Αστυνομικό Ρεπορτάζ

12/06/2014 - 15:24

Ουδεμία ανοχή - Σαρωτικοί έλεγχοι από την Τροχαία Μυτιλήνης

yle="text-align: justify;">Εντατικοί και τακτικοί έλεγχοι τόσο στην πεζοδρομημένη Ερμού και Κομνηνάκη, όσο και σε θέματα οδικής ασφάλειας που συνοψίζονται κυρίως στη χρήση προστατευτικού κράνους και ζώνης ασφαλείας εντός και εκτός πόλης, την κατοχή ασφαλιστηρίου συμβολαίου και λοιπών απαραίτητων εγγράφων. Τα πρόστιμα είναι ιδιαιτέρως εξοντωτικά.


Σαρωτικούς ελέγχους στην πόλη της Μυτιλήνης και στους επαρχιακούς δρόμους, ξεκινά άμεσα η Τροχαία, με μοναδικό στόχο και σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και όλων των δυσάρεστων συνεπειών που αυτά μπορεί να επιφέρουν.
Φαίνεται πως η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και το Τμήμα Τροχαίας, επιδιώκουν όσο γίνεται τον εντοπισμό των οχημάτων που παραβαίνουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, είτε οδηγώντας επικίνδυνα, είτε χωρίς να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, όπως δίπλωμα οδήγησης, ασφάλεια αυτοκινήτου και άδεια κυκλοφορίας.

ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Όπως ανέφερε ο Υπαστυνόμος Α Κ. Μάντζιος, τα πρόστιμα που προβλέπονται από το νόμο γι αυτού του είδους τις παραβάσεις είναι εξοντωτικά κι έτσι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
«Δυστυχώς, αναφέρει ο Υπαστυνόμος Α , πολλοί οδηγοί αυτοκινήτων και δικύκλων, έχουν την κακή συνήθεια μέσα στην πόλη να μην φορούν προστατευτικό κράνος και ζώνες ασφαλείας. Οι άνδρες της Τροχαίας, είναι υποχρεωμένοι και σε αυτές τις περιπτώσεις να βεβαιώνουν κανονικά τις παραβάσεις, αφού ο νόμος σε καμία περίπτωση δεν διαχωρίζει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων εντός και εκτός πόλεων για τη χρήση των προστατευτικών μέσων. Εξάλλου, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ζώνη και το κράνος χρησιμοποιούνται για την ατομική μας προστασία, σε περίπτωση ατυχήματος.
Μία ακόμη σοβαρή παράβαση είναι η οδήγηση χωρίς ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Ο νόμος προβλέπει σε αυτή την περίπτωση 500 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση του διπλώματος και της άδειας κυκλοφορίας για έξι μήνες. Επιπλέον, η δικαιολογία «ξέχασα την ασφάλεια στο σπίτι», θα πρέπει να είναι αληθινή, αφού μέσα στα αυτοκίνητα της Τροχαίας, υπάρχουν υπολογιστές συνδεδεμένοι με τα κεντρικά συστήματα και ανά πάσα στιγμή είναι δυνατή η βεβαίωση ή διάψευση των ισχυρισμών του οδηγού.
Παράλληλα, καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα κυκλοφορούν στην πόλη μας αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα και αυτοκίνητα, οι οποίοι θα είναι σε θέση να εντοπίζουν διάφορες παραβάσεις κυρίως νεαρών δικυκλιστών, που οδηγούν επικίνδυνα, ή δημιουργούν διάφορα προβλήματα στους δρόμους της πόλης μας».

ΠΑΡΟΥΣΑ & ΣΤΗΝ ΕΡΜΟΥ
Ο Υπαστυνόμος Α Κ. Μάντζιος μαζί με τον Αστυνομικό Διευθυντή Λέσβου Π. Βάλεση, ανακοίνωσαν ότι ξεκινά εντατική περιφρούρηση της οδού Ερμού και των γύρω οδών που έχουν πεζοδρομηθεί με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής από το Φεβρουάριο, χωρίς, ωστόσο, οι οδηγοί να έχουν συμμορφωθεί με το μέτρο αυτό. «Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι η απόφαση για 24ωρη πεζοδρόμηση της Ερμού ισχύει από το Φεβρουάριο, οι οδηγοί της πόλης μας δεν έχουν συμμορφωθεί και εξακολουθούν να περνούν μέσα από την αγορά, ακόμη και όταν είναι ανοιχτή, θέτοντας σε κίνδυνο τους πεζούς.

3ΜΕΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Θα ακολουθήσει τριήμερο, το οποίο θα έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Οι άνδρες της Τροχαίας, δεν θα βεβαιώνουν πρόστιμα στους παραβάτες, αλλά θα τους ενημερώνουν για το μέτρο. Στη συνέχεια, δεν θα υπάρξει η παραμικρή ανοχή στους παραβάτες, ενώ θα γίνονται τακτικοί και εντατικοί έλεγχοι στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως πεζόδρομοι. Ανάλογη απόφαση ελήφθη από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και για την οδό Κομνηνάκη, πριν από μερικές ημέρες και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται άμεσα».
Σχολιάζοντας το γεγονός της έλλειψης προσωπικού, ώστε να γίνονται συχνότεροι και εντατικότεροι έλεγχοι, ο Δ. Μάντζιος παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο πρόσθεσε ότι η υπηρεσία κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πολίτης εις βάρος του οποίου θα βεβαιωθεί Παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, έχει προθεσμία πέντε ημερών να καταθέσει στην υπηρεσία γραπτώς τις ενστάσεις αντιρρήσεις, προκειμένου να ακυρωθεί το πρόστιμο. Μετά την πάροδο του διαστήματος αυτού, η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο και το πρόστιμο βεβαιώνεται οριστικά.

 

πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!