Αθλητικά

04/01/2014 - 02:07

Λέσβος: αθλητική ανασκόπηση 2013

yle="text-align: justify;">ΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΛΥΠΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΟ 2013

Ο παλιός χρόνος έφυγε, καλώς να υποδεχθούμε το νέο, με την ευχή να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο για όλους μας.
Όσον αφορά στον αθλητισμό στο νομό μας, το 2013 απολαύσαμε τη μεγάλη χαρά της ανόδου της Καλλονής στα μεγάλα σαλόνια της Σούπερ Λίγκα, για πρώτη φορά στα χρονικά του Λεσβιακού ποδοσφαίρου.
Δυστυχώς, όμως, μετά τη χαρά αυτή που πανηγυρίστηκε δεόντως, οι νησιώτες βιώσαμε δύο τραγικά περιστατικά. Το πρώτο είχε να κάνει με τον υποβιβασμό του ιστορικού Αιολικού στο τοπικό πρωτάθλημα τον περασμένο Απρίλιο και το δεύτερο με τον απροσδόκητο θάνατο του Παναγιώτη Σαλταμάρα, που έφυγε από τη ζωή προδομένος από την καρδιά, στα γήπεδα όπου μεγάλωσε. Αυτά ήταν τα πιο συνταρακτικά γεγονότα του 2013, που σημάδεψαν τον αθλητισμό στο νησί μας.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο «Δ» κάνει ανασκόπηση τη χρονιά που πέρασε, με τα κυριότερα γεγονότα που τη σημάδεψαν.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΤΩΝ

Η Καλλονή δίνει μάχη στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής να κατακτήσει το στόχο της, με προπονητή στον πάγκο τον Μπάμπη Τενέ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Τίμο Καβακά. Ο Αιολικός αγωνίζεται στο περιφερειακό, όμως τα αποτελέσματα δεν τον δικαιώνουν και πραγματοποιεί αλλαγή προπονητή στον πάγκο, με τον Φώτη Κοκκινέλλη να επιστρέφει αντικαθιστώντας τον Παναγιώτη Πιττό. Στο τοπικό, η Αν/ση Γέρας μαζί με τον Όλυμπο προβάρουν ως τα μεγάλα φαβορί. Στο Μπάσκετ, ο νομός μας έχει πάλι εκπρόσωπο τον Παπάδο Γέρας, που αγωνίζεται στην Γ΄ Εθνική. Ξεκινά στη Χίο ο δεύτερος γύρος των μικτών Παίδων Νέων, με την ΕΠΣΛ να πρωταγωνιστεί.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

Στον Αιολικό η διοίκηση δεν είναι πολύ κοντά στην ομάδα, αφού η παραμονή απομακρύνεται. Εκείνη, όμως, παλεύει μήπως και σώσει την παρτίδα, αφού προσδοκά σε αυτό ότι θα βοηθήσουν και οι χειμερινές μεταγραφές που έγιναν.
Καλά βαδίζει ο Παπάδος Γέρας στην Γ΄ Εθνική, καθώς με τις νίκες του βρίσκεται εντός στόχου. Στο κύπελλο, γίνεται γνωστό το ζευγάρι του τελικού: Αιολικός - Αν/ση Γέρας.
Ενδιαφέρον υπάρχει και στο πρωτάθλημα του Βόλεϊ, με δύο ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο και την είσοδό τους στα μπαράζ, η Λήμνος και ο Παπάδος Γέρας. Το ίδιο και στις γυναίκες, με Παγγεραγωτικό και Λήμνο.

