αφήνουν τους πρόσφυγες στη θάλασσα.
 
Το Λιμενικό αρνείται ότι συμβαίνουν παρόμοιες επιχειρήσεις σε ελληνικά ύδατα, ενώ και ο αν. υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι παραμένει σε ισχύ η πολιτική της νέας κυβέρνησης εναντίον των παράνομων επιχειρήσεων επαναπροώθησης και βίαιης αποτροπής προσφύγων στο Αιγαίο.
 
Ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας των περιστατικών, που αμφισβητούν ευθέως την πολιτική συμμόρφωσης προς το διεθνές δίκαιο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και της συχνότητας με την οποία εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα, είναι απολύτως απαραίτητο να διεξαχθεί εξονυχιστική έρευνα, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ έρευνας για παρόμοια περιστατικά, που δεν θα αφήνει καμία αμφιβολία για τη συμμετοχή του ελληνικού λιμενικού σε παρόμοιες επιχειρήσεις. 
 
Προκειμένου να μη μείνει ούτε σκιά αμφιβολίας, η έρευνα οφείλει να γίνει με διαφάνεια και τα αποτελέσματα να δημοσιοποιηθούν και, αν προκύψει παρανομία, οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
 
Ως προς το βίντεο που δημοσιεύει το τουρκικό πρακτορείο, το ελληνικό λιμενικό οφείλει να απαντήσει:
 
το σκάφος που απεικονίζεται ανήκει πράγματι στο ελληνικό λιμενικό;
ποια ήταν η αποστολή του στο σημείο όπου εμφανίζεται;
γιατί απομακρύνεται από πρόσφυγες που βρίσκονται στη θάλασσα, τη στιγμή που είναι διεθνής υποχρέωσή του να προβαίνει σε διάσωση, ακόμα και αν οι πρόσφυγες σε κίνδυνο βρίσκονται σε ύδατα άλλου κράτους; 
 
 
πηγη:  Εφημερίδα των Συντακτών / efsyn.gr Δημήτρης Αγγελίδης 
 
 
(δείτε το βίντεο )

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

Μοιράσου το άρθρο!