Αστυνομικό Ρεπορτάζ

29/05/2022 - 07:24

Προκλητικές έρευνες από το «Τσεσμέ» - Παράνομη NAVTEX «κόβει» το Αιγαίο στα δύο

Όνειρα για ... 152 νησιά

Η Άγκυρα συνεχίζει να ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, στέλνοντας με παράνομη NAVTEX το υδρογραφικό Τσεσμέ στην καρδιά του Αιγαίου.

Με την εξόφθαλμα παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους η Τουρκία δέσμευσε δύο περιοχές από τις 28 Μαΐου έως και τις 14 Ιουνίου για υδρογραφικές έρευνες του πλοίου του τουρκικού στόλου Τσεσμέ.

Την ίδια ώρα το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού στόλου πέρασε από το στενό της Χίου πλέοντας προς τον κόλπο του Ντογκάνμπεϊ, όπου θα λάβει χώρα το αποβατικό κομμάτι της άσκησης Εφές, στην οποία συμμετέχει και πυραυλάκατος της Λιβύης.

Ο υπουργός Εξωτερικών με παρέμβασή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» καλεί τους συμμάχους να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς της Τουρκίας.

«Η πολιτική της αξιοπιστίας της Ελλάδας, εκτιμώ ότι αποδίδει καρπούς. Η διεθνής θέση της χώρας μας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά. Οι εταίροι μας υπολογίζουν την Ελλάδα ως δύναμη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και βεβαίως στην Ευρώπη», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Όνειρα για… 152 νησιά

Την ίδια στιγμή στον τουρκικό Τύπο αναζωπυρώνεται η μυθοπλαστική συζήτηση περί 152 νησιών στο Αιγαίο των οποίων η κυριαρχία δεν έχει καθοριστεί.

Η Τουρκία αμφισβητεί συνολικά το καθεστώς 152 νήσων, από το βόρειο Αιγαίο ως την Κρήτη, ανάμεσα τους τις Οινούσσες, την Στρογγύλη, το Φαρμακονησί, η Σαμοθράκη, η Λέσβος, η Ικαρία, η Σάμος, η Ρόδος, η Κως, η Λήμνος.

Η Τουρκία προχωρά από τις 29 Μαΐου, ημέρα συμβολική για τον ελληνισμό, σε άτυπο «αποκλεισμό» του ανατολικού Αιγαίου έως τις 14 Ιουνίου για άσκηση έρευνας και διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος με το Πολεμικό της Ναυτικό και Αεροπορία.

Με παράνομη ΝΟΤΑΜ, στην οποία έχει αντιδράσει η Αθήνα, η Άγκυρα αμφισβητώντας έμπρακτα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, δεσμεύει πέντε περιοχές από βορρά προς νότο στο Αιγαίο, τις οποίες συνδέει και με διαδρόμους από τους οποίους ζητά από τα πολιτικά και εμπορικά μέσα να τηρούν αποστάσεις 1 και 3 ναυτικών μιλίων.

Στον Έβρο η ανάληψη επιχειρησιακών καθηκόντων των νεοαποκτηθέντων τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) M1117 του Στρατού Ξηρά τα οποία παραχωρήθηκαν δωρεάν στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος πλεονάσματος αμυντικού υλικού των ΗΠΑ, ενισχύει ακόμη περισσότερο την αμυντική θωράκιση της Χώρας.

megatv.com

Μοιράσου το άρθρο!