Αθλητικά

12/09/2013 - 17:36

Νέα κόντρα... Δημήτρης Μάντζαρης και ΑΕΛ Καλλονής

yle="text-align: justify;">Οι κόντρες για το γήπεδο της Καλλονής συνεχίζονται... Όσοι εκφράζουν προβληματισμό για το γήπεδο της Καλλονής δέχονται "κριτική".  Το άρθρο του Δημήτρη Μάντζαρη (μηχανολόγος μηχανικός και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ) προκάλεσε οργισμένη αντίδραση από την ΑΕΛ Καλλονής

Το άρθρο του Δημήτρη Μάντζαρη στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Η άνοδος της ΑΕΛΚ Καλλονής στην ελληνική Super League, έφερε στην επιφάνεια με τον πιο έντονο τρόπο, ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί εδώ και μια δεκαετία. Το πρόβλημα ενός σύγχρονου γηπέδου, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του λεσβιακού αθλητισμού, και ενδεχομένως μιας ομάδας που θα κτύπαγε ακόμα και την πόρτα της Ευρώπης.
Το πολιτικό κατεστημένο που άσκησε εξουσία σε κυβερνητικό και τοπικό επίπεδο τα τελευταία τριάντα χρόνια, που έχει και τη βασική ευθύνη γιατί η Λέσβος δεν έχει ούτε σύγχρονο δημοτικό στάδιο, ούτε σύγχρονο κολυμβητήριο, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που ανέκυψε, με το ίδιο σκεπτικό που λειτουργεί τόσα χρόνια. Όπως στις αρχές της δεκαετίας τού 2000 έτρεχε πίσω απ’ τη δόξα του Κώστα Κεντέρη, έτσι και τώρα πάνε να πάρουν λίγο απ’ τη φήμη τού Λεοζίνιο και του Μανούσου. Χωρίς σχέδιο, χωρίς προγραμματισμό.

Όπως το 2004 ο χορός των δισ. για το φιάσκο των Ολυμπιακών Αγώνων δεν άφησε απολύτως τίποτα στο νησί, έτσι και τώρα με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, επιχειρούν προς «άγραν ψήφων», με μπαλώματα, σπαταλώντας δημόσιο χρήμα, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τής Nova. Γιατί στην πραγματικότητα η ιδιωτική Nova, που χρηματοδοτεί τη Super League, είναι που βάζει τις προϋποθέσεις για τις γηπεδικές εγκαταστάσεις, και όχι η Ελληνική Πολιτεία.

Οι καιροί όμως είναι δύσκολοι. Η Super League και η Nova καλά θα κάνουν να νοιάζονται πιο πολύ για το προϊόν που «πουλάνε» στους φιλάθλους, για την ποιότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου και της ελληνικής διαιτησίας και λιγότερο να βάζουν «το μαχαίρι στο λαιμό» σε νεοφώτιστες ομάδες, Μια ματιά στα γεμάτα γήπεδα της υπόλοιπης Ευρώπης αρκεί για να μας γεμίσει μελαγχολία.

Η ΑΕΛ Καλλονής μπορεί από την επόμενη κιόλας αγωνιστική να παίξει προσωρινά για φέτος στον Ταρλά. Δε χρειάζονται 1.550.000 ευρώ γι’ αυτό, παρά μόλις 150 - 200.000 ευρώ. Σε καλύτερες συνθήκες από πέρυσι, που υπήρχε και πάλι τηλεοπτική κάλυψη από τον OTE TV. Όσα λεφτά και να δοθούν στον Ταρλά, σύγχρονο στάδιο δεν μπορεί να γίνει εκεί. Γι’ αυτό εξάλλου και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Μυτιλήνης προβλέπει την απομάκρυνσή του απ’ το κέντρο της πόλης, ως λειτουργία αντίθετη και αναχρονιστική στη ζωή της.

