Αθλητικά

02/12/2019 - 16:57

Φινάλε στην Αμαλή για τους αγώνες ορεινού τρεξίματος

Αγώνες ορεινού τρεξίματος στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Αμαλή, 1 Δεκεμβρίου 2019

Την 1η Δεκεμβρίου 2019 στην περιοχή της Αμαλής πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος από τους 4 αγώνες ορεινού τρεξίματος του πρωταθλήματος Λέσβου "Lesvos mountain trail + running", το οποίο περιλαμβάνει αγώνες στο ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της Λέσβου και οργανώθηκε από το Lesvos Ride. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό αθλητικό γεγονός για τη Λέσβο – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO με πολλές συμμετοχές. Ο πρώτος αγώνας πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Ολύμπου και της Αγιάσου, ο δεύτερος στην περιοχή του ηφαιστείου της Ανεμώτιας, ο τρίτος στην περιοχή του Απολιθωμένου δάσους και την Ερεσό και το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε με τον αγώνα ορεινού τρεξίματος στην Αμαλή, μια περιοχή με πετρώματα που προέρχονται από ένα παλιό ωκεάνιο πυθμένα.

Στόχος των διοργανωτών είναι μέσα από τους δρομικούς αγώνες να κάνουν γνωστή τη φύση και τον πολιτισμό της Λέσβου σε πιο εξιδανικευμένο κοινό. Μέσα από παλιά μονοπάτια, διαδρομές σε περιοχές με πλούσια βιοποικιλότητα και χωριά με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κληρονομιά, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις αθέατες ομορφιές της Λέσβου, μοναδικής σπουδαιότητας γεωλογικά μνημεία και τοπία στην ύπαιθρο της Λέσβου, η οποία έχει κηρυχθεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO. 

Η περιοχή της Αμαλής, όπου πραγματοποιήθηκε και ο τελευταίος αγώνας ορεινού τρεξίματος, θεωρείται ένας ιδιαίτερης γεωλογικής αξίας χώρος καθώς η παρουσία των οφιολιθικών πετρωμάτων αποτελεί μάρτυρα των τεράστιων γεωλογικών μεταβολών στην περιοχή της Μεσογείου. Η χερσόνησος της Αμαλής αποτελείται από πετρώματα που αποτελούν τμήμα του ωκεανού της Τηθύος, ο οποίος λειτούργησε πριν από εκατομμύρια χρόνια. Οι γεωλογικές διεργασίες οδήγησαν στην καταστροφή του ωκεανού και την τοποθέτηση των πετρωμάτων του ωκεάνιου πυθμένα στη Λέσβο. Σήμερα τα πετρώματα αυτά τα συναντάμε στον ορεινό όγκο της Αμαλής όπου πάνω τους αναπτύσσεται το περιαστικό πευκοδάσος. Στην διαδρομή συναντώνται επίσης σημαντικά γεωλογικά ρήγματα που μας θυμίζουν τις έντονες γεωλογικές διεργασίες που ακόμη και σήμερα είναι ενεργές.

Η διοργάνωση υποστηρίζεται από το ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Μοιράσου το άρθρο!