Αθλητικά

01/12/2019 - 11:00

Αγώνας ορεινού τρεξίματος στη χερσόνησο της Αμαλής - Κυριακή 1 Δεκεμβρίου

ΑΓΩΝΕΣ ΟΡΕΙΝΟΥ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO

Αμαλή, 1 Δεκεμβρίου 2019

Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019 στη χερσόνησο της Αμαλής θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αγώνας ορεινού τρεξίματος, ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός για τη Λέσβο, το οποίο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών αθλητών. Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στις 11:00 μπροστά στην είσοδο της εκκλησία της Παναγίας της Αμαλής.

Ο αγώνας υποστηρίζεται από το ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ και οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου το «LESVOS RIDE» με την υποστήριξη του Συλλόγου Δρομέων Λέσβου “Lesvos Runners” και της Ελληνικής ομάδας Διάσωσης παράρτημα Λέσβου. 

Ο αγώνας ορεινού τρεξίματος στην Αμαλή συμπληρώνει ένα κομμάτι από τους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν το 2019 στη Λέσβο. Ο πρώτος αγώνας πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αγιάσου, ο δεύτερος στην περιοχή της Ανεμώτιας, ο τρίτoς στην Ερεσό και το πρωτάθλημα ολοκληρώνεται με τον αγώνα ορεινού τρεξίματος στην Αμαλή.

Στόχος των διοργανωτών είναι μέσα από τους δρομικούς αγώνες να κάνουν γνωστή τη φύση και τον πολιτισμό της Λέσβου σε πιο εξιδανικευμένο κοινό. Μέσα από παλιά μονοπάτια και «ξεχασμένα» χωριά με πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις αθέατες ομορφιές της Λέσβου, μοναδικής σπουδαιότητας γεωλογικά μνημεία και τοπία στην ύπαιθρο της Λέσβου, η οποία έχει κηρυχθεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO. 

Η περιοχή της Αμαλής, όπου θα πραγματοποιηθεί και ο τελευταίος αγώνας ορεινού τρεξίματος για τη φετινή χρονιά, θεωρείται ένας ιδιαίτερης γεωλογικής αξίας χώρος καθώς η παρουσία των οφιολιθικών πετρωμάτων αποτελεί μάρτυρα των τεράστιων γεωλογικών μεταβολών στην περιοχή της Μεσογείου. Η χερσόνησος της Αμαλής αποτελείται από πετρώματα που αποτελούν τμήμα του ωκεανού της Τηθύος, ο οποίος λειτούργησε πριν από εκατομμύρια χρόνια. Σήμερα τα πετρώματα αυτά τα συναντάμε στον ορεινό όγκο της Αμαλής όπου πάνω τους αναπτύσσεται το περιαστικό πευκοδάσος. Στην περιοχή συναντώνται επίσης σημαντικά γεωλογικά ρήγματα που μας θυμίζουν τις έντονες γεωλογικές διεργασίες που ακόμη και σήμερα είναι ενεργές.

Η δράση υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies — RURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020.

Μοιράσου το άρθρο!