Αστυνομικό Ρεπορτάζ

30/01/2016 - 17:16

Τουλάχιστον 33 νεκροί πρόσφυγες στο δρόμο προς τη Λέσβο

ΔΕΗ

Tουλάχιστον 33 μετανάστες πνίγηκαν σήμερα στα ανοικτά των τουρκικών ακτών, σε ένα νέο ναυάγιο στη θάλασσα του Αιγαίου, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

 
Οι μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν αλλά και τη Μιανμάρ είχαν αναχωρήσει από την τουρκική επαρχία Τσανάκκαλε και προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στη Λέσβο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, η τουρκική ακτοφυλακή διέσωσε 75 μετανάστες.
 
Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων.
Το ανατραπέν σκάφος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από τις τουρκικές ακτές και σωσίβια γιλέκα όπως και προσωπικά αντικείμενα των μεταναστών που πνίγηκαν διακρίνονταν στην παραλία.
Μεταξύ των θυμάτων του ναυαγίου είναι και παιδιά, σύμφωνα με φωτογράφο του AFP. Το άψυχο σώμα ενός βρέφους, το οποίο ήταν ντυμένο, ξεβράστηκε στην ακτή κοντά στην πόλη Αϊβατζίκ και το σώμα άλλου μωρού περισυνελέγη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το νέο αυτό δράμα προστίθεται στα αλλεπάλληλα ναυάγια που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο Πέλαγος. Ήδη την Πέμπτη 24 μετανάστες, ανάμεσά τους 10 παιδιά, πνίγηκαν σε ναυάγιο στα ανοικτά της Σάμου. Την Τετάρτη, επτά άνθρωποι, μεταξύ τους δύο παιδιά, πνίγηκαν στα ανοικτά της Κω και την περασμένη εβδομάδα 45 μετανάστες χάθηκαν σε τρία ναυάγια, στην ίδια θαλάσσια περιοχή.
Άγκυρα και Βρυξέλλες υπέγραψαν στα τέλη Νοεμβρίου "σχέδιο δράσης" που προβλέπει ευρωπαϊκή βοήθεια 3 δισ. ευρώ στις τουρκικές αρχές με αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους να ελέγχουν καλύτερα τα σύνορά τους και να καταπολεμούν τα δίκτυα των διακινητών.
 
Ωστόσο η Ρώμη μπλοκάρει τη χρηματοδότηση αυτή, προκειμένου περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι από αυτούς που προβλέπεται επί του παρόντος να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των 3 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα προβλέπεται ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καλύψει το ένα τρίτο της χρηματοδότησης και το υπόλοιπο ποσό να χρηματοδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά κράτη.
Η Ιταλία θέλει επίσης να έχει έλεγχο για το πώς χρησιμοποιούνται οι πόροι αυτοί από την Άγκυρα.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ απέκλεισε σήμερα οποιοδήποτε πρόβλημα με την Ιταλία και δήλωσε ότι τα χρήματα θα αποδεσμευτούν τον Φεβρουάριο. "Τα 3 δισ. ευρώ θα φτάσουν στην Τουρκία πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου", είπε ο υπουργός ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.
 
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
up date διαβάστε εδώ

Μοιράσου το άρθρο!

ΤΕΒΑ