Βιβλίο

01/06/2022 - 19:30

Βιβλιοπαρουσίαση - συζήτηση: Νίκος Τζ. Σέργης, Ο πολιτικός ανθρωπισμός σε κίνδυνο. Η διαχείριση μιας επιδημίας

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

για το βιβλίο:

 

Νίκος Τζ. Σέργης, Ο πολιτικός ανθρωπισμός σε κίνδυνο. Η διαχείριση μιας επιδημίας, εκδ. «Ισνάφι», Ιωάννινα 2021

 

Η παγκόσμια διαχείριση του κορονοϊού, με την εφαρμογή λοκντάουν, έδωσε το έναυσμα για μια πρωτοφανή επίθεση στο σύνολο των πολιτισμικών και πολιτικών αξιών, που καθιερώθηκαν ως κοινωνικά και ατομικά «δικαιώματα» από τη Γαλλική Επανάσταση και εντεύθεν.

Στο βιβλίο μελετώνται οι κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της επίθεσης εναντίον του πολιτικού ανθρωπισμού, την οποία εξαπέλυσαν το κράτος, τα Μ.Μ.Ε. και οι «ειδικοί». Η αφετηρία της μελέτης είναι φιλοσοφική, καθώς δεν μπορεί να απουσιάζει η Φιλοσοφία από τέτοιας κλίμακας γεγονότα. Παραφράζοντας ελαφρώς την αρχαιοελληνική επιταγή: «αρχή Φιλοσοφίας η των ονομάτων επίσκεψις», στο βιβλίο ακολουθείται αυτός ο «χρυσός κανόνας», με ευρεία ενασχόληση με το εν χρήσει –και καταχρήσει- λεξιλόγιο του συρμού.

Για να γίνουν κατανοητά τα παραπάνω, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι συχνά, σε τέτοιους ταραγμένους καιρούς, αδόκιμοι όροι επιβάλλονται στις μάζες, εν είδει γκεμπελικών συνθημάτων, δημιουργώντας δυνητικά πολιτισμικά υβρίδια, στην περίπτωσή μας αρνητικού χαρακτήρα (π.χ. ο νεολογισμός «ψεκ»). Οι σκοποί προφανείς, με έναν κυρίαρχο, την πρόκληση τρόμου και απελπισίας εν όψει ενός διαχειρίσιμου, κατά τα άλλα κινδύνου.

 

Ομιλητές:

Νίκος Τζ. Σέργης

Διδάσκων (Π.Δ. 407/80), Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου (συγγραφέας του βιβλίου)

Μιχάλης Ψημίτης

Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 

Τετάρτη 1/6/2022, 7:30 μ.μ.

Παραδοσιακό Μεζεδοπωλείο «Δίαυλος», Λαδάδικα

Μοιράσου το άρθρο!