Όσο για την ΑΕΛ Καλλονής, που στις πρώτες τρεις αγωνιστικές έδειξε πως στη φτώχεια ελληνικού ποδοσφαίρου, μπορεί να αποκτήσει αγωνιστική προοπτική πολύχρονης παρουσίας στα σαλόνια τής Super League, δεν της ταιριάζει η προχειρότητα. Ας αποφασίσει πως στα επόμενα δύο - τρία χρόνια μπορεί να ξαναγυρίσει στη φυσική της έδρα: στην Καλλονή. Επενδύοντας σε εγκαταστάσεις και σε ένα σύγχρονο γήπεδο-στολίδι, που μπορεί να φτιαχτεί σε συνεργασία με την Πολιτεία, που θα έχει τις προδιαγραφές όχι μόνο για τη Nova, αλλά και για μια ευρωπαϊκή πορεία. Το παράδειγμα του Αστέρα Τρίπολης δεν είναι μακριά.

Τα δε 1.550.000 ευρώ που απλόχερα βρίσκουν και μοιράζουν οι τοπικοί παράγοντες, σε καιρούς μνημονίων, ας δοθούν για να έχουν πετρέλαιο τα σχολειά το χειμώνα, για να έχει θέρμανση το κολυμβητήριο, για να έχουν βενζίνη τα απορριμματοφόρα του Δήμου, για τους αγροτικούς δρόμους που είναι αδιάβατοι, για τόσες και τόσες άλλες ανάγκες.


 

Η απάντηση της ΑΕΛ Καλλονής

Τι ζητάει ακριβώς ο κ. Μάντζαρης;

Τελικά θέλουν την Καλλονή ή όχι;

Θέλουν ο φίλαθλος κόσμος της Λέσβου, όπου γης, να συνεχίσει να έχει αυτό το αθλητικό καμάρι του;

Θέλουν, το «ξεσπίτωμα» αυτής της ομάδας να τελειώσει όσο το δυνατό συντομότερα;

Θέλουν να συνεχιστεί αυτό το «ταξίδι» προς το όνειρο που γίνεται, βήμα βήμα, πραγματικότητα;

Σε αυτά τα ερωτήματα υποχρεούται πλέον να απαντήσει ευθέως μερίδα του τοπικού Τύπου. Χωρίς μισόλογα. Δίχως δικαιολογίες περί πλουραλισμού. Ας μη κρύβονται πίσω από πλουραλισμό, διότι σε άλλα θέματα διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο!

Ο τρόπος για να επιστρέψει σύντομα η Καλλονή στο νησί είναι μόνο αυτός που υφίσταται. Αυτή είναι η μοναδική λύση. Υλοποιήσιμη και η πιο οικονομική. Όσοι «θολώνουν» αυτή την πραγματικότητα, απλά παίζουν με την Καλλονή, με τους φιλάθλους του νησιού, με την Λέσβο και τελικά με την ίδια την λογική.

Ο σχολιογράφος Δ. Μάντζαρης για παράδειγμα, έπαιξε.

Έπαιξε με τις λέξεις, με μισές αλήθειες και πολλά ψέματα, με επιφανειακή κοινωνική ευαισθησία που κλασικά μένει στα λόγια και όχι στις πράξεις.

Έπαιξε με πολύ ουσιαστικές έννοιες, όπως είναι η κοινωνική ευαισθησία και η δημοκρατική αντιμετώπιση των κοινών.

Ενεργό μέλος συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, προσπαθεί να μιλήσει κομματικά, προφανώς για να υπηρετήσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Όμως θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός, γιατί δεν εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του, αλλά και τον πολιτικό χώρο που λέει ότι ανήκει. Και τον εκθέτει!

Ο κ. Μάντζαρης κοιτάζει τον εαυτό του. Το έχουν αυτό οι συντοπίτες της κατηγορίας του: Θέλουν το καλό της Λέσβου υποταγμένο στο προσωπικό τους συμφέρον και εγώ.

Η Καλλονή έχει πέσει στην περιπέτεια να γίνει στόχος αυτής της νοοτροπίας. Αυτή η νοοτροπία, που αποτελεί τροχοπέδη επί δεκαετίες για ότι νέο και δημιουργικό στο νησί.