ΜΑΡΤΙΟΣ
ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΑΙ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΙΟ

Στη Θερμή διεξάγεται ο τελικός του κυπέλλου Λέσβου στο νομό και ο Αιολικός κερδίζει την Αν/ση Γέρας με σκορ 4-1, με μεγάλο πρωταγωνιστή το γκολκίπερ Κάμπερ. Η ομάδα χαροπαλεύει στην Δ΄ Εθνική, το τρόπαιο, όμως, ήταν μια σταγόνα χαράς.
Στο τοπικό του μπάσκετ, μάχη γίνεται από Παλλεσβιακό και Αρίων για την πρωτιά. Στη Β΄ Εθνική, η Καλλονή χάνει λίγο έδαφος, αλλά παραμένει πάντα μέσα στο κόλπο της ανόδου.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ

Μαύρη επέτειος για το Λεσβιακό ποδόσφαιρο, με τον Αιολικό και τυπικά να πέφτει στο τοπικό και στην κυριολεξία η ομάδα να είναι υπό διάλυση, αφού όλοι οι παίκτες του αποχώρησαν. Η Καλλονή κάνει τη μεγάλη προσπάθεια και είναι μέσα στο στόχο της.
Στο χώρο του βόλεϊ, ο Παγγεραγωτικός πανηγυρίζει τον τίτλο του πρωταθλήματος στις γυναίκες, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την ανδρική ομάδα του SPORTS CIAMP, που ετοιμάζεται να συμμετάσχει τον επόμενο μήνα στα μπαράζ ανόδου για την Α2 κατηγορία.
Ακόμη, στο ποδόσφαιρο, οι καλές εμφανίσεις του Τάσου Χατζηγιοβάννη, τον φέρνουν στην ομάδα νέων του Παναθηναϊκού.
Στη Θερμή πραγματοποιείται το μπαράζ μεταξύ των πρωταθλητών Λέσβου και Λήμνου, για την ανάδειξη του υπερπρωταθλητή στο νομό. Η Αν/ση Γέρας επικρατεί με σχετική ευκολία του Κεραυνού Αγ. Δημητρίου και παίρνει τον τίτλο και ταυτόχρονα εξασφάλισε τη συμμετοχή της στα μπαράζ με τους άλλους πρωταθλητές του Αιγαίου, Χίου, Κυκλάδων, Σάμου.
Στο μπάσκετ ξεκίνησαν τα πλέι οφ των ανδρών και ο Παλλεσβιακός επικράτησε στα παιχνίδια του Αρίωνα, κατακτώντας ένα ακόμη πρωτάθλημα, ενώ ετοιμάζεται να συμμετάσχει στα μπαράζ με τους πρωταθλητές του Αιγαίου, τον επόμενο μήνα στην Αθήνα.

ΜΑΙΟΣ
ΓΛΥΚΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΟΝΗ

Μέρα χαράς για το Λεσβιακό ποδόσφαιρο, η 26η Μαΐου. Στο φινάλε του πρωταθλήματος και στο παιχνίδι που θα έδινε την άνοδο, η Καλλονή μετά από έναν αγώνα που δεν ήταν για καρδιακούς, αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με το σκληροτράχηλο Ολυμπιακό Βόλου και συνάμα με τα αποτελέσματα των άλλων συναντήσεων, ήταν η ομάδα που πήρε το τρίτο προνομιούχο εισιτήριο για τη Σούπερ Λίγκα. 4500 κόσμος που είχε κατακλύσει τον «Ταρλά», ξεσπά σε πανηγυρισμούς και αποθεώνει τους μεγάλους νικητές. Κεντρικό πρόσωπο ο πρόεδρος Νίκος Μιχαλάκης, του οποίου το όνειρο και η επιθυμία για υλοποίηση του στόχου πήρε σάρκα και οστά, με τον κόσμο να του αναγνωρίζει τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε μαζί με τους συνεργάτες του τα τελευταία χρόνια. Ωραίες στιγμές, που δεν πρόκειται ποτέ να σβήσουν από τη μνήμη των Λεσβίων. Η πόλη φωταγωγείται, ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους να πανηγυρίσει. Αδιαμφισβήτητο γεγονός πλέον η άνοδος αυτή. Τώρα τα δεδομένα αλλάζουν και πρώτη προτεραιότητα είναι το γήπεδο και η ανακατασκευή του, σύμφωνα με τα πρότυπα που επιβάλλει η Σούπερ Λίγκα. Στο χώρο του βόλεϊ, μια νίκη και δύο ήττες ήταν ο απολογισμός του Παγγεραγωτικού, στα μπαράζ ανόδου για την Α2 στις γυναίκες. Η Σαντορίνη που διοργάνωσε τους αγώνες, πήρε την άνοδο. Στην κωπηλασία, ο Παναγιώτης Μαγδανής κατετάγη 6ος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σεβίλλης, με πλήρωμα τον Κόνσολα, κατέκτησε, όμως, το χρυσό, σε αγώνες που έγιναν στο Σχοινιά. Έκλεισε τη χρονιά αυτή ο σύλλογος του Α.Σ. ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ Μυτιλήνης, με επίδειξη που πραγματοποίησε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ξεκίνησαν τα μπαράζ ανόδου για τη νέα Γ΄ Εθνική, αλλά, δυστυχώς, η Αν/ση Γέρας δεν τα κατάφερε, αντιμετωπίζοντας τους πρωταθλητές του Αιγαίου. Έχασε 2-0 από τη Μύκονο εκτός, 4-2 εντός από τον Κανάρη, έφερε ισοπαλία 1-1 στη Χίο και ηττήθηκε εντός με 3-1 από τη Μύκονο, που πήρε και το εισιτήριο της ανόδου, κερδίζοντας στο τελευταίο παιχνίδι τον Κανάρη.
Στο βόλεϊ, στις 19 Μαΐου η Λήμνος γιορτάζει μια τεράστια επιτυχία, την άνοδο του Sports Club, την ομάδα που δημιούργησε ο αείμνηστος Νίκος Σαμαράς στην Α2 κατηγορία. Τα μπαράζ διοργανώνονται στη Λήμνο και το σωματείο κάνει το όνειρο πραγματικότητα και τη μεγάλη υπέρβαση. Όλοι τότε τραγουδούν: «Νίκο ζεις, εσύ μας οδηγείς και στην Α2».

ΙΟΥΝΙΟΣ
ΣΑΡΩΣΕ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΨΑΡΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο μήνας των εκλογών στην ΕΠΣΛ, με τα σωματεία να ψηφίζουν και να επιλέγουν τη νέα διοίκηση στη διοργανώτρια αρχή. Ενιαίο το ψηφοδέλτιο που περιείχε και πολλά ονόματα πλην της παράταξης του Σταύρου Ψαρρόπουλου, με επικεφαλής το γιατρό Δημήτρη Βαρβαγιάννη, τον οποίο υποστήριζε η Καλλονή. Ο Ψαρρόπουλος ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών, αφού στην κυριολεξία σάρωσε, παίρνοντας τις περισσότερες ψήφους από τα σωματεία της Λέσβου και της Λήμνου. Ακόμη, στο χώρο του στίβου, ξεκίνησαν τα πανελλήνια πρωταθλήματα, με τους Χατζίου και Λιτσολάρι, αθλητές της Αθλοκίνησης, να ψάχνουν την επίδοση που θα τους φέρει στην Εθνική ομάδα. Τελικά ο Χατζίου προκρίθηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο επί κοντώ και η Λιτσολάρι, επίσης στην ίδια διοργάνωση, στο Ντόνετς. Μετά από πέντε αποτυχημένες συνελεύσεις, επιτέλους ο Αιολικός βρήκε λύση, με μπροστάρηδες τον Παναγιώτη Τρύφων και τον πρόεδρο Σταύρο Γρυπιώτη. Στο μπάσκετ και στα μπαράζ, απέτυχε ο πρωταθλητής Παλλεσβιακός να κάνει την υπέρβαση, μένοντας χωρίς νίκη. Ο ΒΑΟΛ Χίου ήταν ο πρωταθλητής στο Αιγαίο. Στο τοπικό ανέβηκαν μέσω αγώνων μπαράζ, η Φίλια και ο Ατρόμητος Αν.
Στην υδατοσφαίριση, ο Ν.Ο.Μ. δίνει τα παιχνίδια του στην Γ΄ Εθνική και παραμένει σ αυτή.