Έγραψε διάφορα ο κ. Μάντζαρης στα οποία σταματάει ο κοινός ανθρώπινος νους. Στοιχειωδώς ενημερωμένος να ξέρει ότι η συμμετοχή στην Σουπερ Λιγκα δεν έχει μόνο δικαιώματα, αλλά και σαφείς συμβατικές υποχρεώσεις. Παράβαση αυτών των υποχρεώσεων προβλέπουν ρήτρες και πρόστιμα.

Πριν αρχίσει να γράφει ο κ. Μάντζαρης και να τορπιλίζει με ευκολία που σοκάρει μια προσπάθεια που παράγει για το νησί, έπρεπε να φροντίσει να ενημερωθεί στοιχειωδώς. Έτσι θα προφύλασσε τον εαυτό του και δεν θα κατρακυλούσε σε ανακρίβειες όπως ότι μπορούν να γίνουν τα έργα στον Ταρλά μόνο με 200.000 ή πως μπορεί να φτιαχτεί η έδρα της ομάδας μας στην Καλλονή. Στην πρώτη περίπτωση κύριε Μάντζαρη, με έργα αυτής της δαπάνης απλά δεν θα έπαιρνε έγκριση το γήπεδο για να χρησιμοποιηθεί. Στην δεύτερη περίπτωση θα χρειαζόταν περίπου πέντε εκατομμύρια! Ποιος θα τα έδινε αυτά σε περίοδο κρίσης; Ο κ. Μάντζαρης μήπως;

Μα, η κοινή λογική λέει πως αν δεν έχει χρήματα, απλά επισκευάζεις το σπίτι σου. Δεν χτίζεις καινούργιο…

Ο κ. Μάντζαρης, από την μια επικαλείται την κρίση και από την άλλη προτείνει να… χτίσουμε νέο γήπεδο σε περίοδο κρίσης. Σύγχιση…

Η ΓΓΑ δίνει στον τόπο μας 1,3 εκατ. για να ανακαινιστεί το δημοτικό γήπεδο Μυτιλήνης. Η τα παίρνουμε και γίνεται ένα έργο στο νησί ή τα χάνουμε. Γιατί το αποκρύπτετε αυτό κύριε Μάντζαρη;

Είναι τεράστιο ψέμα για παράδειγμα, πως η Λέσβος έχει στην διάθεσή της αυτό το ποσό και μπορεί να επιλέξει για την διάθεσή του ανάμεσα σε ανακαίνιση του Ταρλά ή σε νηπιαγωγεία, δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας, επιδότηση για πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτά είναι… «παραμύθια χωρίς δράκο»! Μόνο στο μυαλό του κ. Μάντζαρη υπάρχουν αυτά.

Η Καλλονή θα συνεχίσει να αποτελεί καμάρι της Λέσβου, ότι και να κάνουν, όσα σχόλια βυθισμένα στην «μαύρη άρνηση» και να γράψουν.

Γιατί η Καλλονή αποτελεί αναπτυξιακή μονάδα της Λέσβου, πέρα από ποδοσφαιρικό καμάρι των Λέσβιων. Μια σειρά επιχειρήσεων στο νησί κινούνται από την ομάδα μας. Ξενοδοχεία, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα σπίτια και αυτοκίνητα, διάφοροι προμηθευτές…

Παράλληλα ο κόσμος πλέον ξέρει πως η Καλλονή δεν εκπροσωπεί τον εαυτό της, αλλά ολόκληρο το νησί.

Σεβασμό ζητάει η Καλλονή. Και στοιχειώδης σεβασμός της Καλλονής, αλλά και του φίλαθλου κόσμου, επιβάλλει να μη ξεφουρνίζει ο καθένας ψευτιές ή μισές αλήθειες, γαρνιρισμένες με… δημοκρατική και κοινωνική ευαισθησία.

Έτσι, στα λόγια. Και φυσικά για τα μάτια του κόσμου.

Η Καλλονή ξεκαθαρίζει πως είναι η τελευταία φορά που ασχολείται με Τεντόμες, Τυρίκους και Μαντζαραίους.

Έχουμε πιο σοβαρά ζητήματα να ασχοληθούμε…

Μοιράσου το άρθρο!