ΙΟΥΛΙΟΣ
ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΥΤΑΛΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

Ο Γιάννης Ματζουράκης επιστρέφει στον πάγκο της Καλλονής, διαδεχόμενος τον Τενέ, αφού η πρόκληση της Σούπερ Λίγκ είναι μεγάλη για τον ίδιο, όλα τα χρόνια που διετέλεσε προπονητής ομάδων. Μαζί με τη διοίκηση ετοιμάζει και το πλάνο των μεταγραφών. Επίσης, το μήνα αυτό, γίνεται η κλήρωση του πρωταθλήματος, που στέλνει αντίπαλο στην πρεμιέρα τον πρωταθλητή Ολυμπιακό.
Φτωχή χαρακτηρίζεται η μεταγραφική ενίσχυση των ομάδων του τοπικού, αλλά και της Λήμνου. Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας ανακοινώνει τους πίνακες αξιολογήσεις των διαιτητών της Λέσβου στις Εθνικές κατηγορίες, με τον Παναγιώτη Κουλουδή να ανεβαίνει στον πίνακα της Β΄ Εθνικής, το Δημήτρη Βερρή να παραμένει βοηθός διαιτητή στη Σούπερ Λίγκ, αφού στον πρώτο του χρόνο τα πήγε αρκετά καλά και τέλος, βοηθός διαιτητή στη Β΄ Εθνική αξιολογήθηκε η Ανδριάνα Μπάλιακα. Έκπληξη σημειώθηκε με τη μη αξιολόγηση του Παναγιώτη Βουρανή, ο οποίος παρέμεινε στην Γ΄ Εθνική. Επίσης, ξεκίνησαν οι διεργασίες της γενικής συνέλευσης στον Αιολικό, με το Νίκο Μιχαλάκη να μπαίνει μπροστά για να τον βοηθήσει, αλλά υπάρχουν πολλά εμπόδια και αντιδράσεις, αφού οι φίλαθλοί του τον θέλουν αυτόνομο.
Ο ΛΟΙΑΘ συνεχίζοντας την παράδοση, διοργανώνει αγώνες για τα σκάφη του ομίλου, ενώ ετοιμάζεται συνάμα να λάβει μέρος και στη Ρεγγάτα του Αιγαίου.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ Ο ΜΑΓΔΑΝΗΣ

Στην Ιταλία μεταβαίνει η Καλλονή, για μια σειρά από φιλικά παιχνίδια, στα οποία καταφέρνει να πάρει καλά αποτελέσματα και να πείσει. Ο Μαθιός Μαρουκάκης ύστερα από κάποια χρόνια στην Καλλιθέα, φορά τη φανέλα του Πανιωνίου και ο νεαρός Λημνιός πετά από χαρά. Ο Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος Παναγιώτης Μαγδανής ενσωματώνεται στην Εθνική ομάδα, για να λάβει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που γίνεται στην Κορέα.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΞΕΚΙΝΑ Η REGATTA

Με παιχνίδια για το κύπελλο και με σέντρα στα τοπικά πρωταθλήματα, άρχισε η χρονιά στο νησί μας. Αιολικός και Διαγόρας είναι τα μεγάλα φαβορί.
Από το Μόλυβο ξεκινά η Ρεγγάτα και παρά την οικονομική κρίση στη χώρα μας, αρκετά είναι τα πληρώματα που συμμετέχουν σ αυτή τη σπουδαία διοργάνωση.
Για μια ακόμη φορά, ο Γιώργος Σαραϊδάρης διοργανώνει αγώνες ποδηλάτου στον Αγ. Γεώργιο Αλυφαντών, με μεγάλη ανταπόκριση από τους ποδηλάτες. Μάλιστα, την εκδήλωση τίμησαν και πέντε Τούρκοι Βετεράνοι, οι οποίοι έκαναν το ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
ΙΔΡΥΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΒΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΑΝ

Μετά το βόλεϊ στη Λήμνο, καλοβλέπουν και την ίδρυση τμήματος Χάντμπολ με μπροστάρη την ΑΕΛήμνου. Οι διαδικασίες έγιναν σε χρόνο εξπρές και η ομάδα θα αγωνιστεί στο περιφερειακό πρωτάθλημα στο νομό.
Τζάμπολ στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Γ΄ Εθνικής των Ανδρών, με τη Γέρα να εκπροσωπεί το νομό μας στην κατηγορία. Δεν είναι, όμως, καλό το ξεκίνημά της που φέρνει τριγμούς. Στη Χίο πραγματοποιούνται και αυτή τη χρονιά οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες στίβου, με τη συμμετοχή πολλών σωματείων από το αρχιπέλαγος. Η Αθλοκίνηση Μυτιλήνης κλέβει την παράσταση στους αγώνες, αναδεικνύοντάς την σε πρώτο σωματείο στο χώρο.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
ΜΑΥΡΟΣ ΜΗΝΑΣ

Ήταν ο μήνας που σημάδεψε το ποδόσφαιρό μας, με την ξαφνική απώλεια του εκλεκτού μέλους των ομάδων, στις οποίες υπηρέτησε πρώτα ως παίκτης και μετά ως προπονητής, Παναγιώτη Σαλταμάρα. Ένα απόγευμα απ αυτά που συνήθιζε να πηγαίνει στα γήπεδα και να παίζει μαζί με τους παλαίμαχους ποδόσφαιρο, άφησε την τελευταία του πνοή μόλις στα 55 του χρόνια. Ο Παναγιώτης έφυγε για τη γειτονιά των αγγέλων, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά από το ήθος, την εργατικότητά του, αλλά πολύ περισσότερο την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, σκορπίζοντας σε βαθιά θλίψη τους πάντες, που ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ο καλόκαρδος αυτός άνθρωπος χάθηκε τόσο άδικα.
Στο θέμα του γηπέδου εγκρίθηκε το κονδύλι με τα χρήματα και το ζήτημα μπήκε στην τελική ευθεία.
Στον Παπάδο Γέρας, την παραίτησή του υποβάλει ο κόουτς Γιώργος Καραμβάλης, ο οποίος δεν μπορούσε να συνεργαστεί με τα μεγάλα ονόματα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Αμέσως προσλαμβάνονται οι Γιώργος Μάγειρας και Δημήτρης Βογιατζής.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΤΑΡΛΑ»

Σεμινάριο για τους διαιτητές της Λήμνου έγινε στο νησί, με την παρουσία του εκπαιδευτή διαιτητών Γιώργου Κουκούλα και την επιτροπή διαιτησίας να δίνει μεγάλη βαρύτητα στην επιμόρφωση των διαιτητών. Ανοίγουν οι φάκελοι με τις προσφορές των εργολάβων, για τα έργα στο Στάδιο της Μυτιλήνης. Ανάδοχος του έργου η Αθηναϊκή κατασκευαστική Εταιρεία ΑΛΣΤΕ ΕΠΕ. Το χαμόγελο επιστρέφει στα πρόσωπα όλων, αφού είναι θέμα λίγων ημερών να μπουν μέσα τα συνεργεία.
Με λευκή ισοπαλία 0-0 με τον Εργοτέλη κλείνει τη χρονιά η Καλλονή, αλλά και πάλι είδε την αρνητική στάση της διαιτησίας εις βάρος της.
Ακόμη, στα τοπικά μας πρωταθλήματα είχαμε την τελευταία αγωνιστική σε Α και Β κατηγορία, στο χρόνο που έφυγε. Συνεχίζεται η προετοιμασία των μικτών για τη συμμετοχή τους τον επόμενο μήνα στο δεύτερο γύρο του Ενωσιακού πρωταθλήματος. Η ήττα από τον Ίκαρο Ν. Σμύρνης εντός, απομακρύνει το τεχνικό δίδυμο των προπονητών από τη Γέρα και μετά από επιθυμία των παικτών, προσλαμβάνεται ξανά ο Στρατής Αλμπάνης. Αλλά πάλι οι ήττες διαδέχονταν η μία την άλλη και ο χρόνος άφησε στην προτελευταία θέση την ομάδα, με λίγες πιθανότητες για παραμονή.
Στα τέλη του μήνα, πραγματοποιείται το 40ημερο μνημόσυνο του Παναγιώτη Σαλταμάρα.

 

πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!